2

Yalnız Mıyım Yoksa Tek Başıma mı?


  • Oluşturulma Tarihi : 11.07.2023 05:49
  • Güncelleme Tarihi :
Yalnız Mıyım Yoksa Tek Başıma mı?

Öncelikle kelime anlamına bakarsak Yalnızlık Türk Dil Kurumu’na (TDK, 2011) göre; yalnız olma durumu, kimsesizlik, ıssızlık manalarına gelmektedir. 

Buradan yola çıkılarak yalnızlığın tanımı; bireyin kişilerarası ilişkilerinin ve sosyal etkileşimlerinin niteliğinin zayıf olmasından kaynaklanan yaşadığı bir ruh hali şeklinde yapılabilir. 

Bireylerin var olan sosyal ilişkileri ile olmasını istediği ilişkilerinin arasındaki fark ile oluşan ve bireyin hoşuna gitmeyen bir kavram olarak tanımlanabilir.

Eminim ki sizlerde zaman zaman yalnız hissetmiş veya yalnızlığından yakınan ya da memnun olan kişilerle tanışmış, sohbet etmişsinizdir. 

Çünkü yalnız hissetme gibi kavramlar günümüzde çevremizden fazlasıyla duyduğumuz kavramlar arasındadır. 

Özellikle son yıllarda teknolojik gelişmeler ile değişen yaşam şartları ve toplumsal yapıdaki değişimler gibi çeşitli etkenler; insanların kendilerini yalnız olduklarını düşünmelerine önemli derecede neden olduğu düşünülmektedir. 

Sosyal medya ve sürekli değişen, gelişen çeşitli uygulamalar, online oyunlar gibi diğer insanlarla iletişim kurabileceğimiz çokça yerin olduğu bir dünyadayız artık. 

Bu bazen daha da yalnız hissetmemize neden olurken, bazen de tam tersine çevirebiliyor hayatımızı.

Diğer yandan yalnızlık ile tek başınalık kavramlarını karıştırmamalıyız. 

Tek başına olmak; bireyin tek başına kaldığı zamanlarda bu durumu bilinçli ve istekli bir şekilde kendi seçimi olduğu, kendini yalnız olarak hissetmediği ve bu durumdan rahatsızlık duymadığı şeklinde tanımlanmaktadır. 

Ayrıca tek başına olmak kişinin kendini yenilemesine kendi benliğini geliştirmesine fırsat yaratan bir zaman dilimi olarak da söylenebilir. Kişilik gelişimi için olumlu bir dönemdir. 

Özetle herkes yalnız kalmak isteyebilir. Bu durumda yalnızlık bir anlam kazandığı için nevrotik olarak değerlendirilmez. 

Diğer yandan sosyal ilişki kurma ile başkalarıyla etkileşim halinde olmak, dayanılmayacak bir gerilime sebep olduğunda ve bu durum hayattan uzaklaşmakla çözülebileceğine inanıldığında, o zaman yalnızlık nevrotik bir durumun işareti olarak değerlendirilmektedir.

Araştırmalarda yalnızlığın patolojik olarak çeşitli psikolojik sorunlara neden olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bazı çalışmalarda yalnızlığın depresyon, intihar, alkol bağımlılığı, düşük benlik saygısı gibi çeşitli psikolojik sorunlarla ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. 

Bu nedenle eğer yalnız hissediyor ve bu durum günlün hayatınızdaki işlevselliğinizi, işinizi, okulunuzu, derslerinizi, aile ve sosyal ilişkilerinizi, kendi kişisel öz bakımınızı, uyku ve iştahınızı gibi gibi durumları çokça etkilediğini düşünüyorsanız; bir uzmandan destek istemekten lütfen çekinmeyeniz. 
Sağlıklı günler…
 

Yalnız Mıyım Yoksa Tek Başıma mı?
Melek Durmaz
Yazarımız Kim ?

Melek Durmaz