Mersin’de sıfır atık projesiyle kompost üretimi başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, organik atıklardan kompost üretmeye başladı. Günlük 1,5-2 ton atıkla, yıl sonuna kadar 500 metreküp kompost elde edilmesi hedefleniyor


  • Oluşturulma Tarihi : 09.08.2024 08:30
  • Güncelleme Tarihi : 09.08.2024 05:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Mersin’de sıfır atık projesiyle kompost üretimi başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, organik atıklardan kompost üretimine başlayarak çevre dostu bir yaklaşımla sıfır atık hedefini benimsedi. Günlük 1,5-2 ton organik atık, meyve ve sebze halinden toplanarak kompost haline getiriliyor. Tesiste, meyve, sebze, talaş, çay ve kahve posası ile mezbahane atıkları kullanılarak yapılan kompost üretimi, tarımsal faaliyetlerde de kullanılacak. Yılbaşından bu yana yaklaşık 100 metreküp kompost elde edilirken, yıl sonuna kadar 500 metreküp üretim hedefleniyor.

Organik Atıklardan Doğaya Katkı

Sıfır atık yaklaşımıyla hayata geçirilen proje, “İsraf Etmiyoruz, Kompost Yapıyoruz” sloganıyla duyuruldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi, organik atıkları doğaya kazandırarak bitkilendirme faaliyetlerinde kullanılmak üzere kompost üretiyor. Sarıibrahimli Katı Atık Düzenli Depolama ve Geri Kazanım Tesisi’nde kurulan kompost üretim tesisinde, toplanan atıklar yığınlar haline getirilerek biyolojik olarak işleniyor. Kompost üretim sürecinde sıcaklık, nem ve oksijen dengesi sıkı bir şekilde kontrol ediliyor.

Hedef: Tarımsal Üreticilere Destek

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı’nda görevli çevre mühendisi Dr. Zeki Altun, tesisin bugüne kadar yaklaşık 300 ton atık topladığını belirtti. Yıl sonunda 500 metreküp kompost üretimi hedeflenirken, elde edilen kompostun, tarımsal üretim yapan vatandaşlara ve kooperatiflere destek amacıyla dağıtılması planlanıyor. Altun, “Atıkları toprağa gömerek bertaraf etmek yerine, organik olarak değerlendiriyoruz. Bu sayede, toprak iyileştirici malzeme elde ediyoruz” dedi.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal