Kirazdan zarar eden çiftçi ağaçlarını kesecek

Lezzetiyle akıllara kazınan Kemalpaşa Kirazı’nı ‘don’ vurdu. Çiftçiler, zararlarının büyük olduğunu belirterek “Mecburen kiraz dalında kalacak. Gelecek sene hepsini kesip buraya işletme açacağım” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 01.05.2025 09:11
  • Güncelleme Tarihi : 01.05.2025 09:11
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kirazdan zarar eden çiftçi ağaçlarını kesecek haberinin görseli

AYSELİN UZUN/ÖZEL HABER - Türkiye’de nisan ayının başından itibaren birçok ilde sıcaklıkların hızla düşmesi ve soğuk hava şartlarının etkili olmasıyla zirai don baş gösterdi. Bu kapsamda; başta kayısı, incir ve kiraz olmak üzere, elma, erik, vişne, fındık ve ceviz gibi ürünleri ‘don’ vurması sonucunda çiftçiler büyük zarara uğradı. Yaşanan bu durumundan etkilenen İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki çiftçiler ise Türkiye’nin en gözde kirazlarından olan Kemalpaşa Kirazı’nın artık tarih olduğunu belirtti. Geçen sene ürünlerinin çok olduğunu ancak ucuza satılması sebebiyle işçi masraflarını dahi zor ödediklerini vurgulayan çiftçiler, 
“Bu sene ürünümüz de yok. Mecburen kiraz dalında kalacak. Devlet destek vermezse çiftçi toptan toprağa küsecek. Böyle giderse gelecek sene hepsini kesip buraya işletme açacağım” dedi. Ayrıca önümüzdeki haftalarda yapılacak olan Kemalpaşa Kiraz Festivali’ne de tepki gösteren çiftçiler, festivale harcama yapmak yerine çiftçiye destek olunması gerektiğini vurguladı.

ÇİFTÇİYE DESTEK OLUNMALI

Kiraz tarlası sahibi Zeynel Şengül, kirazdan kazanmadığı için ağaçlarını kesip işletme açacağını vurgulayarak, “Ben 20 yıldır bu tarladan mahsul alıyorum ama özellikle son 2 yıldır asla eskisi gibi verimli değil. Geçen sene kiraz çoktu ama değerinin altında sattığımız için 20 bin lira zarar ettik. Hatta işçi masraflarını bile zar zor ödedim. Yeni sezonda yevmiye ücreti bin 500 TL oldu. Bunun daha sürme masrafı, gübresi var. Geçen sene zarar edince bu sene o makası kapatırım dedim ama bu sefer de don vurdu. Dondan sonra ağacın bütün çiçekleri döküldü. Yani bu sene ürünümüz de yok. Mecburen kiraz dalında kalacak ve ağaçları kurumaya bırakacağız. Zaten böyle giderse gelecek sene hepsini kesip başka ağaç dikeceğim. Çünkü eskiden emeğimizin ve masrafımızın karşılığını sonuna kadar alıyorduk. Şimdi bu mümkün değil. Zaten devlet destek vermezse çiftçi toptan toprağa küsecek. Önümüzdeki 15 sene içinde bir tane kiraz bulamazsınız burada. Şahsen ben ağaçları kesip bir işletme açmayı planlıyorum. Öte yandan her yıl olduğu gibi bu yılda Kemalpaşa’da Kiraz Festivali yapılacak. Biliyorsunuz ki festival demek masraf demek. Ancak anlamadığımız şey şu: çiftçi kazanmazken, ağaçta kiraz yokken neyin festivali bu? Bu festival olacağına çiftçiye destek olunmalı” dedi. 

TÜM MASRAFLARIMIZ BOŞA GİTTİ

Çiftçi Osman Pekin, “Ben 1980 yılından beri Kozludere Köyü’nde çiftçilik yapıyorum. Ancak böyle bir olaya çok nadir rastladığımızı söyleyebilirim” diyerek yaşanan tabloyu ortaya serdi. Pekin, “Sizin de bildiğiniz gibi nisan ayında tüm kirazlarımızı don vurdu. Böyle olunca da tüm çiçekler döküldü. Yani bu demek oluyor ki biz bu sezon kirazdan hiç kazanamayacağız. Bizim tek geçim kaynağımız kiraz. Tüm masraflarımız boşa gitti. Öte yandan bu kirazları toplatmak için işçi tutmaya da değmez. Çünkü işçi masraflarını ödeyecek bir mahsul yok. O yüzden kendimiz toplamaya çalışacağız ya da öylece dalında kalacak. Kirazı ile ünlü olan bir yerde kirazdan kazanamıyoruz. Tezatlık burada başlıyor. Bir diğer tezatlık ise olmayan kirazın festivali yapılacak. Bu festivale para harcanacağına çiftçiye biraz destek olunabilir. Ayrıca devletin de bu sene çiftçinin arkasında durması gerek” diye konuştu. 

DEVLET BU DURUMA EL ATSIN

Çiftçi Niyazı Bayrak, yaklaşık 40 senedir Kemalpaşa’da çiftçilik yaptığını ve her geçen yıl Kemalpaşa Kirazı’nın eski değerini kaybettiğini dile getirdiği konuşmasında: “Buradaki kiraz alan tüccarların fırsatçılık yapması sebebiyle zaten zarar ediyorduk. Şimdi de tüm kirazı don vurdu. Yani hepten mahvolduk. Bu sene masrafımızı da karşılayamayacağız. Bu yüzden devletten destek bekliyoruz. En azından mazot, gübre desteği yapılmalı. Aksi halde Kemalpaşa Kirazı tarih olur” dedi. 

YÜZDE 90’INI KAYBETTİK

“Bu sene hava şartlarından dolayı kirazımızın yüzde 90’ını kaybettik. Elimizde yüzde 10 kaldıysa iyi diyebilirim” diyen çiftçi Ali Osman Aksoy, “Bu şartlarda kirazı toplasak da olur toplamasak da. Toplasak zaten işçinin masrafını zor çıkaracağız. Onun için artık ağacın dalında ne kaldıysa kedimiz toplamaya çalışacağız. Çünkü malımızın yüzde 90’ını kaybetmek demek yüzde 90 zarar demektir. Biz bu zararın en azından bir kısmının devlet tarafından karşılanmasını bekliyoruz. Yoksa bu durumda çiftçi büyük zorluk yaşar ve seneye bu tarlaya ne emek verir ne de masraf yapar” şeklinde konuştu.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ