Sayfa Yükleniyor...
Çiftay Grubu’nun Batı Anadolu Grubu hisselerini devraldığı 2021 yılından beri gerçekleştirilen grup faaliyetleri hakkında bilgilerin paylaşıldığı basın toplantısında açıklamalar yapan Batı Anadolu Grup Başkanvekili Gülant Candaş iki yılda cirolarını dolar bazında 2 kat arttırdıklarını ifade etti.
Muhabir-Berkay Erden / Ege Bölgesi’nin çimento alanında lider konumda yer alan ve Batıçim ile Batısöke’yi de bünyesinde barındıran Batı Anadolu Şirketler Grubu 2021 yılında Çiftay Grubun hisse almasıyla birlikte gerçekleşen yönetim değişikliği sayesinde borç oranlarını düşürerek yeni yatırımlara odaklanmaya başladı. Çiftay’ın hisse devralmasından bugüne kadar geçen sürede grup bünyesinde gerçekleşen değişimlerin Grup Başkanvekili Gülant Candaş tarafından anlatıldığı basın toplantısında Batı Anadolu, İcra Kurulu Üyesi ve Mali İşler Grup Başkanı Reşat Bağış Güngör, İcra Kurulu Üyesi ve Pazarlama ve Beton Grup Başkanı Selçuk Uçar, İcra Kurulu Üyesi ve Üretim Operasyon Grup Başkanı Caner Türkyener’de katıldı. Düzenledikleri basın toplantısına şirketler grubu hakkında genel bilgiler vererek başlayan Candaş, şirketin 1966 yılında İzmirli aileler tarafından kurulduğunu söyleyerek; “Çiftay Grubu, 17 Ağustos 2021’de Batıçim Batı Anadolu’nun yaklaşık yüzde 30 oranındaki hissesini ve yönetim kurulunun fiili kontrolünü devraldı. Çiftay Grubu, daha sonradan yaptığı alımlarla Batıçim Batı Anadolu’daki payını bir dönem yüzde 45’in de üzerine çıkardı. Çiftay’ın dışında şirketin geri kalan sermaye yapısında payların yüzde 12’si İstanbul Portföy Yönetimi Pre-IPO GSYF’ye, yüzde 7,01’i İstanbul Portföy İkinci Serbest Fon’a ait. Batıçim Batı Anadolu’nun halka açıklık oranı ise yüzde 46,03” bilgilerini katılımcılar ile paylaştı.
Çiftay olarak yönetimi devraldıklarından beri düzenli olarak borçları azalttıklarını belirten Candaş, şirketi eskisinden daha iyi bir hale getirmek için çalıştıklarını ifade ederek; “Borçluluk oranı yüksek, faaliyetleriyle ilgili çeşitli söylentilerin arttığı Batı Anadolu Grubu’nda üç yılda başarı hikayesi yazdık. Batıçim ve Batısöke başta olmak üzere grubumuz konsolide bazda kârlı bir yapıya geçerken verimli hale geldi, çalışanlarımızın memnuniyeti ve güveni arttı. Tabii ki bu başarı borsada da şirketlerimizin hisse senetleri performansına yansıdı ve yatırımcılarımız memnun oldu. Çalışanlarımız, bölgemiz ve Türkiye ekonomisi için önemli olan köklü geçmişe sahip bu grup eskisinden daha güçlü. Geleceğe güvenle bakmanın gururunu yaşıyoruz, kârdan çok şirketlerimizdeki verimlilik bizim için daha önemli” dedi.
Geçmiş dönemden bahsettikten sonra şirketlerin gelecek planları hakkında bilgiler veren Başkanvekili Candaş, Aliağa’daki limanlarının kapasitesini arttırmayı düşündüklerini belirtip; “Geldiğimiz noktada üretim ve ihracatta, yani faaliyetlerimizde her şey yolunda. Şu anda bizim önceliğimiz borçluluk oranını en düşük seviyeye indirmek. Batısöke Çimento’da sermaye artırımına gitmeyi ve şirketimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. 2024’te borçluluk yapısını azaltma hedefimize eriştikten sonra 2025 yılından itibaren şirketlerimiz için her şeyin çok daha farklı olacağını öngörüyoruz. Bizim gibi sanayi gruplarında yatırım durmaz. Bizim güçlü kaslarımızı daha da güçlendirmeye ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönemde toplam 40 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar arasında Batısöke Çimento’da atık ısıdan elektrik üretim tesisi, iki fabrikamızda da atıktan türetilmiş yakıt yakma üniteleri yatırımları ve Batı Limanda kapasite artırımına yönelik yatırımlar yer alıyor. İhracat konusunda da fırsatları değerlendiriyoruz, KAP açıklaması ile duyurduğumuz, Aliağa Bölgesinde çimento öğütme ve paketleme tesisi yatırımına yönelik ÇED süreci tüm hızıyla devam ediyor. Batıliman büyümeye açık. Cirosunun yüzde 80’ini grup dışı şirketlerden sağlıyor. Limanın derinliği büyük gemilere uygun. Dünya ticaretinin yüzde 83’ü deniz yoluyla yapılıyor. Limana vinç yatırımı ve yeni depo elemanları eklemeyi, rıhtımla iskele arasındaki boşluğu doldurmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
İhracatta Ege Bölgesi’nde lider firma olduklarını dile getiren Candaş, ihracatlarına oranla çok az ithalat gerçekleştirdiklerini belirttiği açıklamasında; “Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği’nin verilerine göre 2023 yılında hem iç satışta hem de ihracatta Ege Bölgesi’nin en fazla satış yapan üreticisi konumunda yer aldık. Toplam ciromuzun yaklaşık 90 milyon doları ihracat gelirinden oluşuyor. Grubumuzun ithalatı yaklaşık 40 milyon dolar. Türkiye birçok sektörde cari açık verirken biz cari fazla veriyoruz. Türkiye çimento sektöründeki iç satışta pazar payımız yüzde 4’ün, ihracatta ise yüzde 8’in üzerinde” diyerek açıklamalarını sürdürdü.
Batı Anadolu Şirketler grubu olarak karbon emisyonunu azaltmak amacıyla alternatif hammadde ve alternatif yakıt alanında çalışmalar sürdürdüklerini dile getiren Candaş; “Alternatif hammadde kullanımını yani katkılı çimento üretimimizi daha da artırmak istiyoruz. Bu konu önemli, çünkü üründeki emisyonu azaltmaya yönelik olarak sektörümüzle ilgili yayınlanan tebliğe göre kamu ihalelerinde klinker oranı 0.80’e düşürülecek. Bu ayrıca Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesi açısından da önemli. Biz yıllardır katkılı çimento üretimi yapıyoruz. Hedefimiz katkılı çimento üretim kapasitemizi daha da artırmak, klinkerin payını düşürmek. Bugüne kadar Batıçim fabrikalarında yüzde 5 dolaylarında alternatif yakıt kullanımı varken, biz yeni yapılanmayla organize olarak, atıktan türetilmiş alternatif yakıt ikame oranımızı yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkardık. Bu oranı önce yüzde 30'a, ardından yüzde 50'ye çıkarmak istiyoruz. Ayrıca güneş enerjisi yatırımları da planlarımız arasında yer alıyor” dedi.
Yönetime geldiklerinden beri çevre dostu ürünler üretmeye önem verdiklerini aktaran Başkanvekili, Avrupa Birliği(AB) ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çevresel etkileri düşünerek hazırladığı yasalara uyduklarını dile getirerek şu ifadeleri kullandı; “Yoğun AR-GE çalışmalarıyla geliştirdiğimiz inovatif ürünümüz ecoBATI CEM II C/M (L-W) 42,5 N, 2021 yılında Avrupa’da yürürlüğe giren EN 197-5 standardına uyumlu, yeni nesil çimento ürünümüz. CEM II B ürünleriyle benzer dayanım özellikleri gösterirken ayrıca ecoBATI CEM II C/M (L-W) 42,5 N, yenilikçi formülü sayesinde CO2 emisyonu açısından yüzde 30 oranında daha düşük değerlere sahiptir. Endüstriyel yapılar, baraj ve su kanalları, kıyı ve liman yapıları, konut, sosyal tesis ve yapı elemanları dahil her türlü kullanıma uygun olan yeni nesil çimento ecoBATI, dayanım performansıyla yapıların hizmet ömrünü uzatıyor.”
BERKAY ERDEN