Sayfa Yükleniyor...
UNESCO Daimi Listesine girmeye hazırlanan Kızılırmak Deltası Sulak Alanı Kuş Cennetinin önemi giderek artıyor. Sulak alandaki biyolojik ve ekolojik çeşitlilik, yörelerdeki kültürel zenginliklerle bütünleştiriliyor
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti Etki Alanında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Belirlenmesi Projesine önem giderek artıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesinin deltanın 2018 yılı UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesine alınmasına yönelik çabası, farklı bir boyuta daha ulaştı. Projeye büyük önem veren Somut Olmayan Kültürel Miras Enstitüsü (SOKÜM), yörelerde kaybolan ve yaşayan kültürel birikim ve zenginlikleri, fotoğraf ve videolarla kayıt altına alıyor.
Deltanın dünya mirası daimi üyeliğine ilişkin süreci takip eden UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili ve Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Muhtar Kutlu, sulak ve kültürel mirasıyla ilgili çok güzel gelişmelerin yaşandığını söyledi. Türkiyenin de taraf olduğu edilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesinin eksik bırakılan ve ıskalanan bir kültürel mirası korumaya talip olduğunu vurguladı.
ÖNEM TAŞIYOR
UNESCOya üye 195 ülkeden 176sının sözleşmeye taraf olduğunu bilgisini veren Prof.Dr. Kutlu, sözleşme hükümlerinin daimi üye adayı Kızılırmak Deltası için de geçerli olduğunun altını çizdi. Bu açıdan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti Etki Alanında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Belirlenmesi Projesinin, Türkiye için de büyük önem taşıdığını kaydetti.
Alaçam, Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde doğal ve kültürel zenginliklerin görsellerinin toplanmasına yönelik yürütülen çalışmaları değerlendiren Prof.Dr. Muhtar Kutlu, Doğal mirasın en görünen yüzü görsellerdir. Deltayla ilgili ne kadar çok metin, makale yazarsanız yazın, araştırma yaparsanız yapın, günümüz dünyasında bir fotoğrafın uyandırdığı etkiyi veremiyor. Bu realite, Kızılırmak Deltası somut olmayan kültürel mirası için de geçerli. Alanda görsellere ne kadar ihtiyacımız olduğunu, fotoğrafın önemi ve değerini çok iyi anladık. Şimdi eksik olan görselleri tamamlamaya çalışacağız. Çünkü arka planda çok ciddi görsel, kültürel ve yaşayan bir gelenek zenginliğimiz var dedi. İHA
Haber Merkezi