- Ekonomi
- 28.05.2025 15:57
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, 2025 yılı için büyükbaş kurbanlıkların 170 bin TL, küçükbaşların ise 24 bin TL’den satışa sunulacağını belirterek, arz sıkıntısı yaşanmayacağını ve satışların geçen yılın gerisinde kalmayacağını söyledi
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban ibadetini yerine getirmek isteyenlerin merak ettiği konuların başında kurbanlık fiyatları geliyor. Geçtiğimiz günlerde Et ve Süt Kurumu Türkiye geneli için ortalama kurbanlık fiyatlarını açıklamıştı. Buna göre, büyükbaş tosunların kilogram fiyatı 275-280 TL arasında değişiyor. Küçükbaş kurbanlık fiyatları da koyun ve keçi türlerinde 8 bin TL ile 20 bin TL arasında seyrediyor. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, geçtiğimiz günlerde toplanan Kurban Hizmetleri Komisyonu’ndan çıkan karar doğrultusunda İzmir için geçerli olan 2025 yılı kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Şenkara, küçükbaş kurbanlıkların yaklaşık 24 bin liradan, büyükbaş kurbanlıkların ise 170 bin liradan satışa sunulacağını belirtti. Kurbanlık arzında sorun olmadığını da belirten Şenkara, kurbanlık satışlarının geçen yılın altında kalmasını beklemediklerini ifade etti.
Et ve Süt Kurumu’nun yapmış olduğu ithalat regülasyonlarının fiyatlarda etkili olduğunu dile getiren Şenkara, “Et ve Süt Kurumu’nun ithalatla yaptığı regülasyon, büyükbaş kurbanlık fiyatlarını yüzde 15 artırdı. Geçen yıl 280 lira olan büyükbaş dana canlı baskül fiyatı, bu yıl 320 liraya, doğum yapmamış dişi hayvanın fiyatı ise 260 liradan 300 liraya çıktı. Küçükbaş hayvancılıkta ise regülasyon olmadığı için fiyatlar üretim düşüşüne bağlı arttı. Canlı kuyruksuz koçun kilogram fiyatı 310 liradan 400 liraya, kuyruklu koç 360 liraya yükseldi. Kısır koyun ve tekeler 320 lira civarında. Bu artışlarla bir kuyruksuz koçun fiyatı 24 bin liraya, yaklaşık 300 kilogram büyükbaş kurbanlık ise 170 bin liraya civarında oldu” diye konuştu.
Kurbanlık satışlarının geçen yıldan aşağıda kalmasını beklemediğini söyleyen Şenkara, “Pazar yerleri açılmadan ve Kurban Bayramı süreci biraz ilerlemeden satışlar konusunda yorum yapmak, şimdilik yanıltıcı olabilir. Küçükbaşta ve büyükbaşta artışlar söz konusu. Baktığımızda enflasyonla hemen hemen aynı oranda bir yükseliş olduğunu gözlemliyoruz. Hatta büyükbaşta, enflasyonun biraz daha altında kalan bir fiyat artışı da görülebilir. Bu sebeple, kurban satışlarının geçen seneden daha düşük olacağını düşünmüyorum” dedi.
Üretimde düşüş yaşanmasına rağmen kurbanlık hayvanda arz sorunu yaşanmayacağını belirten Şenkara, “Pazarlar açıldığında bir sorun olmadığı görülecek. Satış noktalarının onayı kısa sürede çıkar, bir hafta, 10 gün içinde satışlar başlar. İlk olarak büyükbaş, bayrama birkaç gün kala ise küçükbaş hayvanlar satılır” dedi. Kurban kesim bedellerini de paylaşan Şenkara, komisyon kararı ile bayramın birinci gününde büyükbaş hayvan kesim bedelinin 3 bin 500, ikinci gününde 2 bin 750 lira, küçükbaşın ise birinci gün 900 lira, ikinci günü 700 lira olarak belirlendiğini ifade etti. Şenkara, bu rakamların belediyenin hizmete açacağı kesim noktalarında geçerli olacağını söyledi.
Denetimsiz kaçak kesimlerin önlenmesi için yapılması gereken en önemli şeyin, daha düzenli ve iyi organize edilmiş hayvan pazarlarının kurulması olduğunu ifade eden Şenkara, “Şahıs şirketlerinde bu işler oldukça düzgün bir şekilde yürütülüyor. Mezbahane gibi olmasa da bu sisteme yakın yöntemlerle esnafımız son tüketiciye oldukça kaliteli ve düzgün kesimler yapabiliyor. Eğer hayvan pazarlarını İzmir’e yakışır bir hale getirirsek, çok daha verimli ve olumlu sonuçlar elde edebileceğimize inanıyorum” diye belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024’de kırmızı et üretimi yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 ton oldu. Açıklanan rakamlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Şenkara, ithalata karşı olmadıklarını ancak yapılan ithalatın üretimde bozulmalara yol açtığını belirtti. Şenkara, “Halkın alım gücünün düşük olmasının tek nedeni et fiyatı değil. Emekli ve asgari ücretli vatandaşların geçinmekte zorlandığını biliyoruz. Ayrıca üretimde de düşüş var. Hayvan ithalatı üreticiyi zorluyor, kâr edemeyen üretici üretimi bırakıyor. Büyükbaşta bu sorun daha belirgin. Küçükbaşta fiyatlar daha sürdürülebilir olduğu için nispeten daha az etkileniyor. Vatandaş ve perakendeciler olarak yerli et taraftarıyız. İthalata tamamen karşı değiliz ancak besilik hayvan ithalatı desteklenmeli. Irk geliştirme ve üretimi teşvik edecek ithalat kabul edilebilir, ancak üreticiyi zor durumda bırakan ithalatı doğru bulmuyoruz” diye konuştu.