2

Stres ve Baş Etme Yolları


  • Oluşturulma Tarihi : 13.10.2021 07:20
  • Güncelleme Tarihi :

Stres kişinin içsel ve dışsal uyaranlara verdiği tepkidir. Stres, vücudu ve ruhsal durumu etkileyen, kişinin yaşam kalitesini düşüren ileride çeşitli psikolojik ve fiziksel hastalıklara zemin hazırlayan önemli bir faktördür.

Günlük hayatta yaşanan her şey strese yol açabilir. Yeni bir işe girme durumu, travmalar, ailede yaşanan sağlık problemleri, alkol ve madde kullanımı, şehir değişikliği, sevilen bir bireyin kaybı, evlilik, boşanma, hamilelik, okul ve sınavlar veya trafik gibi birçok etmen strese neden olabilir.

Stresin belirtilerini 3 grupta toplayabiliriz.

Bunlar:

Zihinsel Belirtiler: Olumsuzluklar üzerine odaklanmak, Çevreye olan ilginin azalması, Sosyal hayatın zayıflaması, Karar vermekte zorlanma, Zihin karışıklığı, Konsantrasyon eksikliği, Dikkat azalması, Unutkanlık, Matematiksel işlemlerde hataların artması, Eskiye göre duyarsızlığın artması, Gelecekle ilgili olumsuz düşünceler, Aklımızın sürekli bir şeylerle meşgul olması

Fiziksel Belirtiler: Nefes darlığı, ellerde titreme görülmesi, uyku düzeninde bozukluk, baş ağrısı, sese karşı duyarlılığın artması, çarpıntı, mide ağrısı, bitkinlik hissi, aşırı terleme (ellerde ya da bütün vücutta), tuvalete gitme sıklığının artması, ağız ve boğazda kuruluk hissi, aşırı yemek yeme ya da iştah kaybı, boyun ve sırt ağrılarının ortaya çıkması, kadınlarda adet öncesi kaygı ve gerilimin artması.

Duygusal Belirtiler: Huzursuzluk ve gerginlik, kaygı durumunun artması, durgunlaşma ve kayıtsızlık, ani öfke patlamaları, duygusal hassaslığın artması, kişinin kendini yetersiz ve değersiz hissetmesi, güven duygusunun azalması, alınganlığın artması

Stresle baş etme yöntemleri de kişiye göre değişmektedir. Kimine etkili olan düşünce veya davranış kimimize hiç uygun değildir.

Ama azaltan yöntemlere birkaç örnek vermek gerekirse: Düzenli ve kaliteli uyku, düzenli ve dengeli beslenme, çay, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durma, fiziksel aktivite, egzersiz ve spor alışkanlığı kazanma, gevşeme ve nefes egzersizlerini öğrenme de stresle baş etmede önemli rol oynayacaktır.

Ama en önemlisi kendinizi tanıyarak, stresli durumlarda nasıl davrandığınızı fark ederek; siz kendiniz için daha sağlıklı olan stresle baş etme yöntemlerinizi keşfederek ilerlemek en doğrusu diyebiliriz.

Stresi sadece olumsuz bir şeymiş gibi düşünmemeliyiz.

Yaşamsal savaşımız için oldukça önemli bir yere sahiptir. Şöyle ki; tehdit altında olduğunuzu hissettiğinizde sinir sistemimiz vücudumuzu uyandıran bir stres hormonu salgılar ve bunun sonucunda kan basıncımız yükselir, kalbimiz hızlanır, kaslarımız sıkılır ve duyularımız keskinleşir.

Bu şekilde fiziksel gücümüz ve dayanıklılığımız artar ve buda karşınızdaki soruna odaklanabilmemizi ve daha hızlı tepki verebilmemizi sağlar. Böylece kendimizi tehlikelerden koruyabilirsiniz. Bu olması gereken olumlu bir strestir.

Diğer yandan yukarıda bahsedilen belirtilerin birçoğunu yaşa yayıp ve bunlarda günlük yaşamınızı oldukça etkileyen, engelleyen ve de yaşam kalitenizi düşüren bir seviyeye gelirse; işte orada stresle baş etme yöntemlerinizin yeterli gelmediği sonucuna ulaşılabilir.

Böyle bir durumda fiziksel ve ruhsal sağlığınızı korumak amacıyla yetkin kişilerden profesyonel bir destek almak en doğrusudur. Sağlıklı günler dilerim.

Stres ve Baş Etme Yolları
Melek Durmaz
Yazarımız Kim ?

Melek Durmaz