EİB birlik başkanlarından kredi çıkışı: “2022 hedefi hazır ortamda gerçekleşir”

İhracatçıların krediye erişemediğine dikkat çeken ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyleyen EİB birlik başkanları, “TİM’in 2022 için verdiği 250 milyar dolarlık ihracat sözü ancak ortamın hazır olmasıyla gerçekleşir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.01.2022 09:24
  • Güncelleme Tarihi : 14.01.2022 09:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
EİB birlik başkanlarından kredi çıkışı: “2022 hedefi hazır ortamda gerçekleşir” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ

Ege İhracatçılar Birliği (EİB) basının yoğun ilgi gösterdiği ‘EİB 2021değerlendirme toplantısı’7 birlik başkanının katılımıyla gerçekleştirildi. 2021 yılını genel olarak güzel geçirdiklerini söyleyen birlik başkanları, 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilen ihracat rakamlarının tutturulması için de krediye erişim başta olmak üzere ülkedeki ortamın hazır olmasının önemine vurgu yaptılar.

2021’DE 28 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Toplantının açılış konuşmasını yapan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2021 yılının altın bir yıl olarak geçirdiklerini 2022’nin de altın yıl olması için çabalayacaklarını söyledi. Başkan Eskinazi, “2021 yılında 28 milyar 158 milyon dolarlık bir ihracat yaptık. Bu rakamların içinde bizim bilmediğimiz, bizim kayda almadığımız, serbest bölgelerin ihracatları da var. Maalesef TİM Kanunu dolayısıyla bizde kayda girmeyen Ege Bölgesi’nin bazı şehirlerinin ihracatları var. EİB olarak bizde kayda geçen ihracat rakamımız ise 16 milyar 325 milyon dolar. Kısacası 2021 bizim için altın bir yıl olarak geçti. 2022’nin de altın yıl olması için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

İHRACAT YAPAN FİRMA SAYISINDA ARTIŞ

Sözlerine devam eden Eskinazi: “Türkiye'nin 225 milyar dolar ihracat yaparak, Orta Vadeli Ekonomik Programdaki 2023 hedefini geride bıraktığı 2021 yılında Ege Bölgesi'nin ihracatı yüzde 29'luk artışla 21 milyar 800 milyon dolardan, 28 milyar 158 milyon dolara çıktı. EİB'den ihracat yapan firma sayımız 2020 yılında 6 bin 249 iken, 2021 yılında 6 bin 644'e çıktı. Ege İhracatçı Birlikleri'ne 2021 yılında bin 489 yeni üye kazandık. Türk ekonomisinin tek moral kaynağı ihracat konumunda. İhracatçı firma sayımızın artması için önümüzdeki dönemde de çabalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

BANKALAR KARBON AYAK İZİ İSTEYECEK

Türkiye’de sürdürülebilirlik konusunda ilk çalışma yapan birliğin EİB olduğunu dile getiren Başkan Eskinazi, karbon ayak izi vurgusu yaparak, şunları söyledi: “Dünya geneline bakıldığı zaman özellikle 2021’den sonra sürdürülebilirlik konusunda EİB, Türkiye’de bugün ki şartlarda çok önemli adımlar attı. EİB, Türkiye’de sürdürülebilirlik konusunda ilk çalışma yapan birlik. Şu anda birliklerimizin çoğunda sürdürülebilirlikle ilgili UR-GE projeleri var. Bunlar çok önemli şeyler. Çünkü 2026’dan sonra 2030’a kadar bizim başımızda olacak en büyük belalardan birisi karbon ayak izi… Bunu önceden engelleyebilmek için firmalarımızı bilgilendirip, birlik olarak da bunlara hazır olmak için çalışmalar yapıyoruz. Düşünün ki bir firma bundan sonra bankadan kredi almak isteyecek ve ancak banka düşük faizli kredi vermek için şirketlerden önce karbon ayak izini isteyecek. Bu konu çok değerli ve yaymamız gerektiğini düşünüyorum.”

KREDİYE ERİŞEMİYORUZ!

İhracatçıların Türkiye’deyaşadığı sıkıntılara da değinen Eskinazi, ihracatçılar olarak krediye erişmekte ciddi şekilde güçlük yaşadıklarını söyledi. Eskinazi, “Buradaki en büyük sıkıntımız krediye erişim. Biz EİB olarak bunu Türkiye’de dillendiriyoruz ama sadece biz dillendiriyoruz. Merkez Bankası ile yapmış olduğumuz toplantıda bütün birlik başkanları bu sorunu dile getirdi ancak kısa bir toplantı olduğu için konu orada kaldı. Bu yüzden basının bu konuyu gündeme getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin her şeyi belli. Her şeyimiz ortada ama bizim paraya ihtiyacımız var, bunun için de krediye ihtiyacımız var. Bu ihracatları yapabilmemiz için para şart” şeklinde konuştu.

HEDEF İÇİN ORTAMIN HAZIR OLMASI LAZIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilen sözün yerine getirilmesi için krediye erişim başta olmak üzere ortamın hazır olması gerektiğine vurgu yapan Eskinazi, şu ifadelere yer verdi: “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanımız İsmail Gülle, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ülke olarak 250 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirme sözü verdi. Biz de tabii ki sayın TİM Başkanı’mızın verdiği bu sözün arkasındayız. Önümüzdeki sene 18 milyar dolarlık bir ihracat sözü verdik ama bunların olabilmesi için mutlaka ortamın da hazır olması lazım. Ortam hazır olmadığı sürece biz bu ihracatı yapamayız. Birliğimizin farklı sektör başkanları da benimle aynı görüşte ve onlar da ‘krediler çıkmazsa biz bu ihracatı yapamayız’ diyorlar. Onun için bizim en büyük dileğimiz yurt dışı görünümünü düzeltilmesi ve Merkez Bankası tarafından sağlanacak kredilerin açılması.”

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER VURGUSU

2021 yılında 1 milyar 489 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Ege Hazır Giyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş ise, şunları söyledi: "Çok büyük bir aksilik yaşamazsak başarımızı 2022 yılında da tekrarlayacağımıza inanıyorum. 2022 yılında EHKİB olarak ihracatımızın ise 1,6 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyorum. Hazır giyim sektörümüzün en fazla ihracat yapan sektörlerin arasında 2022 yılında da yerini koruyacağını, sürdürülebilir katma değerli ihracatını daha da ileriye taşıyacağını ve ülkemize döviz kazandırmaya devam edeceğine inanıyorum."

YAŞ SEBZE MEYVEDE YÜZDE 14’LÜK ARTIŞ

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise, 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14'lük bir artışla 1 milyar 182 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Hayrettin Uçak, "2022 yılında birliğimizin, toplam ihracatını artırarak rekorlarına yenisini eklemesini hedefliyoruz. Hedeflerimizi sürdürülebilirlik ilkemize göre belirliyor ve sürdürülebilir bir ihracat için çalışıyoruz. Yaşanan birçok olumsuzluğa, yasaklarla dolu pandemi dönemine rağmen 2020 ve 2021'de hedeflerimize nasıl ulaştıysak, 2022'de de aynı şekilde hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum" diye konuştu.

MUTLULUK DUYUYORUZ

2021 yılında yüzde 12'lik bir artışla 1 milyar 600 milyon dolar değerinde ihracat yaptıklarını söyleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Birol Celep de en fazla gelir getiren ürünlerin yüzde 27 ile kuru üzüm, yüzde 22 ile kuru kayısı ve yüzde 17 ile kuru incirin olduğunu belirterek, "Kuru meyve sektörü olarak insanların sağlıklı gıda taleplerindeki artışın 2022 yılında da artarak devam edeceğini düşünüyor ve sektörümüzün önceki yıla göre ihracat gelirinin artmasından mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

İHRACATIMIZI YÜZDE 65 ARTTIRDIK

2021 yılında ihracatlarını yüzde 65 artırarak 2 milyar 241 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştıklarının altını çizen Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, "Yükselen ihracat performansımızı ilerleyen yıllarda da sürdürmeyi hedefliyoruz. Türk demir çelik sektöründe yaşanan olumlu havanın önümüzdeki sene de devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye ekonomisinin 2022 yılında tahminen yüzde 3-4 civarında büyüyeceğini ön görüyoruz hem sanayinin hem de özellikle çelik sektörünün de bu büyüme rakamına katkısı olukça büyük olacaktır” diye konuştu.