Sayfa Yükleniyor...
Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medyada danışmanlık hizmeti veren ve gelirlerini beyan etmeyenleri tespit etmek için harekete geçti
Bakanlık sosyal medya platformlarında mentörlük, meditasyon, mindfulness ve terapi gibi danışmanlık hizmetlerinden elde edilen ancak beyan edilmeyen gelirleri incelemeye aldı. Vergi bilincini artırmak ve kayıt dışı gelirle mücadele etmek için denetimleri sıkılaştırıldı.
Son yıllarda sosyal medya ve dijital platformlar üzerinden bireysel danışmanlık, eğitim, koçluk, terapistlik gibi hizmetler sunanların sayısı hızla artarken bu hizmetlerden gelir elde eden bazı kişilerin kazançlarını vergi beyannamesinde eksik bildirdikleri veya hiç bildirmedikleri tespit edildi. Bakanlık, bankalardaki hesap hareketlerini kontrol ederek, vergi beyannameleri ile gelir beyanları arasında uyumsuzlukları belirlemeye başladı.
Sosyal medyada içerik üreten ve dijital platformlarda hizmet veren kişiler için vergi yükümlülüklerini yerine getirmede kolaylık sağlamak amacıyla yeni bir vergilendirme yöntemi geliştirilmişti. Bu yöntemle, internet üzerinden kurs, eğitim, danışmanlık gibi hizmetler sunan kişilerin, bankada hesap açarak gelirlerinden otomatik olarak vergi kesilmesi sağlanıyor. Kazançları 3 milyon lirayı aşmayan kişiler için yüzde 15 gelir vergisi kesintisi, nihai vergi olarak kabul ediliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medyada gelir elde edenlerin vergilendirilmemiş bir alan bırakılmaması amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı. Ayrıca, vergi uyumunu artırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Şimşek, "İzaha davet edilen mükellefler, kazançlarını beyan ettikleri takdirde daha az ceza ödeyecek, uyumsuz davrananlar ise vergi incelemesine alınacak” uyarısında bulundu.
AA