- Ekonomi
- 05.06.2025 22:25
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, Kurban Bayramı'nda sokakta hijyenik olmayan koşullarda kıyma çekenlere ağır cezalar uygulanacağını açıkladı. Vatandaşlara "sağlığınızla oynamayın" uyarısı geldi.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, Kurban Bayramı döneminde sokak aralarında hijyenik olmayan koşullarda kıyma çekiminin hem insan sağlığını tehdit ettiğini hem de yasalara aykırı olduğunu söyledi. Manavoğlu, izinsiz ve yetkisiz kıyma çekimi yapanlara 21 bin 6 lira, hijyen koşullarına uyulmaması halinde ise 42 bin 76 lira ceza kesildiğini belirtti. Vatandaşlara, etlerini sadece ruhsatlı kasap dükkanlarında çektirmeleri çağrısında bulundu.
Manavoğlu, kurban etini düşük maliyetle kıymaya dönüştürmek isteyenlerin aylarca depo ve bodrumlarda bekletilmiş, bakımı ve dezenfeksiyonu yapılmamış makinelerle, açık ortamda kaçak olarak et işleyenleri tercih etmemesi gerektiğinin altını çizdi. Kurban etlerinin parçalanması, muhafazası, kıyma çekiminin hijyenik ortamda yapılmasının zorunlu olduğuna değinen Manavoğlu, kurban vecibesini yerine getiren vatandaşların, etlerin parçalanması ve kıyma çekimlerini kasap dükkanlarında yapması yönünde uyarıda bulundu.
Geçen yıllarda 'merdiven altı' olarak tabir edilen yerlerde nalbur, berber gibi farklı iş kollarındaki kişiler ile makinesi olan herhangi birinin sokak aralarında kıyma çekim işlemi yapmasına sıkça rastlandığını anlatan Manavoğlu, "İzinsiz ve yetkisiz kıyma çekimi yapılmasında, yetkisi olmayan kişiye 21 bin 6 lira, ortam ve hijyen şartları uygun olmadığından da 42 bin 76 lira ceza uygulanıyor" dedi.
Cezaların şikayet üzerine ilgili bakanlıklar ile belediye ekipleri tarafından uygulandığı belirtildi.