Sayfa Yükleniyor...
Geçen haftaki yazımda sigara yani tütün bağımlılığının belirtilerinden bahsetmiştim. Zaten başlığı okuduktan sonra yazının devamını okumaya geçen herkes büyük ihtimalle sigara kullanıyor veya çevresinden kullananlar var, değil mi? Kısacası evet sigara kullanıyoruz hatta belki çok uzun yıllardır kullanıyoruz ve bırakmak istiyoruz. Peki, ne yapacağız? Bütün bağımlılık çeşitlerinde olduğu gibi bizim en önem verdiğimiz faktör kişinin bu kullanımı bırakmak istemesi. Yani kendinin bu durumdan kurtulmak istemesi. Kişi kendi istemeyip başkaları istediği için bırakmaya çalışıyor olduğunda ne yazık ki süreç daha zor ve karmaşık ilerliyor. Kişi belki bırakıyor sigarayı fakat; bir süre sonra yeniden kullanıma başlıyor. Bu nedenle sigara bırakmanın yollarından birinci ve en önemli adım kişinin kendi isteğiyle buna karar vermesi. Sigarayı Bırakmak İçin diğer adımlarsa şöyle ;
Bırakma gününüzü belirleyin.
Çevrenizdeki bütün sigara, çakmak, kibrit ve kül tablalarını uzaklaştırın.
Küçük hedefler koyun.
Kendinizi oyalayacak uğraşlar bulun.
Sık sık dişlerinizi fırçalayın ve duş alın.
Beslenmenize dikkat edin, bol su için.
Sigara isteğinizi tetikleyecek etkenlerden uzak durun.
Sakız çiğneyerek veya bitki çayı içerek sigara içme isteğinizin önüne geçin.
Temiz hava alın, hareket edin.
Canınız sigara isterse 10 kez derin nefes alıp verin.
Bunlar dışında sigarayı bırakmak isteyen kişiler çeşitli nikotin bantları kullanarak veya elektronik sigara içerek de bırakmaya çalışıyorlar. İşe yaradığını düşünen veya düşünmeyenlerde var. Diğer yandan bırakmaya karar verip o ünden sonda bir daha hiç içmeyen kişilerde tanıyorum elbette. Bunların hepsi kişinin ne kadar süredir sigara kullandığına, günde kaç tane içtiğine, kaç yaşında olduğuna, alkol veya madde gibi başka bağımlılıkları olup olmadığına, fiziksel veya psikolojik başka sorun ve hastalıklarının olup olmadığına göre değişen durumlardır. En çokta kişinin neden böyle bir maddeye bağımlılık geliştirdiğine? Yani nedeni ne? Hangi ihtiyacımı karşılıyor? Şöyle yemekten sonra veya kahvenin yanında içtiğimde bana keyif mi veriyor. Ya da bir boşanma mahkemesine girmeden veya bir iş görüşmesine gitmeden önce bir tane içeyim de stresimi alsın gibi bir şey mi? Sorulması gereken soru: “Neyi bastırmaya çalışıyorum veya neyle baş etmeye çalışıyorum ki böyle bir bağımlılık geliştirdim?” Psikoterapilerde odaklandığımız şeyler biraz da bu sorular oluyor ki, sigara kullanımı daha çabuk bir şekilde bırakalım diye.
Sigaranın içindeki zararları maddelerden ve sağlığımıza verdiği sıkıntılardan hatta ölüme kadar ulaşan bu durumları herkesin bildiğini varsayıp izninizle pas geçiyorum. Sağlıklı günlere…