Ekonomik krizin son durağı 14 Şubat

14 Şubat öncesinde geçen yıla oranla satılan çiçek rakamlarının bu yıl yarı yarıya düştüğünü belirten Kazım Kış, “Enflasyonun etkilerinin çok yoğun hissedildiği bir ortamda biz nasıl iş yapabiliriz diye kara kara düşünüyoruz çünkü fiyatlar aşırı yüksek” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.02.2024 08:45
  • Güncelleme Tarihi : 14.02.2024 05:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ekonomik krizin son durağı 14 Şubat

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- Çiçekçi esnafı, 14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlıklarını yoğunlaştırdı. Sevgililer gününün vazgeçilmezi olan çiçeklerin fiyatları bu yıl hem ekonomik sorunlarla hem de iklim kriz sebebiyle bir hayli yükselmiş durumda. 2024 yılına girildiğinden itibaren geçen bir aylık sürede piyasanın çok durgun olduğunu ve çiçekçi esnafının iş yapamadığını belirten İzmir Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Kazım Kış, girdi maliyetlerinin artması sebebiyle çiçek fiyatlarına zam geldiğini belirtti. Kış, geçen sene bir adet gülün 50 TL’den başladığını fakat bu yıl 100 TL’nin altında gül satılmayacağını söyledi.

kazım kış

SATIŞLAR DÜŞTÜ, FİYATLAR YÜKSELDİ

2024 yılına girilmesiyle birlikte piyasanın çok durgunlaştığını ve geçen yıla oranla satışlarda yarı yarıya düşüş olduğunu belirten Kış, “14 Şubat özel günlerin içinde en özeli. Vatandaşlar çiftlerine çiçek almak istiyor. En çok tercih edilen hediyelerin başında da çiçek geliyor. Aynı zamanda en ucuza alınabilecek hediye de çiçek oluyor. Bir vatandaşımız cebindeki 100 lirayla bile bir adet gül alarak eşine hediye edebiliyor. Fakat geldiğimiz noktada enflasyon çok ciddi seviyelerde. Kira artışları, elektrik, personel maaşları ve sigortası gibi girdi maliyetlerimiz çok arttı. Artan maliyetler yüzünden bizim de fiyatlarımız artıyor. Geçen sene bir adet gülün fiyatı 50 TL’den başlayıp 100 TL’ye kadar çıkabiliyordu. Bu yıl baktığımızda 100 liranın altında gül satılmayacak. Enflasyonun etkilerinin çok yoğun hissedildiği bir ortamda biz nasıl iş yapabiliriz diye kara kara düşünüyoruz çünkü fiyatlar aşırı yüksek. Geçen sene 13 Şubat’ta 40 tane ön sipariş alırken şu anda elimde 10 tane sipariş var.  2024 yılına girdiğimizden beridir piyasalar o kadar durgun ki sanki 10 yıl geriye gittik gibi hissediyoruz. Bu yıl ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar sebebiyle çok fazla gül satışı olmayacağını düşünerek bu rakamın yarısını sipariş ettim. Alımlarımı kıstım. Diğer esnafımıza da bu konuda uyarılarda bulundum. Biz evimize ekmek götürebilmek için mutlaka 14 Şubat’ı çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Ben esnaf arkadaşlarımıza her zaman dükkanınıza gelen müşteriyi boş çıkarmamaları gerektiğini söylüyorum. Çünkü yarın o müşteri tekrar bulamayız” diye konuştu.

çiçek

İKLİM KRİZİ GÜLÜ VURDU

Ekonomik koşulların yanı sıra iklim koşulları sebebiyle yerli gül üretiminde sıkıntı yaşadıklarını, bu açığı kapatmak için de ithal güle yönelmek zorunda kaldıklarını dile getiren Kış, “Yerli güllerde iklim sorunları sebebiyle ciddi sorunlar oldu. Havalar hep sıcak gitti. Bu sıcaklık sebebiyle de güllerin çoğu açtı çünkü budama ona göre yapılıyor. Şubat ayında kesilecek güller ocak ayında kesildi. Bu sefer şubat ayına da çok yeterli miktarda gül kalmadı. Geçen sene 3 milyon dal gül vardı bu sene rakamlar yarı yarıya düştü. Tabi bu durum fiyatlara da yansıdı. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde dışardan da çok gül geliyor. Açığı onlar kapatır. Biz ithal güle çok önem vermiyoruz. Kendi üreticimize destek vermek için kendi üreticilerimizden alıyoruz. Bu da piyasada aşırı rekabet oluyor. Normalde 50 ile 75 lira arasında satılan güller Sevgililer Günü'nde 100 liranın altında satılmayacak” şeklinde konuştu.

çift

BİZ FIRSATÇI DEĞİLİZ

Özel günlerde çiçek fiyatlarına gelen zamları çiçekçilerin yaptığı algısıyla çiçekçilerin fırsatçı olduğu söylemlerinin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını söyleyen Başkan Kış, “Türkiye’nin her yerinden İnciraltı’ndaki kooperatifimize alıcı geliyor. Bizim fiyatlarımız arz talep üzerine göre değişiklik gösteriyor. Talep çok olursa fiyatlar bir anda yükseliyor. Mezatlardan aldığımız ürünün fiyatı günlük taleplere göre değişiyor. Bunun fiyatlarını biz belirlemiyoruz. Biz fırsatçı değiliz. Özel günlerde vatandaşın ihtiyacı var diye kimsenin cebindeki paraya göz diken insanlar değiliz. Vatandaşlarımızın çiçekçi esnafı için bu şekilde düşünmemesi lazım. Çiçekçi esnafı asla fırsatçı değildir” dedi.

İNSANLARI KANDIRIYORLAR

Çiçekçileri en çok etkileyen durumun bayilik sistemiyle internet üzerinden satış yapan firmalardan kaynaklandığını belirten Kış, çiçek alacak vatandaşlara kalite uyarısında bulundu. Firmaların bayi mantığıyla çalıştığı ve kalitesiz çiçek üretiminden dolayı uyguna çiçek sattıklarını söyleyen Kış, “Gelen çiçekleri bizzat gördük. Çiçeklerin kalitesi gerçekten çok kötü. Bu fiyatlarla bu çiçeklerin satılması mümkün değil. Ben çiçeklerin alış satış fiyatlarını biliyorum. Bazı vatandaşlarımız o sitelerde fiyatlar daha uygun diyerek bize sitem ediyor ama atladıkları konu çiçeğin kalitesi oluyor. İnsanları resmen kandırıyorlar. Kalitesiz bir hizmet var ama çok ciddi siparişler almaya devam ediyorlar. Onlar sitelerini ne zaman kapatırsa bizim sitelerimiz o zaman iş yapıyor. Biz bununla mücadele etmeyi bırakmayacağız” diye belirtti.

TEKNOLOJİK ÜRETİM FABRİKASI YOK

İthal güllerin ülkemizde yetişen güllere göre daha kaliteli ve birinci sınıf olduğunu bunun sebebinin ise teknolojik üretime geçilmemesinden kaynaklandığını vurgulayan Kış, “İthal güller çok kalitesi ve birinci sınıf kalitesi olan ürünlerdir. Bu da üretimde teknolojiyi kullanmalarından kaynaklanıyor. Ege Bölgesi Türkiye’nin ihtiyacı olan çiçeğin yüzde 65’ini üretiyor diyoruz ama halen ilkel şartlarda örtü altı seracılık sistemiyle üretimler yapılıyor. Antalya’ya baktığımızda Hollanda’ya çiçek üretip sattığını görüyoruz. Bizden çok öndeler. İzmir’de ise bir tane teknolojik sera yok. O yüzden ürün kalitemiz ithal ürünlerle asla kıyaslanamaz. Ben kooperatifin başındaki isimlere devlet çok ciddi teşvikler verirken bunları değerlendirmesini öneriyorum” dedi.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ