- Ekonomi
- 01.04.2025 15:09
Doğum yardımıyla ilgili yeni düzenleme Resmî Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle, annelere çocuk sayısına göre 5 yıla kadar yardım yapılacak. Yardım tutarı ise aylık 5 bin TL'ye kadar ulaşabilecek. İşte konuya dair tüm detaylar...
Geçtiğimiz aylarda 2025 yılını Aile Yılı olarak ilan edildi ve Türkiye’deki genç nüfus oranını artırmaya yönelik önemli bir adım atılmıştı. Bu kapsamda, yeni doğan çocuklar için annelere doğum yardımı yapılacağı kararı alınmıştı. Yardım miktarı ise çocuk sayısına göre değişecek. 2025 Aile Yılı çerçevesinde sunulacak doğum yardımı uygulaması resmi olarak yürürlüğe girdi. Peki, doğum yardımı ne kadar, başvuru şartları neler?
Birinci çocuk için annelere bir defaya mahsus 5.000 TL verilecek.
İkinci çocuk için ise başvurunun yapıldığı ayda, çocuğun 5 yaşını doldurduğu 60. aya kadar her ay 1.500 TL ödeme yapılacak.
Üçüncü ve sonraki çocuklar için ise aynı şekilde, başvurunun yapıldığı ay itibariyle 5 yaşını tamamlayana kadar (60. aya kadar) aylık 5.000 TL yardım sağlanacak.
Tutarları artırmaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yetkili olacak.
Ödemeler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan yapılacak.
Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve haczedilemeyecek.
Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi hâlinde, bu ödemelerin, bir ay içinde ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süre dikkate alınarak 6183 sayılı Kanunun 51'inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte iade edilmesi, haksız yararlanana ödeme yapan kurum tarafından bir yazı ile bildirilecek.
Bu süre içinde ödeme yapılmaması hâlinde bu alacakların ilgili vergi dairesine bildirilmesi üzerine anılan Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilecek.
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğum gerçekleştikten sonra, çocuğun kimlik kaydının Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) üzerinden yapılmasının ardından, "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi" eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanarak şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılabilir.
Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan herkes (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) başvurularını çalıştıkları kurum aracılığıyla yapar. Yurtdışında ikamet edenlerin başvuruları ise ilgili büyükelçilikler ve konsolosluklar tarafından alınacaktır. Yurtdışında bulunan vatandaşlar Türkiye’de bulundukları sürece, herhangi bir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi’ne başvurabilirler.
(Alındığı Kaynak: NTV)