2022’de hedef 1,6 milyar dolarlık ihracat

EHKİB,2021 yılını yüzde 14 artışla 1 milyar 489 milyon dolar ihracat performansıyla geride bıraktı. EHKİB, 2022 yılında 1,6 milyar dolar ihracat hedefliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 01.02.2022 14:19
  • Güncelleme Tarihi : 01.02.2022 14:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
2022’de hedef 1,6  milyar dolarlık ihracat haberinin görseli

NURETTİN BAKİ

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Seray Seyfeli ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Toygar Narbay İzmir Kordon Otel’de düzenledikleri basın toplantısıyla 4 yıllık süreci değerlendirdi. Basının ilgi gösterdiği toplantıyasektör, 2022 yılına dair hedeflerini açıkladı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Türkiye geneli hazır giyim ihracatının 2021 yılında, 2020 yılına göre yüzde 18 artışla 20,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 14 arttığına dikkat çekti.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUSU

2022 yılında firmalarının sürdürülebilir alt yapısını güçlendirmek amacıyla çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizen Başkan Sertbaş, “Birliğimizde istihdam ettiğimiz çevre mühendisimiz tüm üyelerimize birebir olarak danışmanlık hizmeti verecektir. Bu doğrultuda firmalarımızın hepsinin karbon ayak izlerini hesaplama, sera gazı emisyonlarını azaltma, atık yönetimi gibi konularda çalışmalarına devam verilecektir. EHKİB olarak Sürdürülebilirlik alanında yürüttüğümüz UR-GE projemizin faaliyetlerine devam edeceğiz. 2022 yılında da Türkiye’nin katma değeri en yüksek ihracat gerçekleştiren ve dönüşüme liderlik eden sektörlerinden biri olarak, sürdürülebilirliği odak noktamıza yerleştirip ulusal bir inovasyon gündemi oluşturmak gayretinde olacağız” diye konuştu.

ULUSLARARASI PROJE

Burak Sertbaş, “Ege Bölgesinin hazır giyim sektörünü uluslararası boyutta tanıtmak amacıyla AHA (AegeanHasApparel) isimli projemize başladık. AHA markasını Birliğimiz tarafından dünya genelinde gerçekleştirilecek tüm iletişim faaliyetlerini merkezi hale getiren bir platform olarak kurguladık. Bu doğrultuda web-sitesi oluşturarak firmalarımızın iletişim bilgilerini tek bir ortamda topladık. Şu anda sitemizde kayıtlı 100’e yakın üreticimiz yer almaktadır. Site üzerinden gelen talepler, firmalarımızın sistemde kayıtlı e-posta adreslerine iletilmektedir” şeklinde konuştu.

16 FUAR 233 FİRMA

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve Dış Pazar Stratejileri Geliştirme Komitesi Başkanı Seray Seyfeli, “Bin 300 üyemiz var. Ancak sadece 50’ye yakın firma yurtdışındaki fuarlara katılıyor. Fuarlardan faydalanamayan ama üyemiz olan firmalarımızın fuarlara katılımını artırmak için projeler geliştireceğiz. İhracata yeni başlayan firmalarımızın kapasitelerini geliştirmek istiyoruz. Fransa Paris’de yılda iki kez düzenlenen hazır giyim sektörünün en prestijli fuarlarından olan Premiere Vision Fuarı'na her sene 30’a yakın firmayla katılım sağladık, milli katılım organizasyonu düzenledik. Almanya Münih’de tekstil pazarının en tanınmış fuarlarından olan Munich Fabric Start fuarı ile eş zamanlı olarak ilk kez düzenlenen Munich Fabric Start Sourcing fuarına, Global Apparel Sourcing Expo dijital fuarına, katıldık. Eylül ayında İZFAŞ tarafından düzenlenen Fashion Prime fuarında yerimizi aldık. 2022 Şubat ayında ise 17 firmamız ile Premiere Vision Paris fuarına katılım sağlıyoruz. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Toplamda 16 adet fiziksel ve dijital fuara 233 firma katıldı” diye konuştu.

55 MİLYAR DOLARLIK BİR ENDÜSTRİ

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Toygar Narbay da 2021 yılının ilk yarısında ‘EİB Sürdürülebilirlik Günleri’ adı altında gerçekleştirdikleri eğitimlerini, yılın ikinci yarısında Sürdürülebilirlik Akademisi ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği iş birliği ile devam ettirdiklerini anlattı. Narbay, sektörün; hazırgiyim, tekstil ve deri giyim dahil ihracatının 35 milyar dolar ve iç pazar üretimiyle birlikte 55 milyar dolarlık bir endüstri olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Hazırgiyim sektörü tek başına 17 milyar dolar net katma değer yaratıyor. Bu anlamda dış ticaret açığını azaltan, net döviz fazlası veren en büyük sektör konumunda. Sağlam sürdürülebilir alt yapımız, temiz üretime yaptığımız yatırımlar ve Avrupa’ya olan yakınlık avantajımızla 2022 yılında Türkiye geneli hazır giyim ihracatımızın 22 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini, EHKİB olarak ihracatımızın ise 1,6 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyorum. 2022 yılı için moda sektörü ile ilgili tahminlerde bulunan McKinsey'nin de belirttiği gibi Türkiye, moda tedarikçisi ülkeler arasında en çok öne çıkan ülke olarak görünmektedir.”