- Ekonomi
- 20.04.2025 13:36
Mobilya sektöründe uzun yıllardır var olan Rıfat Kaya, üretim noktasında nitelikli kişilerin yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek hammadde sorununa da vurgu yaptı
TUNAY AFYON/ ÖZEL HABER Mobilya sektöründe 2024’ün beklentilerinin üzerinde başladığını belirten Canisa Mobilya yöneticisi Rıfat Kaya, sektöre ilişkin açıklama ve değerlendirmelerde bulundu. Sektörde dolar kuru nedeni ile sorunların yaşandığını aktaran Kaya, 31 Mart’taki yerel seçimlerin sektör için dönüm noktası olacağını söyledi. Seçimlerin ardından dolarda hareketlilik beklediklerini dile getiren Kaya, buna bağlı olarak ihracat hacminde artış olabileceğine dikkat çekti. Kaya, mobilya üreticilerinin ham madde temininde zorlandığını ifade ederek “Süveyş Kanalı’nda Yemen’in saldırıları nedeni ile Çin’den gelen ham maddede problem yaşıyoruz. Bizim gibi büyük firmalar stok yönünden güçlü olduğu için çok etkilenmiyor ama küçük üreticiler bu konuda çok daha fazla etkilenmiş durumda” diye konuştu.
BAKANLIKLAR SENKRONİZE OLMALI
Mobilya üreticileri olarak ucuz ham madde teminini sağlama noktasında zorlandıklarını kaydeden Kaya, sektörde uzun zamandır kalifiye işçi sorununa dikkat çekti. “Kaliteli işçilik bulmakta zorluk yaşanıyor, sektörde alttan kimse yetişmiyor” diyen Kaya, “Öğrencilerin okurken meslek edinmeleri gerekiyor. Bizim çocuk ve gençlerimiz mesleksiz yetişiyor. Bence burada en önemli sorumluluk alanı Milli Eğitim Bakanlığı’na düşüyor, çünkü birçok şey eğitimden başlıyor. Ticaret Bakanlığı ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın çok senkronize çalışması gerekirken aralarında senkronizasyon neredeyse yok diyebiliriz” ifadelerini kullandı. Bu durumun, kaliteli iş gücü üretimini ve usta sayısını çok ciddi düşürdüğünü kaydeden Kaya, sektördeki sorunların çözümüne ilişkin devletin bazı adımlar atması gerektiğini belirtti. Kaya, devletin teşviklerinin daha ulaşılabilir olması gerektiğini vurgulayarak, “Devletin eğitim kanallarının daha etkin olması lazım, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu segmente nitelikli insan yetiştirmesi lazım” diye konuştu. Sektörde daralma olduğunu dile getiren Kaya, sektörün ihracat faaliyetlerine de değindi. Kaya, Türkiye’nin en tıkandığı noktalardan birinin lojistik desteği olduğunu vurgulayarak, ihracat konusunda da firmalara verilen desteklerin arttırılması çağrısında bulundu. Kendi ihracat hacimlerini, sermaye ve üretim güçleri ile arttırdıklarını aktaran Kaya, sektördeki en önemli konunun TL’nin değer kaybına, enflasyona karşı ürünlerin marj değerlerini iyi korumak olduğunu düşündüğünü söyledi. Canisa olarak ihracat firması olduklarını dile getiren Kaya, “Bizim bilançomuz da dolar bazlı. E-ticarete 8 yıl önce başladık ve bu konuda oldukça güçlüyüz. Benzer düzeydeki firmaların eğer online satış kanalları yok ise sadece ihracatla gidiyorsa bundan sonraki süreçte tek kanalla ticaret yapmaları çok zor” dedi. Kaya, günümüzde firmaların e-ticaret gibi, ihracat gibi kanallarda satış yapması gerektiğini vurguladı. Yeni kurulan firmalarda mağaza mantığının düşük bir iş hacmi sağlayacağını aktaran Kaya e-ticaretin firmalar için önemli olduğunu söyledi. Kaya, “Bundan sonra firmalar için en önemli konu e-ticaret kanallarının etkili yönetimidir. İnternet üzerinden masa-sandalye satışında ilk başlarda çok kötü bir süreç yaşadık ama zaman içinde ürün ve paket kalitesini arttırarak satış sayımızı çok yükseldi, e-ticarette tecrübe kazanmak önemli” diye konuştu.