- Ekonomi
- 21.07.2025 16:52
Sayfa Yükleniyor...
Yaz tatiline çıkmadan önce bu hakkınızı mutlaka öğrenin! Eğer yıllık izninizi şehir dışında geçirmeyi planlıyorsanız, toplamda 4 güne kadar ekstra yol izni alabilirsiniz. Detaylar haberimizde…
Yaz dönemiyle birlikte milyonlarca çalışan yıllık izinlerini değerlendirmeye başladı. Mevcut yasal düzenlemelere göre, iş yerinde 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalışmış olanlara en az 14 gün, 5 ila 15 yıl arası kıdeme sahip olanlara en az 20 gün, 15 yıl ve daha fazla süredir çalışanlara ise en az 26 gün yıllık izin hakkı tanınıyor.
Yıllık izin süresi, çalışanın tercihine göre bölünerek veya toplu şekilde kullanılabiliyor. Ancak pek çok çalışanın farkında olmadığı bir hak daha var: Yol izni… Bu izin, yıllık ücretli iznin dışında tutulabiliyor ve çalışan lehine kullanılabiliyor. Peki ama nasıl?
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 6. maddesine göre, yıllık iznini, işyerinin bulunduğu şehir dışındaki bir yerde geçirecek olan çalışanlar, bu durumu belgeleyip talepte bulunmaları halinde, seyahat sürelerini karşılamak üzere toplamda en fazla dört güne kadar yol izni kullanabiliyor. Ücretsiz olan bu izin, işveren tarafından verilmek zorunda.
Ücretli yıllık iznin tarihleri kesinleştiğinde, çalışanların tatil yapacakları yeri belgeleyerek işverene bildirmeleri gerekiyor. Örneğin; İstanbul’da görev yapan bir kişi, tatilini Marmaris’te bir otel ya da kiralık bir evde geçirecekse, otel rezervasyonu veya kira sözleşmesini işverene sunması yeterli oluyor.
Mevzuata rağmen, yol izni talep eden çalışan sayısı oldukça düşük. Çoğu kişi, iznini Cumartesi’den başlatıp bir sonraki haftanın Pazartesi günü işe dönerek kullanmayı tercih ediyor. Bu durumda 9 günlük bir izin süresi oluşuyor. Ancak yol izni de kullanılırsa bu süre toplamda 13 güne kadar çıkabiliyor.
Yasal olarak yol izni süresince çalışan ücretsiz izinde sayılıyor. Ancak bu sürenin ücretli ya da ücretsiz olması tamamen işverenin insiyatifine bağlı. Yani işveren isterse dört günlük yol izni süresi için maaş ödemesi yapabilir, çünkü bu konuda zorunlu bir “ücretsiz” hüküm yer almıyor.