Sayfa Yükleniyor...
Emlak sektörüne ilişkin konuşan İMDER Başkanı Yıldırım, önümüzdeki 6 ay içinde likidite artışının yaşanmayacağını, konut fiyatlarının normal seyrinde ilerleyeceğini ve balon fiyatların düşeceğini belirtti
Türkiye’de uzun zamandır gündemden düşmeyen tek konu emlak fiyatları oluyor. Artan enflasyon rakamları, dünyada yaşanan savaşlar ve ekonomik sorunlar inşaat malzemelerini haliyle de emlak fiyatlarını yukarılara çekiyor. Bu durumun önüne geçebilmek için geçtiğimiz günlerde hükümet tarafından emlak fiyatlarını aşağıya çekmek için ardı ardına hamleler geldi. Atılan bu adımların bugün itibariyle uygulanmaya konulması halinde karşılığını en az 3 yıla alacaklarını belirten İzmir İnşaat Müteahhitleri Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım, sektöre ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki 6 ay içinde sıfır konutlardaki artış hızının geçtiğimiz aylara oranla yavaşlayacağını 2. el konutlarda ise bir artış beklenmediğini belirten Yıldırım, “Merkez Bankası tarafından alınan kararları yakından takip ediyor ve saha incelemeleri yapıyoruz. Vatandaşlar tarafından şu anda konuta çok fazla talep yok. Bu yüzden önümüzdeki 6 ay içinde likidite artışının yaşanmayacağını, konut fiyatlarının normal seyrinde ilerleyeceğini ve balon fiyatların düşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.
ÖNÜMÜZDEKİ 6 AY KONUT FİYATLARI SABİT
Artan inşaat maliyetleri ve yüksek enflasyon sebebiyle konut sektöründe bugüne kadar ciddi daralma yaşandığını ifade eden Yıldırım, “Özellikle 2020’de dünyada yaşanan pandemi süreci her sektörde olduğu gibi inşat sektöründe de ciddi daralmalara sebep oldu. Pandemiden sonra sudan çıkmış balığa döndük. 2020’de Türkiye’de üretilen ve satılan konutlar hemen hemen birbirini karşılıyordu. Bir arz- talep dengesi vardı. O zamanlara baktığımızda ülkemizde hem satılıkta hem de kiralıkta konut sıkıntısı yoktu. Fakat ondan sonra bir enflasyon patlaması yaşadık. Biz bu süreçte fiyatların düşmesini veya sabit kalmasını beklerken daha da arttığını gördük. Şu an bir konut fiyatı 2020 yılının neredeyse 8 katına çıktı. Bugün itibariyle baktığımızda ise önümüzdeki 6 ay içinde likidite artışının yaşanmayacağını, konut fiyatlarının normal seyrinde ilerleyeceğini, sıfır konutlarda artışlar yaşansa bile cüzi miktarda olacağını ve balon fiyatların ise düşeceğini tahmin ediyoruz” diye belirtti.
SOMUT ADIMLAR ATMAMIZ GEREKİYOR
Hükümet tarafından atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını fakat artık daha somut, gerçekçi ve pragmatik adımların atılması gerektiğini belirten Yıldırım, “Bu açıklamalar hükümetin inşaat sektörüne bakış açısını gösteriyor. Ancak bunların şu an için sahada bir yansımasını görmek mümkün değil. Alınan kararlar doğrultusunda çalışmalara bugün başlasak bile sonuçlarını almamız en az 3 yılı bulur. Şunu kesinlikle bilmeliyiz ki konut sorununu sadece belediyeler veya devlet eliyle çözmek mümkün değildir. Konut sorununa çözüm bulabilmek için özel sektör ve vatandaş desteklenmelidir. Vatandaşın biraz kendi haline bırakılması gerekiyor. Devlet vatandaşa imarlı arsaları versin. İmkânı olan kendi yaptırsın olmayanda da müteahhite versin” diye konuştu.
ÖNCELİK RİSKLİ BİNALARA VERİLMELİ
Türkiye’de genelinde emlak sorununun yaşandığını fakat her şeyden önce İzmir özelindeki hasarlı binaların depreme dayanıklı hale getirmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, “İzmir depreminin üzerinden 3 yıl geçti. İzmir’in şu anda yüzde 67’si riskli konutlardan oluşuyor. Biz depremin ardından 3 yıldır bu konuyla ilgili feryat ediyoruz. Konut sorunu bir tarafta riskli konutlar sorunu var. Bu daha vahim bir durum. Bizim hepsinden önce asıl önem vermemiz gereken nokta bu. Çünkü öncelikle insan sağlığını düşünmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımız sağlıklı olursa bir şekilde başını sokacakları bir yer bulurlar elbet. Zor da olsa bir konut sahibi olurlar. Biz artık enkaz altında vatandaşımızı aramayalım. 3 yıl boyunca ben vatandaşlarımıza, belediyelerimize, hükümet yetkililerine defalarca kez anlattım. Depremin ardından bir hevesle bir şeyler yapılmaya çalışıldı ama onlarda yarıda kaldı. Riskli binalar konusunda ne belediyelerimiz iş yapıyor ne de hükümetimiz. Bu konuyla ilgili acilen çalışmalar yapılıp harekete geçilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.
KONUTLARINIZI SATMAYIN
Konuşmasının sonunda konutlarını satarak farklı yatırım araçlarına yönelen vatandaşlara uyarılarda bulunan Yıldırım, “Vatandaşlarımız konutlarını satıp daha çok kar elde etmek için paralarını borsaya, altına ve dövize yatırıyor. Bunu kesinlikle yapmasınlar. İlerleyen süreçte piyasa normale döndüğü zaman ellerindeki parayla konutun yarısını alamazlar. Gayrimenkul her zaman güvenli ve karlı bir yatırım aracıdır. Vatandaşlarımız anlık kar getirecek alanlara kanarak konutlarını satmasınlar” dedi.
Haber Merkezi