Orman Mühendisi Öztan’dan ormancılık teşkilatına: “Her ağacın kurdu özünden olur”

Ormana zarar verenlerin ormancılık teşkilatı olduğunu öne süren Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Öztan, “Her ağacın kurdu özünden olur” çıkışında bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 08.08.2023 12:59
  • Güncelleme Tarihi : 08.08.2023 12:59
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Orman Mühendisi Öztan’dan ormancılık teşkilatına: “Her ağacın kurdu özünden olur”

GURBET YAVUKLU

Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Kenan Öztan, İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programına konuk oldu. İkizköy’de devam eden halk mücadelesi ve Akbelen Ormanı’nda yaşanan doğa talanı ülke gündemini sarsarken, Öztan ormanların hayati önemine dikkat çekti. 
“Ülkemiz orman açısından çok zengin bir ülke değil” diyen Öztan, “Odun hammaddesi üretiminde kullandığımız orman alanı yaklaşık yüzde 50…  Yani çoğunluğu odun hammaddesi üretiminde kullanılmıyor ama var olan ormanlar diğer fonksiyonları yerine getiriyor. Ülkemizin ormana ihtiyacı var. Mevcut ormanlarımızı en iyi şekilde korumalıyız. Bir Orman Genel Müdürlüğümüz var, bir de onun bünyesinde yer alan Koruma Daire Başkanlığı. Benim de 40 sene bünyesinde çalıştığım bir kurum. Ne kadar koruduğunu görüyoruz. Bir halk deyimi vardır, ‘Her ağacın kurdu özünden olur’ şeklinde. Aslında ormana zarar veren ormancılık teşkilatı” sözlerine dikkat çekti.  

kenan öztan-ilkses

PARÇALILIK ORMAN AÇISINDAN TEHLİKELİ 

Öztan, sözlerine şöyle devam etti: “Mesleğe başladığım yıllarda ormanlarda çalışırken önümden tavşanlar, yılanlar geçerdi, ayı sesi duyardık. Pek çok canlı görürdük. Ne yazık ki son yıllarda ormanda çok fazla canlıyı görmemeye başladım. Ormanlarımız çok çok parçalı bir hale geldi. Ormanın aslında bir bütünlüğünün olması doğal yaşam açısından çok önemli. Parçalılık orman açısından tehlikeli bir durum.” 
Ormancılık teşkilatının yangın söndürmeye çok büyük yatırım yaptığını kaydeden Öztan, “Pek çok helikopter, uçak, arasöz satın alındı ya da kiralanıyor. Ama insana yatırım yapılmadı ne yazık ki. Yangın insanla söndürülür. Hep helikopterlerden söz edilir. Fakat onlar sadece yangının ilerleme hızını yavaşlatır. Yangının önüne geçen aslında işçilerimizdir” dedi. 

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞÇİ İSTİHDAMINI AZALTTI 

İstihdam eksikliği olduğunu kaydeden Öztan, “Orman Genel Müdürlüğü geçmiş yıllarda 13-14 bine yakın yangın ile ilgili işçi istihdam ederdi, bu sayı yakın zamanda 3 bin 500’e kadar düştü. Ama 2021 yılındaki büyük yangınlardan sonra işçi sayısı biraz daha çoğaldı, fakat yeterli değil. Hem ülkemizde işsizlik sorunu var hem de gerçekten çok iyi istihdam etme şansı varken Orman Genel Müdürlüğü işçi istihdamını azalttı” bilgisini paylaştı.  
“Ormanlar tek bir ülkenin malı değil, evrensel” diyen Öztan son olarak şöyle konuştu: “Yani ülkemiz ormanlarının ürettiği oksijen bütün dünyaya mal oluyor ya da bütün dünyadan gelen karbondioksit ülkemizin ormanları tarafından toprağa bağlanıp küresel ısınmaya karşı mücadelede bizi destekliyor. Okyanuslardan sonra en büyük karbon yutağı ormanlar. Dolayısıyla ormanların gerçek manada korunması konusunda vatandaşlarımızın çok fazla duyarlı olması, elinden gelen çabayı göstermesi gerekiyor. Bu konuda yapılan mücadelelere çoğunluk destek veriyor. Bu desteklerin artarak devam etmesini gönülden istiyoruz.” 

Haber Merkezi