Merkez Bankası açıkladı: Kapasite kullanım oranı mayıs ayında düştü

Türkiye'nin imalat sektöründe kapasite kullanımı mayıs ayında bir önceki aya göre geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı verilere göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1777 iş yerinin katılımıyla yapılan ankete göre, kapasite kullanım oranı mayıs ayında yüzde 76,3 olarak kaydedildi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.05.2024 10:24
  • Güncelleme Tarihi : 27.05.2024 07:24
  • Kaynak : İHA/AA
Merkez Bankası açıkladı: Kapasite kullanım oranı mayıs ayında düştü haberinin görseli
Merkez Bankası açıkladı: Kapasite kullanım oranı mayıs ayında düştü haberinin görseli

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da (KKO-MA) bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 76,6'ya düştü.

Sektördeki bu düşüş, imalat sanayisinin mevcut koşullarında ne kadar etkin bir şekilde kullanıldığını yansıtıyor. Kapasite kullanım oranlarının azalması, sektördeki üretim potansiyelinin tam anlamıyla kullanılamadığına işaret ediyor.

Öte yandan, aylara göre kapasite kullanım oranları incelendiğinde, sektörün geçmiş dönemdeki performansı da ortaya çıkıyor. Bu veriler, sektördeki dalgalanmaları ve eğilimleri gözler önüne seriyor.

Reel kesim güven endeksi Mayıs ayında 102,4'e yükseldi

2024 yılı Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 102,4 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Mayıs ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verisini paylaştı. İmalat sanayinde faaliyet gösteren bin 777 iş yerinin yanıtlarından elde edilen anket sonuçlarına göre, Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 102,4 seviyesinde gerçekleşti.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 105,4 seviyesinde gerçekleşti.

Yazarımız Kim ?

İHA/AA