Otobüs biletlerine bayram tarifesi

Bayram tatili döneminde otobüs biletlerine zam yapıldığı yönünde oluşan algının yanlış olduğu sektör temsilcileri tarafından belirtilirken; şehir dışında okuyan üniversite öğrencileri ise bilet fiyatları nedeniyle ailelerine kavuşmakta zorluk yaşıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 25.03.2025 08:34
  • Güncelleme Tarihi : 25.03.2025 08:34
  • Kaynak : BERKAY ERDEN
Otobüs biletlerine bayram tarifesi haberinin görseli

BERKAY ERDEN / ÖZEL HABER - Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi memleketine gitmek isteyen vatandaşlar ve bayram tatilini ailesinin yanında geçirmek isteyen öğrenciler, karşılaştıkları ulaşım maliyetleri nedeniyle zor durumda kaldıklarını belirtti. Otobüs bileti fiyatlarının bayram zamanı yükseldiğini söyleyen vatandaşlar bu durumdan yana şikayetlerini dile getirirken; sektör temsilcileri ise fiyatlamanın fiyat cetveli üzerinden yapıldığını dile getirdi. İnternet üzerinden bilet fiyatlarına bakıldığında İzmir’den Ankara’ya 21 Mart Cuma günü gitmek isteyen vatandaşlar ağırlıklı olarak 400-600 Türk Lirası aralığında bilet bulabilirken; bayramın hemen öncesine denk gelen 28 Mart Cuma günü ise çoğunlukla 700-900 Türk lirası bandında fiyatlar oluşmuş durumda. Bu durumu yorumlayan sektör temsilcileri yolcu bulamadıkları için rekabet nedeniyle normal zamanda fiyatların düştüğünü aktarırken; bayram zamanı oluşan fiyatların ise normalde olması gereken fiyatlar olduğunu açıkladı. 

BİLET FİYATLARI NORMALE DÖNÜYOR

Bayram zamanı otobüs fiyatlarına zam yapıldığı algısının doğru olmadığını aktaran Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan, normal tarihlerde yapılan indirimin bayram zamanı uygulanmadığını dile getirdi. Fiyatın bakanlık ile birlikte belirlendiğini ve bunun dışına çıkamayacaklarını aktaran Özcan, “Zam söz konusu değil yanlış düşünülüyor. Bütün firmalar 4 aylık periyotlarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan fiyatlar alır. Yolcu olmadığı zaman bu fiyatlar üzerinden yüzde 30 indirim uygulanır yoğunluk yaşanan dönemlerde ise normal seviyesine getirilir bilet fiyatları. İstanbul-Ankara bileti için belirlenen fiyat bin lira ise yolcu olmadığı zamanlarda bu bilet yüzde 30 indirim ile 700 liraya satılır 650 liradan da satamaz yasaktır. Yolcu olduğu dönem ise firmanın tasarrufunu göre 850, 900, bin liradan satılır bin 50 liradan satılamaz o da yasaktır. Her firma bölgesel olarak bir fiyat belirler 4 aylık periyot için bu da bakanlığa bildirilir. 4 ay bitiminde zam olması gerekiyorsa tekrar fiyat belirlenir bakanlığa bildirilir. Bu bayram yoğunluğu ise eski bayramlar gibi değil. İstanbul otogarından 2 bin 500 -2 bin 800 civarı otobüs çıkardı bugün bin 50-bin 100 otobüs çıkıyor. Bu düşüşler son 3 yılda başladı eskiden Karadeniz’de, Doğu Anadolu’dan da otobüsler geldiğinde otogarda yer olmazdı şu an oradaki vatandaşlar da ekonomik zorluk yaşadığı için oradan da pek otobüs gelmiyor” diye konuştu.

BİLETLER BİN LİRADAN FAZLA OLMALI

Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği Başkanı Serdar Gerilakan, yaptığı açıklamada bilet fiyatlarında geçen sene ile bu sene arasında kendi firmasında sadece 100 TL fark olduğunu açıkladı. Mazot ve otoyol zamları göz önüne alındığında İzmir-Ankara biletinin bin liradan fazla olması gerektiğin dile getiren Gerilakan, “Normalde İzmir-Ankara bilet fiyatının 800 TL olması lazım. Fiyat farkı rekabetten kaynaklanıyor. Normal tarihlerde de fiyatların 750-800 bandında olması lazım. Kışın özellikle yolcu bulamadığımız için ve rekabet olduğu için internette çeşitli fiyatlar olabiliyor ancak otogara geldiğiniz zaman daha düşük fiyata bilet bulmanız mümkün. Geçen sene 700 liraya bilet kesiyorduk İzmir-Ankara arası şimdi ise kendi firmamda 800 lira diyoruz. 1 senelik fark sadece 100 lira. Bize verilen fiyat tarifesi üzerinden fiyatlarımızı belirliyoruz bunun dışına çıkmıyoruz. Normal zamanda rekabet ortamı olduğu için fiyatlar düşük kalıyor. Bayramda ise olması gerekene geliyor. Yakıta, otoyol geçişlerine gelen zamları biliyorsunuz o şekilde hesaplarsanız İzmir-Ankara biletinin bin lira üzeri olması lazım. Biz senede bir aldığımız fiyat tarifesi üzerinden bilet kesmemize rağmen vatandaşlar paylaşımlı yolculuk uygulamalarına yöneliyorlar. Sadece ayın 28’i için bir yoğunluk var zaten pek tatil olmadığı için bilet alanda yok insanlar da çok kötü durumda. Bizlerin de durumu malum mazot olmuş 48 lira, otoban ücretleri uçmuş, bir işçinin maliyeti olmuş 40 bin lira, korsan taşımacı dolup taşmış her taraf. Bir araç olmuş 20-25 milyon filoyu büyütmek veya yenilemek gibi bir ihtimalde yok” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER AİLESİNE KAVUŞAMAYACAK

Üniversite eğitimi için ailelerinin yaşadığı şehirden başka bir yerde yaşamak zorunda kalan üniversite öğrencileri bilet fiyatları nedeniyle ailelerini görmekte zorlanıyor. Üniversite eğitimi için 4 yıldır İzmir’de bulunan Sümeyye Almas, bu yıl ekonominin de kötü olması nedeniyle bilet almanın iyice zorlaştığını belirterek “Birçok öğrenci arkadaşım bayram tatilinde ailesinin yanına gitmek için bütçelerini aşan fiyatlarla karşılaştı. Otobüs firmalarının, özellikle bayram dönemlerinde diğer zamanlara kıyasla fiyatları arttırdığını gördük. Geçen sene bayram zamanı gittiğimde her zamanki bilet fiyatına nazaran neredeyse iki kat fiyat ödemiştim. Bu durumu, fırsatçılık olarak değerlendirilebilirim zira bizler, yani öğrenciler, geçim sıkıntısını en yoğun hisseden kesimlerden biriyiz ve zaten zor durumda olan ailelerimize ek yük getirmek zorunda kalıyoruz. Özellikle şehir dışında okuyan ve bayramda ailesini görmek isteyen öğrenciler için bu durum daha da sıkıntılı hale geliyor. Şehir dışında okuyan çocuk sayısı o ailede fazlaysa zaten ekstra sıkıntılı bir süreç. Bu durum sadece bu yıl olan bir şey değil 4 yıldır başka bir şehirden ailemin yanına gidiyorum özellikle ara tatillerde ve bayram dönemlerinde bu durum çok fazla göze batıyor. Ama bu yıl geçen yıla göre daha da kötü giden ekonomik şartlardan ötürü daha da olumsuz bir hale geldi. Otobüs firmalarının, bayram dönemi için ek seferler düzenlediklerini bilsek de fiyatlardaki yüksek artış, birçok öğrencinin ailesine kavuşamamasına sebep olacak. Bu tarz fırsatçılıkla haksız kazanç elde etmek yerine, ekonomik sıkıntılarla mücadele eden vatandaşlara daha adil fiyatlandırmalar yapılması gerektiği düşünüyorum” dedi.

İKİ YILDIR AİLESİNİ GÖREMİYOR

Otobüs bileti fiyatlarının normal zamanda da yüksek olduğunu aktaran üniversite öğrencisi Cansu Aydın, zaten yüksek olan fiyatların bayram da daha da arttığını söyledi. Üniversiteye başladığı ilk sene ile bu sene arasındaki bilet fiyatlarını karşılaştıran Aydın, artan fiyatlar nedeniyle 2 yıldır bayramda ailesini göremediğini belirterek şu ifadeleri aktardı: “Bayram zamanı geldi ve biz yine maalesef ki evlerimize gidemiyoruz. Öğrenciler olarak zaten her konuda zorluk içinde yaşıyoruz. Artan bilet fiyatları da yaşadığımız sıkıntılardan biri. Bayram zamanı yaklaşıyor ve bu sene de ailemin yanına gidemeyeceğim. Geçen sene de böyle olmuştu. Zaten yüksek olan otobüs bilet fiyatlarına bir de bayram zamanı olduğu için ekleme yapılıyor. Zaten yüksek olan fiyatlar daha da uçuyor. Üniversitemin ilk senesinde Mersin’den 180 liraya gelirken bu sene en son yarı yıl tatilde bin 100 lira gibi bir fiyatla geldim. Aradaki uçurum gözle görülür. Benim gibi şehir dışında yaşayan öğrenciler bu gibi dönemleri değerlendirmek ve ailelerimizi görmek istiyoruz. Ancak bu otobüs fiyatları ile gidip gelmen imkansız. Otobüs biletine vereceğim parayı burada değerlendiriyorum. Her ne kadar ailemin yanında olmak ve bayramı beraber geçirmek istesem de maalesef bu yıl da gidemeyeceğim. Daha uygun fiyatları görmüş olsak belki gidebilirdik. Biz öğrenciler için moral motivasyon olabilecek bu zaman dilimini maalesef ki kullanamıyoruz.”

Yazarımız Kim ?

BERKAY ERDEN