Kartla ödeme yapanlar dikkat: Farkında olmadan fazla para ödüyor olabilirsiniz| Faiziyle geri almak mümkün!

Bazı işletmeler kartla ödeme yapan müşterilere gizli komisyon yansıtıyor. Bu uygulama yasa dışı olup, paranızı faiziyle geri almanız mümkün. İşte detaylar…

  • Oluşturulma Tarihi : 15.07.2025 13:18
  • Güncelleme Tarihi : 15.07.2025 13:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kartla ödeme yapanlar dikkat: Farkında olmadan fazla para ödüyor olabilirsiniz| Faiziyle geri almak mümkün! haberinin görseli

Günümüzde kredi kartı ile ödeme yöntemi, başta küçük esnaf olmak üzere birçok işletmede oldukça yaygın bir hale gelmiş durumda. Ancak bu ödeme yöntemi bazı tüketiciler için mağduriyetleri de beraberinde getiriyor. Kartla ödeme sırasında birçok tüketici, fark etmeden fazladan ücret ödüyor ve bunu yaparken çoğu zaman söz konusu ek ücretlerin hukuka aykırı olduğunu bilmiyor.
Mevzuata göre, bir işletmenin kredi veya banka kartıyla ödeme yapmak isteyen müşterilerden komisyon, hizmet ücreti ya da benzeri ek ödemeler talep etmesi yasal değil. Yasal düzenlemeler, iş yerlerinin kartlı ödemeleri kabul etmesini zorunlu kılıyor ve bu hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir ilave ücret alınamayacağını açıkça belirtiyor. Bu kuralı ihlal eden işletmelere ciddi yaptırımlar uygulanabiliyor.
Özellikle kar oranı düşük olan bazı küçük esnaf, bankaların aldığı yüksek işlem ücretlerini karşılayamadıkları gerekçesiyle bu farkı müşteriye yansıtmaya çalışabiliyor. Bu durum genellikle tütün mamulleri, büfe ürünleri gibi sektörlerde daha sık görülüyor. Satıcılar, satıştan zarar ettiklerini iddia ederek kartla yapılan ödemeler için ekstra ücret talep edebiliyor. Ancak bu durum yalnızca tüketici haklarının ihlali anlamına gelmiyor, aynı zamanda kayıt dışı ekonomiyi de körüklüyor.

kredi kartı

TÜKETİCİLER HAKLARINI KULLANABİLİR

Kredi kartı ile alışveriş yaparken fazladan ücret ödeyen vatandaşlar, bu uygulamanın yasal olmadığını bilerek yasal yollarla haklarını arayabilir. “Komisyon” ya da “hizmet bedeli” adı altında alınan ek ödemeler için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden online olarak ya da doğrudan ilgili kurumlara fiziki yollarla gerçekleştirilebilir. Geri ödeme talebinde bulunulurken, fazla alınan ücretin yasal faiziyle birlikte iadesi de istenebilir
2025 yılı itibarıyla, 149 bin TL’nin altında kalan anlaşmazlıklar tüketici hakem heyetlerinin yetki alanına giriyor. Bunun dışında, şikayetler ilgili bankaya, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) veya Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na da bildirilebiliyor.