Kars’ta kazlar kış öncesi besiye alındı

Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde en önemli illerden birisi olan Kars'ta kış mevsiminde kesimi yapılacak kazlar besiye alınmaya başlandı


  • Oluşturulma Tarihi : 19.10.2023 09:52
  • Güncelleme Tarihi : 19.10.2023 09:52
  • Kaynak : Arun Acumsal
Kars’ta kazlar kış öncesi besiye alındı

Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde en önemli illerden birisi olan Kars'ta kış mevsiminde kesimi yapılacak kazlar besiye alınırken, kaz yetiştiricileri kesim öncesi kazlarını su geçen arazilerde otlatıyor. Kars’ta ilkbaharın başlangıcında yumurtadan çıkan ve meralarda büyüyen kazlar, kış mevsimi öncesi havaların soğumasıyla birlikte kesime hazırlanıyor.

BİR AY SONRA KESİLECEK

Ekim ayının sonu Kasım ayının ortalarına doğru et ve yağ tutması amacıyla yaklaşık 1,5 ay boyunca yalnızca arpa yedirilerek ve günde 3 kez derelerde yüzdürülerek beslenen kazlar, kışın kesilerek piyasaya sürülüyor. Etinin lezzetiyle bilinen Kars kazları, kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Susuz ilçesinde kazalarını meraya salan vatandaşlar, “Bir ay sonra kesilecek. Yumurtadan çıkıyor büyütüyoruz. Çok zahmetli, kesiyoruz, tuzluyoruz. Asıyoruz güneşte kuruyor. Bin 200 liraya satacağız” dedi.

Öte yandan yaklaşık 7 aylık bir emeğin ardından yetiştirilen kazlar, kar yedikten sonra kesiliyor. Lezzetini soğutan ve kardan alan kazlar, kış sofralarında yerini alıyor.

Yaklaşık 4-5 kilo gelen kazlar, bin 250 ile bin 500 liraya satılıyor. Kars kazı, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.

Bu haber de ilginizi çekebilir: Kars’ta korkunç trafik kazası

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal