- Çevre
- 08.04.2025 11:45
İnsani Yardım Vakfı bu yılki kurban organizasyonunu Türkiye başta olmak üzere 103 ülkede “Paylaştığın senindir, paylaş sevindir” sloganıyla gerçekleştirdi. 20 ülkede 35 bin yetime bayramlık kıyafet yardımı dağıtıldı
NİLGÜN TAZE / ÖZEL HABER
Din, dil, ırk, bölge ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış insanların yaralarını saran İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH) aynı zamanda savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış, evsiz tüm insanlara yardım elini ulaştırıyor. İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere 1992 yılında kurulan İHH, gönüllü faaliyetlerini 1995 yılında kurumsallaşarak sürdürmeye devam etmesinin ardından 5 kıtada 135 ülkeye çıkarmayı başarmış durumda. 26 yılın verdiği tecrübe ile yine mazlumların yanında olacaklarını açıklayan İnsani Yardım Vakfı (İHH) İzmir İl Başkanı Rasim Çalar, “Bu yıl bağışlanan kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilmek için ‘Paylaştığın senindir, paylaş sevindir’ sloganıyla dünyanın 103 ülkesinde kurban eti dağıtımı yapacağız. Bu yıl belirlediğimiz kurban bedeli 750 TL. Vekalet yoluyla kurbanlarını İHH’ya bağışlamak isteyen hayırseverler, kurban çalışmaları için belirlenen ülkeler arasından dilediğinde kurbanını kestirip ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilecek. Geçen yıl toplamda 53 bin 500 bin hisse dağıttık ve 2018’de bu rakamın üzerine çıkmayı hedefliyoruz” dedi.
NELER YAPILACAK?
Bu yıl da kurban vesilesiyle yeryüzüne dağılacak İHH ekiplerinin kendilerini dört gözle bekleyen kardeşlerine sadece kurban eti götürerek değil, aynı zamanda hayat koşullarını iyileştirmeye yönelik çeşitli projelerle de destek olmaya devam edeceklerini açıklayan Çalar, “Cami ve mescitlerin, su kuyularının, eğitim merkezlerinin, meslek edindirme kurslarının, yetimhane binalarının ve benzeri birçok projenin temelleri de kurban ziyaretlerinde atılacak. Kimi çalışanımız saatlerce uçak yolculuğu yaparken kimisi de doğru dürüst yolu olmayan bölgelere oldukça zor şartlar altında gidebilecek. Gittikleri bölgelerde İHH ekipleri, her şeye rağmen kendilerine emanet edilen kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Her türlü zorlu koşulu aşarak bu yılda bağışlanan kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız” açıklamasını yaptı.
KARDEŞİNE SAHİP ÇIK
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın kurban hisselerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırırken toplumlar arasında bir kardeşlik köprüsü kurmayı amaçladığını açıklayan Çalar, şu ifadeleri kullandı: “Her şeyden önce insanlara umut ışığı olabilmek için gittiğimiz bölge insanlarını sevgiyle kucaklıyoruz. Bağışçıları izin vekalet yoluyla bağışladıkları kurbanlar dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara ulaştırmasıyla birlikte aramızdaki kardeşlik, paylaşma ve dayanışma duyguları da güçlenmiş oluyor. Kurban organizasyonumuzda ise öncelik mülteci kampları, savaş, doğal afet, kronik açlık ve yoksulluk bölgeleri ile yaşlılar, kimsesizler, dullar, yetimhaneler, okullar ve hastanelere verilecek. Bu kapsamda Suriye, Irak, Filistin, Somali, Yemen, Bangladeş, Arakan ve Doğu Türkistan ön planda tutulacak.”
35 BİN YETİME BAYRAMLIK
Çalar, Türkiye ile birlikte toplamda 20 ülkede 35 bin yetime bayramlık kıyafet yardımında bulunmayı planladıklarını açıklayarak, “Tüm hayırseverler 120 TL karşılığında yetim çocuklara bir bayramlık hediye edebilir ya da dilerlerse BAYRAMLIK yazıp 3072’ye göndererek projeye 5 TL destekte bulunabilirler. Kurbanlıkların kesimi ise, ülke ve bölgelerde kurban olma özelliklerine uygun olarak satın alınarak İHH görevlilerince yapılır. Kurbanlıklar İslami usullere uygun olarak kesilir ve ihtiyaç sahiplerine elden dağıtılır. Kurban kesimlerinin gerçekleştiğine dair bilgi, kısa mesaj ve vekalet hayır sahiplerine iletilir. Kurbanlarınızı İHH merkezlerine gelerek elden, internet üzerinden online olarak ya da vakfın 0212 631 2121 numaralı telefon numarasından detaylı bilgi alarak yapabilirsiniz.
ÖNCELİĞE GÖRE HAREKET
Misyonunu gerçekleştirirken öncelik sırasını gözeterek hareket ettiklerini açıklayan İnsani Yardım Vakfı (İHH) İzmir İl Başkanı Rasim Çalar, “Savaş ve savaşın etkisinin sürdüğü bölgeler başta olmak üzere afet bölgelerinde, yoksulluk olan ülke ve bölgelerde faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Yeryüzünde adaletin ve iyiliğin hakim olması için evrensel kardeşlik bilinciyle nerede olursa olsun muhtaç ve mazlum tüm insanlara ihtiyaç duydukları insani yardımı ulaştırarak onurlu bir yaşam sunmak istiyoruz. İnsanı yardıma muhtaç hale getiren her türlü politika ve faaliyetleri önlemek üzere tüm insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmemesi için gerekli çalışmaları yapmak temel amaçlarımız arasında yer alıyor” dedi.
ORTAK BİLİNÇ
Değişen dünyada değişmeyen ruhsal değerlerin yaşatılmasını sağlamak ve iyiliği her zaman her yerde yaşatmak için üyeleri ile birlikte gönüllü olarak çalıştıklarını açıklayan Çalar, “Vizyonumuz
savaş ve doğal afetlerin sebep olduğu olumsuzluklar giderilerek bireylere ve toplumlara kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için destek olmak. Tüm dünyada yardımlaşma alanında öncülük ederek ülkeler ve kurumlar arasında iş birliği geliştirerek ortak bir bilinç oluşturuyoruz. Yine yardıma muhtaç duruma düşmüş toplumların kişi ve kuruluşlarını güçlendirerek, kriz anında en az zarar için en hızlı ve etkin şekilde bölgeye ulaşıyoruz. Kalıcı projelerle kalıcı çözümler üretmek, yoksulluğun giderilmesine ve sosyal adaletin sağlanmasına katkı sağlamak, öncü olmak, toplumlar arasında köprü olmak gibi daha birçok görevi yerine getiriyoruz” açıklamasını yaptı.
5 KITAYA YARDIM
Afrika’dan Balkanlar ve Güneydoğu Asya’ya Orta Doğu’dan Latin Amerika’ya beş kıtada ihtiyaç sahiplerine ve yetimlere ulaşacak olan İHH’nın bu yıl kurban çalışmaları için ziyaret edeceği ülke ve bölgeler şöyle:
Afrika: Burkina Faso, Çad (Çadlı, Orta Afrikalı ve Nijeryalı Mülteciler), Kamerun (Kamerunlu ve Orta Afrikalı Mülteciler), Orta Afrika Cumhuriyeti, Gana, Gine, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Benin, Sierra Leone, Liberya, Togo, Burundi, Cibuti (Cibutili ve Yemenli Mülteciler), Etiyopya (Etiyopya ve Ogaden), Güney Afrika (Güney Afrikalı ve Malawili Mülteciler), Güney Sudan, Maurituis, Kenya (Kenyalı ve Somalili Mülteciler), Komor Adalari, Swaziland, Malavi, Mozambik, Ruanda, Somali, Sudan (Darfur, Hartum ve Kesele), Tanzanya, Uganda ve Zimbabve.
Asya: Bangladeş (Bangladeşli ve Arakanlı Mülteciler), Hindistan, (Hindistan, Jamnu Keşmir, Kerala ve Assam), Pakistan, Nepal, Sri Lanka, Myanmar (Myanmar ve Arakan), Vietnam, Tayland (Patani), Endonezya, Filipinler (Moro), Vanuatu, Kamboçya ve Doğu Türkistan.
Orta Doğu: Filistin (Gazze ve Batı Şeria), Irak, Lübnan, Ürdün, Suriye, Yemen, Mısır, Tunus, İran ve Libya.
Orta Asya ve Kafkasya: Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Moğolistan, Acara, Azerbaycan, Gürcistan, Kırım, Ukrayna, Ahıska, Adıgey, Osetya, Karaçay-Çerkes, Kabardey Balkar, Dağıstan, İnguşetya, Abhazya ve Çeçenistan.
Amerika: Haiti, Ekvador ve Bolivya.
ÜYE OLUNAN BİRLİKLER
Sömürünün olmadığı adil bir dünya yaratabilmek için yapılan üyelikler ise şöyle;
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) danışman statüsünde üyelik
İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) danışmanlık statüsünde üyelik
İslam İşbirliği Teşkilatı İnsani Fonu (OICHF) meclis üyeliği
İnsani Forum (THF) üyeliği
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) üyeliği
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) üyeliği
Uluslararası Gönüllü Kuruluşlar Konseyi (ICVA)
ÖDÜLLER
İHH’nın 1995 yılından bu yana gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda aldığı ödüller;
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Kaynaklarını amaçları doğrultusunda en iyi kullanan vakıf” ödülü (2005)
Aşiyana Yetimhanesi (PAKİSTAN) - Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Gerçekleştirilmiş en iyi proje” ödülü (2006)
Kadın Eğitim Enstitüsü (SOMALİ) - Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Gerçekleştirilmiş en iyi proje” ödülü (2006)
Mobil Hastane (IRAK) - Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Gerçekleştirilmiş en iyi proje” ödülü (2006)
TBMM Üstün Hizmet Ödülü (2007)
Uluslararası Karma Kültür Gençlik Konseyi (COJEP) İnsan Hakları Ödülü (2010)
Suriye Siccu Konteyner Kent Projesi - Energy Globe Ödülleri (2016)
Tarım Okulu (Somali) - Ak Parti Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödülleri, insani yardım alanında birincilik ödülü (2017)