- Ekonomi
- 07.04.2025 17:41
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ABD’nin yeni ilave gümrük vergilerinin Türkiye’ye rakip ülkelerle kıyasla daha düşük vergi oranları sunduğunu belirterek, bu durumun Türk tekstil sektörüne önemli bir rekabet avantajı sağladığını vurguladı
KEMAL ÖZKURT / Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 2024 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda 2024 yılı mali tabloları görüşülerek karara bağlanırken yönetim ve denetim kurulu oy birliği ile ibra edildi. ABD’nin yeni ilave gümrük vergilerinin Türkiye için avantaj yaratabileceğine dikkat çeken EİB Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin rakiplerine göre daha düşük vergi oranlarıyla ABD pazarında rekabet avantajı elde ettiğini vurguladı. Eskinazi, Türkiye’ye uygulanacak yüzde 10’luk ilave verginin, Çin, Bangladeş ve Vietnam gibi ülkelerdeki yüksek vergi oranlarına kıyasla büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti.
Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulamaya konulan ilave gümrük vergisinin Türkiye açısından avantajlar doğurabileceğine dikkat çeken Eskinazi, "Son gelişmeler, Tekstil Sektör Kurulu olarak tüm ilgili Birliklerimizin katılımıyla, ABD’ye yönelik ihracatımızı artırmak ve sektörümüzü tanıtmak amacıyla başlattığımız Turquality tanıtım projemizin çalışmalarının ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Bildiğiniz üzere ABD Başkanı Donald Trump tarafından Çin ve Vietnam başta olmak üzere birçok ülkeye uygulanacak yeni ilave gümrük vergileri açıklandı. Türkiye, yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacak ülkeler arasında yer alıyor. ABD tarifelerinde ülkemiz en düşük ilave vergi uygulanan ülkeler grubunda yer aldı, rakip ülkelere uygulanan daha yüksek vergi oranlarından dolayı avantajlı durumumuzu önümüzdeki dönemlerde ABD’ye yönelik ticaret faaliyetlerimizi yoğunlaştırarak ve gümrük tarifelerinin ortaya çıkaracağı yeni ticaret düzeninde doğru bir yol haritası ile hareket ederek gerçekleştirmemiz gerekecek. Ayrıca, Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın açıklamaları da sektörümüz açısından olumlu gelişmeler olacağını gösteriyor; Türkiye olarak, ABD’nin de dahil olduğu “Uzak Ülkeler Stratejisi” gibi kapsamlı eylem planlarının yanı sıra; tekstil, hazır giyim, makina gibi çeşitli sektörlere yönelik de hazırlıkları hayata geçirmeye başlayacaklarını ve bunların hayata geçirilmesi sonucunda, Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin daha da serbestleştirilmesi için de imkanlar ortaya çıkacağını belirtti. Sektörümüz özelinde yapılan bu yorumların da olumlu sonuçlarını göreceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
ABD’nin yeni ilave vergilerinin sektöre etkilerini değerlendiren Eskinazi, “İpek, keten ve kenevir elyaflarında vergi oranı sıfırdan yüzde 10’a çıkarıldı. Yatak çarşaflarında yüzde 2,5 ila 20,9 arasındaki mevcut vergilere yüzde 10 ilave eklenecek. İlk bakışta bu olumsuz görünebilir ancak rakip ülkelerle kıyaslandığında avantajlı durumdayız. Örneğin Pakistan’a yüzde 29, Hindistan’a yüzde 26 ilave vergi uygulanacak. Hazır giyimde de benzer tablo var. Türkiye’ye örme pamuklu tişörtte yüzde 16,5, pamuklu erkek pantolonda yüzde 16,6 vergiye ilave yüzde 10 eklenecek. Ancak Çin için toplam vergi yüzde 84’e, Bangladeş için yüzde 52’ye, Vietnam içinse yüzde 61’e yükseldi. Bu fark Türkiye’yi rekabet açısından daha avantajlı kılıyor” dedi.
Eskinazi, döviz kurlarının enflasyon oranında artmamasının ihracatçılar açısından ciddi bir sorun oluşturduğunu ifade etti. Kurların düşük seyretmesinin maliyetleri artırdığını ve ihracatçıları zor durumda bıraktığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bu konuda defalarca görüş iletilmesine rağmen, “döviz artarsa enflasyon artar” yaklaşımı nedeniyle beklenen çözüme ulaşılamadığını söyledi. Oysa son dönemde dövizdeki artışa rağmen enflasyonda düşüş yaşandığını hatırlattı. Türkiye’nin, rakip ülkelere kıyasla yüzde 40-50 oranında daha pahalı hale geldiğini belirten Eskinazi, ihracatçıların 2024’te enflasyon, parite ve finansmana erişim konularında ciddi zorluklar yaşadığını ifade etti. 2025’in kolay geçmeyeceğini öngördüklerini ancak gelişmelere göre yeni pozisyonlar alarak yılı daha iyi geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.