Kum zambaklarına zarar vermenin cezası dudak uçuklatıyor

Nesli tükenme altında olan kum zambaklarını koparmanın cezası dudak uçuklattı. Koruma altında kum zambaklarına zarar vermenin cezası 380 bin lira


  • Oluşturulma Tarihi : 04.09.2024 08:00
  • Güncelleme Tarihi : 03.09.2024 13:00
  • Kaynak : Arun Acumsal
Kum zambaklarına zarar vermenin cezası dudak uçuklatıyor haberinin görseli

Sakarya'nın Kocaali ilçesindeki sahilde biten kum zambaklarının nesli tehdit altında. Koruma altına alından Kum zambaklarında tohumlama dönemine geçince koparmak yasak. Koruma altında olan çiçekleri koparmanın cezası 380 bin lira.

Dünya genelinde nesli tükenmekte olan kum zambaklarına ev sahipliği yapan Kocaali sahilinde  Temmuz-Ağustos aylarında kendiliğinden yetişen kum zambakları görüntüsü ve kokusuyla dikkat Endemik bitkiler arasın yer alan kum zambakları Dünya Doğa Koruma Birliğince koruma altında. Plaja gelen ziyaretçileri bu konuda bilgilendirmek için plajda uyarı lehvaları bulunuyor. Kum zamnbaklarına zarar vermenin 380 bin liralık cezası bulunuyor.

Bu değerli mirasa sahip çıkalım

Sahildeki çiçeklerin temizliğini ve bakımı yapmaya çalıştığını söyleyem Fatma Zehir şöyle konuştu;

Ellinden geldiği kadar sahildeki çiçeklerin temizliğini yaptığını aktaran Fatma Zehir, “Kum zambaklarımız Kocaalimizin en değerli bitki örtülerinden birisidir. Vitaminini deniz suyu ve kumdan alan bitkimizdir. Elimizden geldiği kadar doğa ve çevremize özen göstermeye çalışarak bu değerli bitkimize bakım yapıyoruz. Bütün insanlarımızdan ve Kocaali halkımızdan beklentimiz; bu değerli mirasımıza sahip çıkmamız. Çünkü bu her yerde yetişen bir bitki değil. Allah'ın takdiri, kumda yetişen bir güzellik. Elimizden geldiğince bunlara sahip çıkalım, bakalım. Zaten koparmanın cezası fazla. İlk olarak doğamızı ve sonrasında da cezayı göz önünde bulundurarak bu bitkimizi koruyalım. Biz korumazsak hiç kimse korumaz, biz koruyacağız ki herkes korusun”

Halka Kum zambakları konusunda hassas olmaya çağıran Ergün Zehir ise; “Bildiğim kadarı ile kum zambakları endemik bir bitki türü. Kocaalimizin gelinliği diyebiliriz. 16 kilometrelik sahili süslemekte. Koparmanın cezası bir hayli fazla. Ama cezadan önce halkımızın bilinçlendirilmesi bizim için çok önemli. Kum zambağı endemik bitki türü olarak çok değerli ve halkımızın bu konuda duyarlı olmasını rica ediyoruz. Belediyemizin bazı noktalara bu bitki ile ilgili koydukları tabelaları dikkatle okumalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal