Proje İzmirli sanayici için bir fırsat

AFAD Yerlileştirme Projesi İzmir tanıtım toplantısında konuşan Başkan Yorgancılar, proje ile İzmirli sanayicilerin ayağına büyük bir fırsat geldiğini ve bunu değerlendirmeleri gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.01.2024 12:20
  • Güncelleme Tarihi : 23.01.2024 12:06
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Proje İzmirli sanayici için bir fırsat

KEMAL ÖZKURT

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) her türlü doğal afette ihtiyaç duyduğu temel kurtarma ekipmanlarını ithal etmek yerine, yerli ve milli sanayiciden tedarik etmek amacıyla İzmir’de sanayicilerle bir araya geldi. Faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyduğu temel malzeme ve ekipmanların tedariğinin yerli sanayimizce karşılanması yönünde bir ‘Yerlileştirme Projesi’ geliştiren AFAD’ın İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürlüğü Atatürk Toplantı Salonu’nda proje ve alım garantisi detaylarının aktarıldığı tanıtım toplantısı ve AFAD’ın arama kurtarma faaliyetlerinde kullandığı ekipman sergisi gerçekleştirildi. Toplantıya Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace ve AFAD Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada sadece AFAD’tan doğru olmadığını belirten Yorgancılar, “Hepimizin destek olması gereken konu AFAD’a nasıl yardımcı olacağımız. Sergideki ürünlerin yerlileştirilmesi ile ilgili bir fırsat var. Bunları ithal ederek 6,5 milyara yakın bir para harcandı. Şimdi ise yerlileştirmek maksadıyla İzmirli sanayicinin ayağında” diye konuştu.

İZMİRLİ SANAYİCİNİN AYAĞINA GELDİ

Yorgancılar, sadece AFAD’tan çözüm beklemenin doğru olmadığını vurgulayarak, “Bu işin iki ayağı var ekipman ve personel. Deprem olacak diye 100 bin- 200 bin kişi istihdam etmek diye bir durum söz konusu değil. Her şeyi devletten beklemek de doğru değil. Örnek olarak Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 kişilik bir ekiple bölgeye giderek AFAD’ın koordinasyonuna katılarak kurtarma çalışmalarına destek oldular. Sadece AFAD’ın da değil, büyük fabrikaların, madencilerin katkısını unutamayız. MSB’ye bağlı askerin destek vermesi, eğitim vermesi çok önemliydi. Burada mutlaka eğitimli insanlar bulunmalı. Bu sadece şehirlerin değil ülkenin meselesi. Hepimizin destek olması gereken konu AFAD’a nasıl yardımcı olacağımız. Sergideki ürünlerin yerlileştirilmesi ile ilgili bir fırsat var. Bunları ithal ederek 6,5 milyara yakın bir para harcandı. Şimdi ise yerlileştirmek maksadıyla İzmirli sanayicinin ayağında. Akşama kadar görüp tespit edip özelliklerini görüşmek için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

YOĞUN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAMIZ GEREK

Bu proje ile bir yandan ülke ekonomisi kazanırken bir yandan da İzmirli sanayicilere katkı sağlayacağını belirten Karace, “1999 depreminin izlerini halen taşırken senesinin dolmasına sayılı günler kala 6 Şubat depreminde yaşanan arama kurtarma süreçlerini nefeslerimizi tutarak takip etmiştik. O üzüntülerin halen içimizde yaşıyoruz. Ne mutlu bizlere ki felaketlerin ardından var gücüyle insan üstü çaba gösteren AFAD ekipleri bir yandan binlerce insanı hayata bağlarken diğer yandan da bu felaketler yaşanmadan önce alınabilecek önlemleri ilişkin yoğun çalışmaları beraberinde yürütüyorlar. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunun gerçekleştirmeyi düşünen AFAD’ın ihtiyaç duyduğu temel ekipmanların yerli üreticiden tedarik edilme projesini yürekten kutluyorum. sergide gördüğümüz ekipmanların arasında yapımı zor olan ekipmanlarda var. Bunlar için yoğun bir şekilde çalışmak gerekiyor. Bu çalışma ile bir yandan ekonomi ve sanayicimiz kazanırken diğer yandan kaliteli Türk malları ile kullanılan ekipmanların dayanıklılığı arttırılmış olacaktır” diye konuştu.

YERLİ SANAYİCİYE DESTEK ÇAĞRISI

Afet anından kullanılan temel malzemeleri ithal etmek için her yıl milyarlarca liranın yurt dışından ithal edilen malzemelere harcandığını belirterek bu ekipmanların yerli sanayici tarafından üretildiği takdirde hem ülke ekonomisinin hem de sanayicinin kazanacağını ifade eden Ergin, “İthal ürünlere milyonlarca dolar para ödüyoruz. 10 milyonlarca, 100 milyonlarca paramız dışarı gidiyor. Biz istiyoruz ki bizim paramızı sadece bizden çıksın, sonra cebimize girsin. Ülkemizin çok kıymetli sanayicileri varken bunları dışardan alamayım. Ciddi ihtiyaçlarımız var. Buna yönelik kapasiteyi her geçen gün arttırarak ve güçlendirerek olması muhtemel her türlü afete karşı hazırlıklı olmak zorundayız. Devletin imkanlarından, devletin kasasından çıktıysa sanayicinin cebine girsin. Sanayicinin cebinden tekrar vergi olarak gerisini geri zaten bir şekilde çark devletin kendi içerisinde herhangi bir yere para aktarması yapmadan, cari açığa katkı sağlamadan dönmüş olacak. Ekiplerimiz kendi insan kaynağıyla kendi ürettiği malzemelerle arama kurtarma yapabilsin. Kısacası derdimiz bu. Biz ihtiyacımız olan ürünleri İzmir’den, Ankara’dan, İstanbul’dan alalım. Beklentimiz bu. Beklentimiz sizden bize omuz vermeniz. Bizim üzerimize bir görev düşüyor ise biz dersimize çalışmaya hazırız. Biz de bununla ilgili olarak alım garantilerini ortaya koyalım. Hangi ürünler yapılacak ve hangi ürünlerden hangi sayılarda yapılacak, bunlarla ilgili konuları konuşalım. Sanayicilerimize bir arada oturup dertleşelim istedim. O probleminizin çözümünü aramaya geldik” dedi.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ