- Ekonomi
- 20.04.2025 13:36
DİSK-AR, son zamanlarda kamuoyunda tartışılan ‘hissedilen ve açıklanan’ enflasyona ilişkin detaylı verileri paylaştı: “Uçurum var!”
Ocak 2024 ayı sonunda kamuoyuna yansıyan tartışmaların ardından yapılan başvurular ve çalışmalar sonucunda ‘hissedilen enflasyona’ ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ham verilerine ulaşan DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK verileri üzerinden yaptığı çalışmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
Hissedilen enflasyon ile resmi enflasyon farkının TÜİK’in TÜFE verileri ile ilgili güvenilirlik tartışmalarını daha da artıracağını kaydeden DİSK-AR, “TÜİK enflasyon ölçümü konusundaki verileri şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşmalıdır” dedi.
DİSK-AR’A GÖRE ‘HİSSEDİLEN VE AÇIKLANAN ENFLASYON’
DİSK-AR’ın yayımladığı araştırma sonucunda şu ifadeler yer alıyor: “Hissedilen enflasyon ile açıklanan enflasyon arasında uçurum var! 2023’te açıklanan tüketici enflasyonu ortalama yüzde 53,4 iken hissedilen enflasyon yüzde 106,9 oldu! Halkın hissettiği enflasyon resmi enflasyonun 2 katı! TÜİK, hissedilen tüketici enflasyon verilerini düzenli olarak açıklamalıdır.
2022 yılında hissedilen enflasyon ortalama 98,44 iken ortalama açıklanan enflasyon yıllık ortalama yüzde 71,98 olarak gerçekleşti. Böylece resmi enflasyon ile hissedilen enflasyon arasındaki fark 36,8 puan oldu. 2021 yılında ise ortalama hissedilen enflasyon yüzde 56,39, ortalama açıklanan enflasyon yüzde 19,42 ve aradaki fark 34,91 puan oldu. 2021, 2022 ve 2023 yılları kapsamında hissedilen enflasyon ile açıklanan enflasyon arasındaki puan farkının en yüksek olduğu yıl 2023 oldu.”
VERİLERİ ŞEFFAF BİÇİMDE PAYLAŞMALIDIR
Devamında ise “Hissedilen enflasyon ile resmi enflasyon arasındaki farkın çeşitli sebepleri var. Öznel bir veri olmasına rağmen hissedilen enflasyon verisi enflasyonun düzeyi ve etkisi konusunda önemli bir gösterge ve ipucu niteliğindedir. Açıklanan enflasyon ile hissedilen enflasyon arasında büyük farklar olması enflasyon ölçümünde ciddi sorunlar olduğunun göstergesidir.
Enflasyonun çok daha düşük olduğu ülkelerin istatistik kurumları hissedilen ve beklenen enflasyona ilişkin verileri kamuoyu ile paylaşırken enflasyonun en yüksek seyrettiği ülkelerden biri olan Türkiye’de TÜİK bu verilere sahip olduğu halde kamuoyuna açıklamıyor. 2023 sonu itibarıyla AB ülkelerinde algılanan enflasyon yüzde 9,5, açıklanan enflasyon yüzde 2,4’tür. Aradaki fark 7,1 puandır. TÜİK’e göre ise Türkiye’de 2023 Aralık’ta hissedilen enflasyon yüzde 100,5 iken açıklanan enflasyon yüzde 64,8’dir. Hissedilen enflasyon ile resmi enflasyon farkı TÜİK’in TÜFE verileri ile ilgili güvenilirlik tartışmalarını daha da artıracaktır. TÜİK enflasyon ölçümü konusundaki verileri şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşmalıdır” çağrısı yapıldı.