Erçek Gölü’ünde sismik inceleme

Van’da 2011 yılında meydana gelen iki depremin ardından artçı şokların çok sık yaşandığı Erçek Gölü, sismik açıdan incelendi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.08.2015 08:53
  • Güncelleme Tarihi : 29.08.2015 08:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Erçek Gölü’ünde sismik inceleme

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Toker ve İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüseyin Tur tarafından yürütülen proje kapsamında, ters faylar tespit edilen Erçek Gölü tabanının yükseldiği ortaya çıktı.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen ve 644 can alan Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından artçı şokların çok sıkça olduğu Erçek Gölü'nü, bilim adamları mercek altına aldı. Van Gölü'nün 30 kilometre doğusunda bulunan Erçek Gölü, YYÜ'nün Bilimsel Araştırmalar Desteği (BAP) ile desteklenen proje kapsamında, yürütücülüğünü Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mustafa Toker, yardımcı yürütücülüğünü ise İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüseyin Tur'un yaptığı 'Erçek Gölü yüksek çözünürlüklü sismik yansıma' projesi ile araştırma yapıldı.

100 KİLOMETRE VERİ TOPLANDI

Van Gölü'nün sınır faylarının MTA tarafından haritalandığını belirten Yrd.Doç.Dr. Toker, Erçek Gölü'nün de fay haritasını çıkartmak için çalışma başlattıklarını söyledi. YYÜ BAP projesi kapsamında çalışmalara başladıklarını söyleyen Yrd.DoçDr. Toker, gerekli cihazlarla Erçek Gölü'ne açıldıklarını belirterek, “Bu hatlarda çok büyük ters faylar gördük. Bu ters fayları haritalayıp karaya doğru uzattığımızda karada haritalanmış faylar ile Erçek Gölü'nde bizim şu an gördüğümüz faylar arasında bir bağlantı olduğunu keşfettik. Bu fayların hepsi ters fay. Büyük ihtimalle bu faylar aktif faylar. Çünkü bu faylar 4 ve 4 üzeri artçı şoklar üretebiliyor. Bunu söyleyebiliriz Van Gölü'nü kontrol eden fay sistemleri karada MTA'nın haritaladığı fayla birleşip Erçek Gölü'nün dibine dalım yapıyor. Ve dalım yapan bu fayların genelde jeofizik anlamı bunların ters fay olduğunu gösteriyor. Yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda sismik yansıma verisi topladık” şeklinde konuştu.

Erçek Gölü'ndeki araştırmalarını tamamladıklarını fakat alınan verilerin inceleneceğini belirten Yrd.Doç.Dr. Toker, Erçek Gölü'nde ters faylara rastladıklarını söyledi.

Doç.Dr. Tur, Erçek Gölü'nde topladıkları verileri inceleyip yorumlayacaklarını da belirterek, "Çok boyutlu bir araştırma yapıyoruz. Belki de burada yaptığımız araştırmalar bizi daha detay çalışmalara yönlendirecektir. Bunun hem bilim adına hem de yöre halkı adına yararlı bir çalışma olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu. (DHA/VAN)

 

 

Haber Merkezi