- Ekonomi
- 03.07.2025 15:34
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziran ayı tarımsal girdi ve üretici-market fiyat değişimlerine ilişkin çarpıcı veriler paylaştı. Gübre ve mazotta yaşanan artışlar üreticiyi zorlarken, ürünlerin market fiyatlarındaki artış da dikkat çekti
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziran ayına ait tarımsal girdi maliyetleri ve üretici-market fiyat değişimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bayraktar, kimyasal gübrede dışa bağımlılığın Türkiye’yi kırılgan hale getirdiğini vurgulayarak, İran-İsrail savaşı nedeniyle gübre hammaddesi sevkiyatlarında yaşanan aksamanın fiyatları artırdığını söyledi. ÜRE gübresinin sadece bir ayda yüzde 38,5, son bir yılda ise yüzde 99,4 oranında zamlandığını belirten Bayraktar, bu durumun mısır, ayçiçeği ve çeltik gibi ürünlerde ciddi verim kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Mazot, yem ve elektrik fiyatlarındaki artışın da üreticinin belini büktüğünü dile getiren Bayraktar, çiftçilere verilecek temel desteklerin 2025 bütçesinde artırılması gerektiğini ifade etti. Haziran ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla görüldüğü ürün ise karpuz oldu. Üreticide 2 lira olan karpuz, markette 14 liraya kadar yükselerek fiyat farkında yüzde 600’lük bir uçuruma işaret etti. Bayraktar, üretim fazlası, düşük talep ve sıcak hava gibi etkenlerin bu fiyat dengesizliğinde rol oynadığını kaydetti. Haziran ayında markette fiyatı en fazla artan ürün limon olurken, üreticide en fazla değer kazanan ürün yeni sezona giren kırmızı mercimek oldu. Öte yandan üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 89,5’lik azalışla yine karpuz oldu.
Bayraktar, yaşanan bu gelişmelerin tarımsal üretimde sürdürülebilirliği tehdit ettiğine dikkat çekerek, çiftçilerin desteklenmesi ve tarımsal girdi maliyetlerinin kontrol altına alınması çağrısında bulundu.