Sayfa Yükleniyor...
Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede lider konumda olduğunu belirten Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, ülkenin Avrupa'da 12 dakikalık müdahale süresiyle öne çıktığını, ancak insan kaynaklı yangınların arttığına dikkat çekti. Küçük, vatandaşların yaz aylarında özellikle dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı
Türkiye, Avrupa'da en hızlı orman yangını müdahale süresiyle öne çıkıyor. Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, yaz aylarında artan yangın riskine dikkat çekerek, ülkenin teknolojik alt yapısıyla Amerika ile yarışabilecek düzeyde olduğunu belirtti. İnsan kaynaklı yangınların artışına rağmen Türkiye'nin mücadeledeki başarısını vurgulayan Küçük, vatandaşları önlemler konusunda uyardı: "30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ormanlık alanlara girmeyin, anız yakmayın ve kolluk kuvvetlerine şüpheli durumları bildirin."
Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Türkiye'nin 2024 orman yangınları sezonunun erken başladığını ve meteorolojik şartların devamı halinde yangın riskinin artabileceğini belirtti. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, Türkiye'de yangınların hem yanan alan miktarı hem de yangın sayısında yaklaşık iki kat artış gözlendiğini ifade etti. Yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğu vurgulanan yangınların artışında sıcaklık ve yanıcı madde özelliklerinin rolünün büyük olduğuna dikkat çekti. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında şiddetli rüzgarların etkisiyle yangınların daha tehlikeli bir hal alabileceği uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Küçük, Türkiye'nin son teknolojileri kullanarak Amerika ile yangın mücadelesinde yarıştığını söyledi. Özellikle 2021'deki mega yangınlarının benzerinin yaşanma riskine karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı. Orman teşkilatının güçlü filo, organizasyon yapısı ve teknolojik altyapısıyla yangın öncesinde ve sırasında etkin bir mücadele yürüttüğünü belirtti. Türkiye'nin orman yangınlarına ortalama 12 dakikada müdahale ettiğini ve Avrupa'da bu alanda lider olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Küçük, halkı yangın riski altındaki bölgelerde sıcaklığın 30 santigrat derecenin üzerinde olduğu zamanlarda ormanlık alanlara girmemeleri konusunda uyardı. Ayrıca anız yakma gibi tarımsal uygulamalardan kaçınılması gerektiğini ve bu tür pratiklerin toprak erozyonuna ve hızlı yayılan yangınlara sebep olabileceğini dile getirdi. Orman yangınlarının başlaması durumunda ise halkın kolluk kuvvetlerine bilgi vermesinin önemine değindi, kamuoyunun duyarlı olması gerektiğini vurguladı.
Arun Acumsal