Bizim Mahalle-Karşıyaka, Bahçelievler Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Bahçelievler Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Sabahattin Sarızeybek’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda m


  • Oluşturulma Tarihi : 31.12.2014 07:43
  • Güncelleme Tarihi : 31.12.2014 07:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bizim Mahalle-Karşıyaka, Bahçelievler Mahallesi

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

Mahallenin adı:  Bahçelievler (193 ncü Mahalle)

Mahallenin ilçesi, ili: Karşıyaka/İzmir

Posta Kodu: 35600

Mahallenin nüfusu: 20.000

Mahallenin seçmeni: 17.000

Mahallenin sokak ve  cadde sayısı: 88

Mahallenin muhtarı:  Sabahattin Sarızeybek

Bahçelievler Mahallesi, 2006 yılına kadar Soğukkuyu Mahallesi’nin sınırları içindeydi. O dönemde Soğukkuyu Mahallesi Muhtarı Sabahattin Sarızeybek, babası Fuat Sarızeybek’ten devraldığı muhtarlıkta 3 ncü dönem muhtarlığını yapıyordu. Mahallenin aşırı büyümesi sonucu 2006’da Soğukkuyu, Bahçelievler ve Bahriye Üçok diye üç mahalleye dönüştürüldü. Anadolu Caddesi’nin üst kısmında kalan Soğukkuyu geçen seçimlerde yeni ilçe olan Bayraklı’ya dahil oldu. Sabahattin Sarızeybek, Bahçelievler’de yine muhtar. 5 nci dönem muhtarlık yapan Sarızeybek, 30 Mart Yerel Seçimlerinde 6 ncı dönem mahallenin muhtarı seçildi.

MAHALLEDE 3 KUŞAĞIN TANIĞI

Bahçelievler Mahallesi’nde 3 kuşağa muhtar olarak tanıklık eden Sabahattin Sarızeybek’i diğer muhtarlardan ayırın bir çok özelliği var. Kendisi ile sohbette o kadar etkilendiğim ayrıntıları paylaştı ki açıkçası birçok noktada şaşırıp kaldım. 1956-1966 yılları arasında amcası muhtar, sonra Baba Fuat Sarızeybek ve derken 6 ncı dönemini kazanarak yeniden muhtar olan Sabahattin Sarızeybek, bu görevi başarıyla devam ettiriyor. 27 yaşında babasından görevi devralırken Soğukkuyu’da var olan 34 bin seçmenden 28 bin kişi sandığa geliyor ve bu seçmenlerin 26 bininin oyunu alarak göreve gelen muhtar Sarızeybek o günden bu yana bu güvenini hiç kaybetmemiş. Çünkü mahalleli ile o kadar kaynaşmış ki, ziraat fakültesi öğrencisiyken babasına yardım ettiği günlerden itibaren tanıdığı mahalle sakinlerinin evraklarını tanzim ederken şimdilerde o sakinlerin torunlarını kayıt eden muhtar olarak görevini sürdürüyor. Kolay değil  ömrünün dörtte üçünden uzun süreye sürekli muhtarlık müessesesi içinde geçirmek. Sabahattin Sarızeybek bu anlamda bir ilk ve örnek alınmalı diyorum. Sarızeybek’i diğer muhtarlardan ayıran bir özelliği ise yıllardır evrak düzenleme karşılığında mahalle sakinlerinden 1 tl alması. Bu rakamı hiç değiştirmemiş, baba çocuğunu muhtara gönderirken veya dede torununu gönderirken yanına bir lira al demeyi alışkanlık haline getirttiğini belirterek, “Ben mahalle sakinlerimin alışkanlıklarına saygı duyuyorum. Çünkü onlar buraya gelirken bilirler ki muhtarda evrak parası 1 tl. yoksa zaten vermez, bende hiçbir zaman vermeyene ısrarcı olmadım. Bu ve buna benzer istikrarlı tutum ve davranışımı hiç bozmadım. Yıllardır öğle tatili nedir bilmem muhtarlık saban 07:30’da açılır akşam 17:30’da kapanır, bunu da hiç değiştirmedim. O nedenledir ki mahalle sakinlerimizde seçimlerde beni tercih ediyor” dedi.

TARİHİ OKUL VE CAMİİ

Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan Fevzi Paşa Ortaokulu 1931, Soğukkuyu Çömezzade Hacı Mehmet Camii ise 1913 yılında yapılan iki tarihi eser olarak hizmet veriyor. Bahçelievler Mahallesi’ni kuşatan Bahriye Üçok, Gün Sazak, Rüştü Şardağ Bulvarları, Cevdet Bilsay ve Yaşar Aksoy Caddeleri ile mahallede tarihi ortaokulunun yanı sıra Evin leblebici Ortaokulu ile Kenan Namsız İlkokulu mevcut. Bahçelievler Mahallesi ile ilgili sohbetimizde bölge hakkında çarpıcı açıklamalar yapan Muhtar Sabahattin Sarızeybek, “Bayraklı yokken Soğukkuyu Sıralı mahallesi vardı. Soğukkuyu Karşıyaka’nın ilk yerleşim yeri ve ilk mahallelerinden birisiydi. Eski Belediye başkanlarından İhsan Alyanak bizim mahallede doğdu. Ayrıca mahallemizden çok sayıda politikacı, bürokrat ile sanatçı var. Mahallemizin alt ve üst yapısı ile ilgili eksikliklerimizin büyük bölümünü rahmetli Ahmet Priştina zamanında yaptırdım. Şimdi çok bir eksiğimiz yok. Mesleğim Ziraat Yüksek Mühendisliği, çiftliklerde uzun süre çalıştım ancak emekli olup esas baba mesleğini yapmaya karar verdim ve severek de muhtarlığı sürdürüyorum. Hem mesleğimde hem de muhtarlığımda birçok ilki hayata geçirdim. Mesela ilk en genç ve en çok oyu alan üniversite mezunu mühendis muhtar oldum. İlk bilgisayarla çalışan muhtar yine ben oldum. Bunları yaparken hiçbir zaman reklama kaçmadım, çünkü çağın gerekleri ne ise bende muhtarlık müessesesinde onu yaşama dahil ettim” diye konuştu.

MUHTARLIKTA DEĞİŞİM

Klasik muhtarlık ofislerindeki görüntünün aksine Bahçelievler Mahalle Muhtarlığına geldiğinizde sakin ve işine inanmış bir muhtar sizi karşılıyor. İstenileni bilen, kime ne zaman ne evrak verdiğini takip eden, kimin neye ihtiyacı var onu zamanlaması ile kayıt altına alan Sarızeybek, aslında klasik muhtarlık normlarının dışına çıkarak ortaya koyduğu vizyon muhtarlığı günün şartlarına uygun hizmet veren bir sivil toplum kuruluşu gibi çalıştırıyor. Duruşu ve titiz çalışmaları ile Karşıyaka ve İzmir’de bir çok muhtarın örnek aldığı  bir tutum içinde. Yılların verdiği deneyimle resmi kurumlarla son derece uyum içinde çalıştığına dikkat çekerek, “Şimdi öğrenciliğimden buyana muhtarlıkla içiçe büyüdüğüm için o günlerden beri birçok belediye ve resmi kurumdaki müdürler dahil hemen hemen her kademede çalışanı tanırım. Hiçbir zaman şahsıma bir iş talebim olmadığı için mahallem adına gerekli olan hizmetleri de zamanında yerine getiririm. Postacılarımız, azalarımız sokakları dolaştıkları yerde gördükleri eksiklikleri not alırlar bana getirirler. Bende masamda biriktirdiğim notları ilgili kurumlara bir bir aktarır ve eksiklikleri ortadan kaldırırız. Benim bir felsefem var, bunu yaşamım boyunca uyguladım ve uygulamaya da devam ediyorum. İstiyorum ki herkesde bunu uygulasın. ‘Birisi yapabileceği işi ya yapmalı, yada yapmamalı.. Ortası yok . Kişi yaptığı işle ilgili hiçbir zaman üzerine laf getirtmemeli, yani yarım yamalak yapılan işlerin yaşamda ne gibi sıkıntılar ortaya çıkarttığını hepimiz görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi