- Ekonomi
- 20.04.2025 13:36
Dünya Bankası, 108 gelişmekte olan ülkenin "orta gelir tuzağında" sıkıştığını açıkladı. Yeni rapor, yüksek gelirli ülkelere geçişte büyük zorluklara işaret ediyor
Dünya Bankası, gelişmekte olan 108 ülkenin "orta gelir tuzağının" etkisi altında kalabileceğine dikkat çekti. Bu durum, söz konusu ülkelerin ekonomik ilerlemelerini engelleyerek yüksek gelirli ülkeler olma çabalarını ciddi şekilde sekteye uğratıyor.
Bankadan yapılan açıklamada, orta gelir tuzağından kaçış için kapsamlı bir yol haritasının sunulduğu yeni bir çalışma yayımlandı. Çalışma, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerin de bu tuzağın etkisinde kalabileceğini ortaya koyuyor.
Açıklamada, 1990'dan bu yana sadece 34 orta gelirli ekonominin yüksek gelir statüsüne geçmeyi başardığı ve bunların büyük kısmının Avrupa Birliği entegrasyonu veya yeni keşfedilen petrollerden yararlandığı vurgulandı. Orta gelirli ülkeler, kişi başına yıllık GSYH'nin yaklaşık yüzde 10'u olan 8 bin dolar civarında bir "tuzağa" düşüyor.
Orta Gelirli Ülkelerin Küresel Ekonomideki Yeri
2023 sonunda 108 ülkenin orta gelirli olarak sınıflandırıldığı belirtiliyor. Bu ülkeler, küresel nüfusun yüzde 75'ine ve küresel GSYH'nin yüzde 40'ından fazlasına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, karbon emisyonlarının yüzde 60'ından fazlasını üretiyorlar.
Büyük Zorluklarla Karşı Karşıyalar
Açıklamada, bu ülkelerin orta gelir tuzağından kurtulmak için karşılaştıkları zorluklar da sıralandı. Hızla yaşlanan nüfus, artan korumacılık ve enerji dönüşümü ihtiyacı gibi faktörler, bu zorlukların başında geliyor. Dünya Bankası, bu zorlukların üstesinden gelinmezse, söz konusu ülkelerin yüksek gelirli ekonomilere geçişinin daha da zorlaşacağına dikkat çekti.