Sayfa Yükleniyor...
EPDK'nın Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nde yapılan 26. değişiklik sektörü olumsuz etkilediğini ve yönetmelikte tamamen yasaklayıcı maddelerin olduğunu belirten Alkan, “Temiz enerji sektörü dünyada teşvik edilirken, bu yasaklamaları anlayabilmiş değiliz" alınan karara tepki gösterdi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 11 yılda 25 kez değişen Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği, 14 Mayıs'ta 26'ncı kez değiştirildi.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi, Temiz Enerji Çalışma Komitesi Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz Alkan, yapılan değişiklikle ilgili konuşarak, şunları söyledi:
“9. maddenin 13. bendinde öz tüketime yönelik kendi yatırımıyla güneş santralı kurup kendi tüketimini karşılamak isteyen yatırımcılara birtakım cezaların geleceği belirtiliyor. Eğer böyle bir sistem kurulursa da söktürüleceği ifade ediliyor. Bütün dünyada temiz enerji sektörü devletler tarafından teşvik edilirken, hatta konutlara kadar artık teşvikler varken bizim ülkemizde bu şekilde yasaklamalar olmasını gerçekten anlayabilmiş değiliz.”
TEMİZ ENERJİ DÜZENLEMESİ KAFA KARIŞTIRDI
Temiz enerjinin ile ilgili uygulanan düzenlemenin uygulanabilir olmadığını söyleyen Alkan, “14 Mayıs tarihinde yayınlanan yönetmelik tamamen yasaklayıcı maddeler içeriyor. 9. Maddenin 13. Bendinde öz tüketime yönelik kendi yatırımıyla güneş santralı kurup kendi tüketimini karşılamak isteyen yatırımcılara birtakım cezaların geleceği belirtiliyor. Eğer böyle bir sistem kurulursa da söktürüleceği ifade ediliyor. Hatta bizim gibi bu işleri yapan PS firmalara da bu tür sistemler kurdukları vakit 3 yıl boyunca yeniden bu alanda iş yapamayacakları yasaklaması getirileceği bildiriliyor. Bu durumu anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum. Aslında uygulanabilir olması mümkün görünmüyor. Çünkü Türkiye’de binlerce kuruluşta bu sistem var. Yani kapasite doluluğundan dolayı izin alamayıp çağırmak yolu başvurularına olumsuz sonuç aldığı için tamamen kendi öz tüketimini karşılamak amacıyla kendi sermayesiyle güneş santralı yatırımı yapıp bu şekilde kullanan işletmeler mevcut. Bütün dünyada temiz enerji sektörü devletler tarafından teşvik edilirken hatta konutlara kadar artık teşvikler varken bizim ülkemizde bu şekilde yasaklamalar olmasını gerçekten anlayabilmiş değiliz” dedi.
Alkan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bugüne kadar yapılan özelleştirmelerde verilen dağıtım, üretim lisanslarının karşılığında birtakım uygulamalar da gerekiyor. Yani bu lisansları alıp bu işi yapan kuruluşların yatırım yapmaları gerek. Dolayısıyla Türkiye’nin enterkonnekte sisteminin gelişmesine yatırımlar yapılmalıydı. Bunlar yapılmadığı için şimdi kısıtlamalara gidilip bu şekilde yasaklamalara karşı karşıya kalıyoruz. Bu da tabii hepimizin bildiği gibi enerji sektöründe, iletişim sektöründe kamusallık dışına çıkıldığı zaman nelerle karşılaşabileceğimizin de göstergesi oluyor. Çünkü özel şirketler doğal olarak kar amacı güttüğü için bu gereken yatırımları yapmayıp sürekli kazançlarına bakar durumdalar. Ama bu yatırımlar yapılmayınca da işte bu şekilde teknik kısıtlamalar zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz.”
GURBET YAVUKLU