Reklam sektörü zor durumda!

Birçok ajansta art director ve yöneticilik deneyimi bulunan Fatih sezer, doların yükselmesi ve artan terör olaylarının reklam sektörünü kötü etkilediğini belirterek firmaların kepenk kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.09.2015 08:19
  • Güncelleme Tarihi : 16.09.2015 08:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Reklam sektörü zor durumda! haberinin görseli

TANER UYANIKER

Reklam sektörü son dönemlerde sıkıntılı zamanlar yaşıyor. 2008 yılından beri birçok ajansta art director ve yönetici olarak çalışan Fatih Sezer sektörün son zamanlarda yaşadığı sıkıntılardan bahsederek yükselen dolar ve son zamanlarda yaşanan terör olaylarının bunda etkili olduğunu söyledi. Sezer, “Türkiye’de dijital reklam pazarı büyüklüğü 2014 yılında yapılan değerlendirmede yılda yüzde 20,5 oranında arttı ve 1,409 milyon liraya çıktı. 2015 içerisinde ise bu büyüme ciddi anlamda artarken son zamanlardaki hükümetin yansıttığı olumsuz durumlar ve doların yükselişe geçmesi yatırımcıdaki büyüme isteğini körelterek kendilerini korumaya almasına neden oldu. Bu durum neticesinde sektör ciddi derecede küçülmeye başladı” dedi.

“FİRMALAR REKLAM VERMEK İSTEMİYOR”

Doların yükselmesi, büyümenin düşmesinden endişe edilmesi ve buna birde terör olayları eklenince ajansların sorun yaşadığını belirten Sezer, bunun sonucunda tek tek toplantıların iptal edildiğini söyledi. Sezer, “Ekonomik belirsizlikler markalaşma sürecindeki yatırımcıyı korkutmakta ve var olan büyümesini erteleyerek kendini korumaya almasına yol açmaktadır. Firmalar reklam vermek istemiyor.Doğal olarak bu da ajanslardaki iş akışını durdurarak ajansıda krize sokuyor. Ardı ardına toplantılar iptal ediliyor. Ekonomik sorunların dışında şu an yaşanan üzücü ve gergin olaylarda sektörel olarak reklam vereni etkiliyor. Bu dönemlerde reklam veren genelde yapmak zorunda olduğu eğlenceli, etkileyici reklamlardan çekinmek durumunda kalıyor. Hassas bir dönemde bu tarz reklamların iyi etkiden çok eleştiri alacak olması hem reklam verenin kararları hem de halkı kötü etkilemesinden duyacağı rahatsızlıktan dolayı iptal ediliyor. Doğal olarak ta bu yine ajansları etkileyerek var olan iş hacmini durduruyor. Bu durumda iş yapamayan küçük çaplı reklam ajansları bu dönemi atlatamıyor ve iflas etme durumunda kalıyor” şeklinde konuştu.

Rekabet unsurunun bu sektörde çok yaygın olduğunu belirten Sezer, “Özellikle büyük firmaların İstanbul’da olması diğer illerdeki küçük ve orta ölçekli ajansların büyümesini yavaşlatıyor. İzmir’de ise rekabetten ziyade firmaların profesyonel yerler bakmaktan ziyade tanıdık vasıtasıyla reklamcı bulmaları yüzünden aldıkları hizmetin kötülüğü bir yana daha iyi hizmet verebilecek ajanslarında önünü kesiyor” dedi.

“DEVLET REKLAMCILARA DESTEK VERMELİ”

Reklamın her şeye rağmen önemli bir iletişim aracı olduğunu belirten Sezer, şunları söyledi: “Bir firma ya da ürünün markalaşma döneminde etkileşimi en yüksek mecrada, doğru reklam ve doğru hedef kitleyle yaratıcı bir reklam pazarlamasıyla ulaşamayacağı bir kitle yoktur. Reklama ihtiyacımız bir firma ya da ürünü tanıtırken markalaşma süreci ya da markalaşma süreci sonrası bağlılığı arttırmak için firmanın ya da ajansın uygun gördüğü süreçlerde ihtiyaç duyulmaktadır” diye konuştu. Ayrıca reklam sektörünün yeteri kadar destek görmediğini ifade eden Sezer, “Devletin bilişim ve ar-ge için yaptığı desteklerin hiçbiri reklam sektörüne yansımamaktadır. Reklam sektörüne devletin destek göstermesi gerekiyor” dedi.