Kırtasiye alışverişinde zor dönem: Aileler ortak ürün seçimine yöneliyor

İZTO Meclis Üyesi Erdal Tütüncüoğlu, yeni eğitim-öğretim yılında artan maliyetler nedeniyle birden fazla çocuğu olan ailelerin ortak ve ekonomik ürünlere yöneldiğini belirterek, okulların marka dayatması yapmamaları gerektiğinin altını çizdi


  • Oluşturulma Tarihi : 20.08.2024 10:10
  • Güncelleme Tarihi : 20.08.2024 07:45
  • Kaynak : MERVE AĞRIÇ
Kırtasiye alışverişinde zor dönem: Aileler ortak ürün seçimine yöneliyor haberinin görseli

Muhabir- Merve Ağrıç/ Yeni eğitim-öğretim yılının yaklaşmasıyla birlikte, aileler çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için kırtasiye ürünlerine yöneliyor, ancak artan maliyetler ve ekonomik zorluklar, alışveriş tercihlerini önemli ölçüde etkiliyor. İzmir Ticaret Odası (İZTO) 38’inci Kitap, Kırtasiye, Büro Makinaları ve Oyuncak Meclis Üyesi Erdal Tütüncüoğlu, kırtasiye sektörünün karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekerek, ailelerin artan maliyetler nedeniyle kırtasiye ürünlerini ortak almayı tercih ettiğini vurguladı. Tütüncüoğlu hem kırtasiye sektöründeki fiyat artışlarına hem de zincir marketler ve e-ticaretin sektöre olan olumsuz etkilerine değinerek, özel okulların marka dayatmasından kaçınması gerektiğini ve kırtasiye alışverişinde kaliteli, güvenli ürünlerin tercih edilmesinin önemine dikkat çekti.

DİJİTALLEŞMEYLE BERABER KIRTASİYE ÜRÜNLERİNE İHTİYAÇ DUYULMUYOR

Geçtiğimiz yıla kıyasla kırtasiye ürünlerine olan talebi değerlendiren Tütüncüoğlu, “Eskiden neredeyse her evde en az 3-4 çocuk olurdu ve kırtasiye listeleri olurdu. Ancak şimdi aileler ekonomik zorluklardan dolayı hem çok fazla çocuk yapmıyor hem de olan çocukların kırtasiye ürünlerini ortak alıyor. Bu nedenle birim satışlarımızda bu yönde düşüşler var. Bir de geçen seneden kalan ürünleri kullanıyorlar ya da büyük çocuğun artık kullanmadığı ürünler küçük çocuğa veriliyor. Haklılarda artan maliyetlerden dolayı aileler ekonomik düşünmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle stok bazlı satışlarımızda düşüş yaşanıyor. Asgari ücretin bu kadar düşük olduğu bir ülkede eskisi gibi rahat kırtasiye alışverişi yapmak, hatta kırtasiye alışverişinden ziyade okul alışverişi yapmak çok zor. Bir de önceki zamanlarda okullarda teknoloji tasarım derslerinde veya benzeri derslerde el işi, kırtasiye ürünlerini gerektirecek dersler yapılıyordu. Ancak artık her şey dijitalleşti ve artık eskisi gibi bu tür ürünlere ihtiyaç duyulmuyor. Öğrenciler proje ödevlerini kartonla değil dijital ortamda yaparak veriyor” ifadelerini kullandı.

HER YIL ZİNCİR MARKETLERE YENİK DÜŞÜNÜYORUZ

42 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu aktaran Tütüncüoğlu, her yılın geçen yılı arattığını vurguladı. Bu yıl taleplerin daha da düşeceğini ifade eden Tütüncüoğlu, “Bu yıl da satışlarımız giderek düşmeye devam edecek. Maalesef zincir marketler de artık kırtasiye ürünleri satıyor. Aynı zamanda internette de kırtasiye ürünlerinin satışı sıklaştı. Bu durum sektördeki bütün arkadaşlarımızı olumsuz etkiliyor. Zincir marketlerin ve e ticaretin bu tür ürünlerdeki satış hacmi arttıkça kırtasiyelerin satış hacmi düşecek. Ürünleri her zaman kırtasiyeden almak daha avantajlı. Çünkü müşterinin inceleyebilme ve kalitesine bakabilme fırsatı oluyor. Ancak internet alışverişlerinde böyle bir şey mümkün değil. Artık insanlar çağa uyum sağlıyor. Kimse kırtasiyeye gelmekle uğraşmıyor çünkü zaten istediği ürünleri sipariş edince evlerine kadar geliyor. Bu nedenle de kimse uğraşmak istemiyor. Her yıl zincir marketlere yenik düşünüyoruz ve düşmeye de devam ediyoruz. Bir de artık e ticaret başladı o da sektörü oldukça zorluyor” diye aktardı.

ÖZEL OKULLAR, MARKA DAYATMASI YAPMAMALI

Okulların açılmasına az bir zaman kala Ticaret Bakanlığı tarafından kırtasiye ürünlerine yönelik denetim başlatıldı. Bu denetimin sektörde olumlu bir etki yaratacağını ifade eden Tütüncüoğlu, “Gümrük mevzuatları açık ve net. Bizim sektörümüzün büyük bir kısmı ithalata dayalı. Test edilmeyen veya izni olmayan ürünlerin ithalatı yapılmadığından dolayı bu denetimin olması gayet doğal ve mantıklı. Zaten olan denetimlerde de merdiven altı ürünler varsa onlar temizlenir. Halkımız bu sayede sağlıklı ürünlerle tanışır, sağlıklı ürünleri temine ederek kullanabilir. Ayrıca, özel okul idarecileri kırtasiye listesi verdiklerinde marka dayatması yapmamalı. Zaten bütün ürünler gümrük mevzuatına uygun olarak geliyor. Testleri ve bütün kontrolleri yapılıyor” dedi.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE FİYAT DEĞİŞİKLİĞİ YAŞANACAK

Bu yıl kırtasiye ürünlerinin fiyatlarında değişiklik yaşanacağını dile getiren Tütüncüoğlu, “Enflasyona bağlı olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da kırtasiye ürün fiyatlarında değişiklik yaşanacak. Ayrıca gümrük mevzuatı her geçen gün ağırlaşıyor. Navlun ücretleri de her geçen gün artıyor. Dolayısıyla ithalata gelen kotalar, zorluklar ve vergiler kırtasiye ürünlerindeki fiyatları otomatik olarak artıyor. İZTO olarak, aldığımız komite kararları neticesiyle Türkiye Borsalar Birliği’ne yaptığımız müracaatlar sonucunda 2 konunun üzerinde çok duruyoruz. Birincisi zincir marketler gıda üzerinde durmalı. Market raflarının yüzde 90’ı gıda, yüzde 10’u ancak bu tip ürünleri kapsamalı. Bu konuyla ilgili taleplerimiz oluyor. Bu konuda gerçekten bir savaş veriyoruz. Pandemi döneminde bir süreliğine kaldırmıştık bir dönem. Ancak sonra tekrar başladı. İkincisi ise iş yeri açılışlarında ustalık belgesi, kalfalık belgesi ve iş yeri açma belgesi olmayan kişilerin iş yeri açmaması gerekiyor. Çıraklık eğitim ve meslek eğitim kanunun da bu var. Sonuçta belgesi olmayan kişilerin kırtasiye dükkânı açması yasak. Nasıl ki bir eczaneyi belgesi olmayan açamıyorsa bunu da açamamalı. Bununla ilgili bir kanun var ancak yeterince uygulanmıyor. Bu konu da odalarımızla beraber harekete geçmek için çaba sarf ediyoruz. Önüne gelen kırtasiye açıyor ancak ürününü kendisi dahi tanımıyor ve çocuklar her gün neredeyse bu ürünlere maruz kalıyor” diye aktardı. 

Yazarımız Kim ?

MERVE AĞRIÇ

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script