- Ekonomi
- 12.09.2025 19:37
Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu ile Ege İhracatçı Birlikleri iş birliğinde düzenlenen Tarım ve Gıda İhracatında Gelecek Vizyonu panelinde, tarım ve gıda ihracatında sürdürülebilir büyüme için yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve su yönetimi başlıkları masaya yatırıldı
KEMAL ÖZKURT / Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu ile Ege İhracatçı Birlikleri iş birliğinde düzenlenen “Tarım ve Gıda İhracatında Gelecek Vizyonu Paneli”nde, Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatındaki fırsatlar ve önümüzdeki yıllarda ihracat payının artırılmasına yönelik stratejiler masaya yatırıldı.
Panelde, Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aykut Gül, TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, Ege İhracatçı Birlikleri temsilcileri ve sektörün önde gelen isimleri görüşlerini paylaştı. Türkiye’nin yıllık 72 milyar dolarlık tarımsal gayri safi milli hasılası ve 36 milyar doları aşan tarım ürünleri ihracatıyla dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer aldığı vurgulanan panelde, Avrupa’daki tarımsal hasılada birinci sırada olan Türkiye’nin gıda ambarı konumu da ele alındı.
İzmir’in yaş meyve sebze, su ürünleri ve kuru meyve ihracatındaki yükselişinden gurur duyduklarını belirten İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Türkiye, üretim, işleme ve ihracatta güçlü bir potansiyele sahip. İzmir, yaş meyve sebze, su ürünleri ve kuru meyve ihracatında ülkemizin dünyaya açılan önemli kapılarından biri. Kendi geçmişimden örnek vermem gerekirse, Malatya’da kuru meyve üreten bir şehirde büyüdüm; eskiden ürünler yarı mamul hâlde İzmir’e gönderilir, orada işlenip ihraç edilirdi. Bugün ise İzmir’in ihracat kapasitesiyle gurur duyuyoruz" dedi. Suya göre tarım planlaması, hangi ürünün nerede ve ne kadar yetiştirileceğine karar verilmesi gibi konular artık doğru bir yol üzerinde ilerlendiğine dikkat çeken Şahin, "Su tüketiminin yüksek olduğu ve üretimde su kısıtlılığı yaşadığımız dönemlerde, bakanlığımız politikaları oluşturuyor ve tüm paydaşlarımız bu yaklaşımın içinde yer alıyor. Böylece üreticimizin kazancını, ihracatçımızın ve iç piyasanın ihtiyaçlarını koruyabiliyoruz" ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki beş yıl içinde hem yurt içinden hem yurt dışından gıda ve tarım sektörü için yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve yönetim yapısının değişmesi gerektiğini söyleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, "Gıda da her gün farklı bir boyut yaşıyoruz; farklı noktalara gidiyoruz. Bu çatı altında biz ihracatçılar, gıda ihracatçıları olarak bu değişimleri iliklerimize kadar hissediyoruz. Ortaya çıkan ürünün ihracatını gerçekleştirerek, dünyadaki her ülkenin kendi spor ve üretim anlayışına göre değişime uyum sağladığını görüyoruz. Küresel ısınma, su kaynaklarının etkilenmesi ve diğer etkenler nedeniyle bu süreci yönetmek oldukça zor. Bu nedenle stratejimizi ve politikamızı, aldığımız kararlar doğrultusunda belirlememiz gerekiyor. Bunlardan en önemlisi sürdürülebilirlik ve kalkınma amaçları doğrultusunda hareket etmek. Ülkeler kendi hedeflerini belirlediler; Türkiye de bu doğrultuda hedeflerini ortaya koydu. Önceliklerimiz; yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve yönetim yapısını tüm hayatımıza entegre etmek. Ortada 3 trilyon dolar üzerinde bir fon var. Üniversiteler, akademiler, enstitüler, borsalar, birlikler ve devletin ilgili birimleri bu kaynaklardan faydalanabilir. Ancak hep birlikte hareket etmezsek, altyapımızı güçlendirmek ve dünyaya katkı sağlamak mümkün olmaz" dedi.
Türkiye'nin en önemli kaynağının tarım olduğunu vurgulayan TİM Tarım Kurulu Başkanı ve Türk Tarımsal Diplomasi Grubu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, "Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu, Tarım Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ve biz ihracatçılar ile tarım ve gıda sanayinde çalışan herkes, ülkemizin geleceği için bir şeyler yapmak zorundayız. Dünya politik açıdan giderek kutuplaşırken, ticaret ve diplomasi ayrıştırmak yerine birleştirmeli. İklim krizinin ve küresel sürprizlerin etkisiyle bazı tarımsal ve hayvansal ürünlere sahip olamayacağımız günlerde, başka ülkelerin eksikliklerini tedarik ederek birbirimize katma değer katmamız gerekiyor. Diplomasi bu açıdan çok önemli. Bu topraklar bize miras değil, geleceğimizin emaneti. Emanete hıyanet edilemez" diye konuştu.
Tohumculuk sektörünün stratejik öneme sahip olduğunu belirten Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, "Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerine gittik. Islah ve çeşit geliştirme biraz psikoloji ile ilgilidir. Tohumculuk sektörümüz, iddialıyım ki savunma sanayini bir yere koyarsak, Türkiye Cumhuriyeti’nin yıldızı konumunda. Biz yavaş yavaş ülkemizin insanının gıda ihtiyacını çok daha ucuza ve kaliteli bir şekilde temin edilebileceği tohumları da üreteceğiz. 2030’da 500 milyon ton ihracata çıkacağız, hiç şüphemiz yok. Dışa bağımlı olduğumuz çeşitlerde kendi çeşitlerimizi üreterek ihracat yapma hedefindeyiz" dedi.
Tarımın en büyük sıkıntılarından biri dezenformasyon olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aykut Gül, "Gıdada çoğu zaman ağır eleştiriler alıyoruz, belki de hak etmediğimiz eleştiriler. Elbette her şeyde yüzde 100 yeterli değiliz. Yağlı tohumlarda açığımız var, zaman zaman kırmızı ette de açığımız oluyor. Ama geneline baktığımızda stratejik ürünlerin büyük çoğunluğunda fazlamız mevcut. 36,2 milyar dolar ihracatımız var. 46 milyar dolardan 74 milyar dolara gelmiş bir tarımsal hasıla söz konusu. Ancak tarımın en büyük sıkıntısı dezenformasyon. Özellikle sosyal medyada gıda ile ilgili çok fazla yalan bilgi dolaşıyor. Bunlara karşı Türk Tarımsal Diplomasi Grubu olarak hep birlikte çalışıp, sizlerden aldığımız geri dönüşlerle bunları politika görevleri hâline getirmemiz gerektiğini düşünüyorum" diye belirtti. Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen oturumlarda, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Balsarı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tıbbi Bitkiler Şube Şefi Doç. Dr. Ünal Karık, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behiç Tekin, Türkiye tarım ve gıda ihracatının geleceğine dair görüşlerini paylaştı.
Kaynak : HABER MERKEZİ