7 milyar yıldır değişmiyor: Bilim insanları yeni bir galaksi keşfetti 

İtalyan bilim insanları, 3 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan ve evrenin ilk dönemlerinden beri neredeyse hiç değişmeyen bir galaksi tespit etti. 'KiDS J0842+0059' adlı yapı, astronomi dünyasında "fosil galaksi" olarak tanımlanan nadir oluşumlar arasında yer alıyor.

  • Oluşturulma Tarihi : 12.07.2025 19:02
  • Güncelleme Tarihi : 12.07.2025 19:02
  • Kaynak : DHA
7 milyar yıldır değişmiyor: Bilim insanları yeni bir galaksi keşfetti  haberinin görseli

Bilim dünyası, evrenin geçmişine ışık tutacak sıra dışı bir keşfe daha imza attı. İtalyan araştırmacılar, 3 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan ve tam 7 milyar yıldır yapısını koruyan bir galaksi gözlemledi. ‘KiDS J0842+0059’ adı verilen bu galaksi, evrenin erken dönemlerinde oluşmuş, fakat başka galaksilerle birleşmeyerek bugüne kadar izole şekilde kalmış olmasıyla dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu tür fosil galaksilerin milyonda bir oranında görüldüğünü ve evrenin evrimine dair kritik ipuçları sunduğunu belirtiyor.

İKİ AŞAMALI OLUŞUM TEORİSİ

Uzmanlara göre, dev galaksiler genellikle iki aşamada oluşuyor. İlk aşamada çok hızlı bir şekilde yıldızlar doğuyor ve galaksi oldukça yoğun, küçük bir yapı halini alıyor. İkinci aşamada ise çevredeki galaksilerle birleşmeler başlıyor ve yapı büyüyerek gelişiyor. Ancak fosil galaksiler bu ikinci evreyi neredeyse hiç yaşamıyor.

YÜZDE 99,5’İ ERKEN DÖNEMDE OLUŞTU

‘KiDS J0842+0059’, evrenin gençliğinde oluşmuş ve ardından herhangi bir birleşme yaşamamış. Araştırmacılar, galaksinin yıldızlarının yüzde 99,5’inin çok erken bir dönemde oluştuğunu belirtiyor. Bu tür galaksiler, içlerinde milyarlarca Güneş benzeri yıldız barındırıyor. Fakat yeni yıldız oluşumu neredeyse tamamen durmuş durumda.

İLK İZLER 2018’DE ALINDI

Araştırmanın liderlerinden Dr. Chiara Spiniello, bu tür galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında bulunduğunu tahmin ediyor. ‘KiDS J0842+0059’un ilk izlerine 2018 yılında Şili’deki 'VLT Teleskobu' ile ulaşıldı. Kesin tanımlama ise Arizona’daki ‘Büyük Binoküler Teleskop’ ile yapılan yüksek çözünürlüklü gözlemler sayesinde mümkün oldu.

Avrupa Uzay Ajansı'nın 2023'te fırlattığı 'Euclid Teleskobu', hem karanlık madde ve enerji hakkında bilgi toplayacak hem de fosil galaksilerin daha kolay tespit edilmesini sağlayacak. Bilim insanları, bu teleskopla çok daha fazla fosil galaksinin bulunabileceğini düşünüyor.