İzmir'de meslek liselerine ilgi artıyor, MESEM sayısı 25’e çıkıyor

İZTO meclis toplantısında, konuşan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İzmir’de meslek liselerine ilginin her geçen gün arttığını bu doğrultuda mevcut 17 mesleki eğitim merkezine 8 yeni merkez ekleyerek sayıyı 25’e çıkarmayı planladıklarını belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 27.02.2025 19:38
  • Güncelleme Tarihi : 27.02.2025 19:38
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir'de meslek liselerine ilgi artıyor, MESEM sayısı 25’e çıkıyor haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT / İzmir Ticaret Odası (İZTO) Şubat ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve meclis üyelerin katılımıyla gerçekleşti. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’nin de katılım gösterdiği toplantıda eğitim ve iş dünyası arasındaki iş birliği imkanları, bölgesel ekonomik gelişmeler ve sektör temsilcilerinin talepleri ele alındı. Dünya genelindeki mesleki eğitim verilerinde Türkiye’nin Avrupa ortalamasının altında yer aldığını fakat İzmir’de mesleki eğitimde çok büyük ilerlemeler kaydettiklerini belirten Ömer Yahşi, “Şu an 78 bine yakın meslek lisesi öğrencimiz var. 2023-2024'te bu sayı 19 bin 334’ten 31 bin 430’a yükseldi. Hedefimiz 2024-2025’te oranı yüzde 65’e, ardından yüzde 90’a çıkarmak. 17 okulu meslek lisesine dönüştürüyor, mevcut 17 mesleki eğitim merkezine 8 yeni merkez ekleyerek sayıyı 25’e çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

ENGELLİ ÖĞRENİMİNDE RAKİBİMİZ YOK

Engelli öğrencilerin eğitimine özellikle dikkat ettiklerini ifade eden Ömer Yahşi, “Engelli öğrencilerimizin eğitimi konusunda da çok hassas bir politika izliyoruz. İzmir’de özel eğitim bekleyen tek bir otistik, spastik, görme veya işitme engelli öğrencimiz olmadığını gururla belirtmek isterim. Avrupa'nın herhangi bir ülkesine gittiğimizde, Türkiye’de engelli öğretimine verilen önemin benzerini görmek oldukça zordur. Örneğin, sadece Kınık ilçesindeki istatistikleri paylaşmak istiyorum: Burada her bir öğrenciye 1,5 öğretmen düşmektedir. Bu, çok önemli bir detaydır çünkü bu öğrenciler gerçekten özel eğitim gerektiren bireylerdir. Eğer kaderiyle baş başa kalmış bir öğrenci bulursanız, lütfen bana bildirin. Biz, bu çocukları devletin imkânlarıyla her sabah hostesleriyle birlikte alıp, okullara taşıyor, yemek ikramlarını yapıyor, büyükşehir belediyesinin de katkılarıyla evlerine geri bırakıyoruz. Yetmiyor, rehabilitasyon merkezlerine götürerek birebir eğitim almalarını sağlıyoruz” dedi.

İZMİR TÜRKIYE’DE ÖRNEK

Dünya genelindeki mesleki eğitim verilerinde Türkiye’nin Avrupa ortalamasının altında yer aldığını fakat İzmir'de mesleki eğitimde çok büyük ilerlemeler kaydettiklerini belirten Ömer Yahşi, “Şu an 78 bine yaklaşan meslek lisesi öğrenicimiz var. 2023-2024 yılında meslek lisesine giden öğrenci sayımız 19 bin 334 iken, bu rakam 31 bin 430’a yükseldi. Bu, mesleki eğitime verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Hedefimiz 2024-2025 yılında bu oranı yüzde 65’e, sonrasında ise yüzde 90’a çıkarmak. Bu eğitim politikasının büyük bir değişime yol açacağına inanıyorum. 2030 yılına geldiğimizde 72 milyon mesleğin kaybolacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle mesleki eğitim alanında attığımız adımlar, geleceğin mesleklerine uyum sağlamak adına hayati önem taşıyor. 2025 yılında 8. sınıftan mezun olacak öğrenci sayısı 54 bin 870’tir. Bu öğrencileri doğru alanlara yönlendirmek için TÜİK ve İŞKUR ile iş birliği yaparak sektör ihtiyaçlarını belirliyoruz. Açılacak yeni bölümleri ve mesleki dalları iş dünyasının taleplerine göre şekillendiriyoruz. Sonuç olarak, İzmir Modeli, mesleki eğitimi yeni dünya düzenine uygun hale getirmek için çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

MESLEK LİSELERİNDE DÖNÜŞÜM DEVAM EDİYOR

Meslek liselerinin çağın gereksinimlerine uygun hale getirilmesi için önemli adımlar attıklarını vurgulayan Yahşi, “İzmir’de 10 meslek lisesinin altına ortaokul açılması için teftiş raporları hazırlandı. Karşıyaka, Konak, Menemen, Buca ve Ödemiş gibi ilçelerde 10 meslek lisesine mesleki ortaokul açılması için valilik onayı alındı. Çünkü biz bu çocukların bu okullarda okuyarak daha iyi bir meslek eğitimi alacağına inanıyoruz. Meslek lisesi sayısını artırıyoruz. 17 okulun meslek lisesine dönüşümünü sağlıyoruz. Bu kararın doğru olduğunu düşünüyoruz ve gerekli altyapıyı oluşturarak onayları almış bulunmaktayız. Şu an 17 tane mesleki eğitim merkezimiz var. Ancak Sayın Valimizle birlikte bu sayıyı 8 tane daha artırarak 25’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bazı ilçelerimizde 2 veya 3 tane mesleki eğitim merkezi olacak. Eylül ayında 17 bin 729 öğrenci bu eğitim merkezlerinde eğitim görüyordu, ancak şu an bu sayı 21 binin üzerine çıktı. Ayrıca Konak, Buca, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Çeşme, Aliağa, Menderes ve Seferihisar’da da yeni mesleki eğitim merkezleri açılması için çalışmalarımız devam ediyor. Mesleki eğitimde sektörle iş birliği en önemli konu. İlimizde 13 tane Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor, ancak sadece Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bir okulumuz var. Diğer organize sanayi bölgelerinde okulumuz bulunmamaktadır. Bu konu sanayi bölgeleri için büyük bir eksikliktir ve ilgililerin bu konuda adım atmaları gerekmektedir. Torbalı’da da mesleki eğitimle ilgili bir çalışmamız var. Yaklaşık bir ay önce Ege Serbest Bölgesi’nde 3 farklı firmada işletmeler bünyesinde sınıflar açtık. Hâlihazırda mesleki eğitim merkezleriyle birlikte 150’ye yakın okulumuz var. Yeni açacağımız merkezlerle bu sayıyı 200’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu noktada sektörle iş birliği yaparak sektöre entegre okullar açıyoruz” şeklinde konuştu.

MESEM’E İLGİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Konuşmasının sonunda MESEM hakkında bilgiler veren Ömer Yahşi, “MESEM'e kayıt olabilmek için öğrencinin 9. sınıfa başlaması ve 15 yaşına gelmesi gerekiyor. Zaman zaman çocuk işçiliği ile ilgili yanlış anlaşılmalar olsa da MESEM'de 15 yaşın altındaki öğrenciler kabul edilmiyor. Devlet, MESEM'e kayıtlı öğrencilerin sigorta primlerini ödüyor ve asgari ücretin yüzde 50’sini karşılıyor. Mezun olduklarında ise ustalık ve kalfalık belgeleri alarak doğrudan iş gücüne katılabiliyorlar. Bu belgeler Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerliliğe sahip, dolayısıyla mesleki eğitim alan öğrenciler uluslararası iş fırsatlarına da açık oluyor” dedi. Mesleki eğitim merkezlerine olan ilginin giderek arttığını vurgulayan Yahşi, “MESEM mezunlarının işe yerleşme oranı Türkiye ortalamasının yüzde 90’ının üzerinde. Eskiden Anadolu Lisesi mezunları mesleki eğitime yönelmezken, günümüzde iş bulabilmek için mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırıyor ve diploma ile sertifika alıyorlar. Ayrıca, mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrenciler fark derslerini tamamladıklarında meslek lisesi diploması da alabiliyor. Bu sistem, gençlerimizin hem nitelikli bir meslek sahibi olmasını hem de eğitim süreçlerini tamamlamasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.

İŞ BİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ

Konuşmasının devamında mesleki eğitimin önemine dikkat çeken Özgener, “Mesleki eğitim, bireylerin kariyer yollarını sürdürülebilir şekilde inşa etmelerinde giderek daha önemli hale geliyor. İş dünyasının ihtiyaçlarına uyum sağlayan, teknolojik gelişmeleri takip eden bir eğitim sistemi, ekonomik büyüme açısından büyük bir gerekliliktir. İzmir Ticaret Odası olarak, bu süreçte İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle iş birliği içerisinde mesleki eğitimin dijitalleşme ve inovasyonla entegre edilmesini sağlayacak projeleri gerçekleştirmeyi çok istiyoruz. Nitelikli eleman ihtiyacı en çok dile getirilen konulardan biri olup, gençlere meslek edinmenin uzun vadede büyük bir kazanç sağladığını anlatmalıyız. İzmir’de istihdam ihtiyaçlarına uygun olarak meslek liselerindeki bölümlerin ve kontenjanların yeniden yapılandırılması faydalı olacaktır. Ayrıca, meslek lisesi mezunlarının ilgili alanlarda çalışıp çalışmadığına dair istatistiklerin yürütülmesi ve kamuoyuyla paylaşılması önem arz etmektedir” dedi.

 

 

 

 

 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ