- Ekonomi
- 11.11.2025 08:56
Soma zeytininde verim düştü, umut markalaşmada!
Soma’da zeytin rekoltesinde bu yıl yüzde 40 oranında düşüş yaşandığını belirten Soma İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayati Aslan, üretimde yaşanan kayba rağmen ilçede markalaşma yatırımlarının arttığını ve sadece son 1 yılda 6 yeni fabrikanın hayata geçtiğini söyledi
- Oluşturulma Tarihi :
- Güncelleme Tarihi :
- Kaynak : HABER MERKEZİ
KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER/ Manisa’nın zeytin üretiminde öne çıkan ilçelerinden Soma’da hasat mesaisi tüm hızıyla devam ediyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle ekim ayı başında tam anlamıyla başlayan zeytin hasadı, kasım ayı boyunca da sürerek ve aralık ortasına kadar tamamlanması bekleniyor. Üreticiler, bu sezon verimin düşük olduğunu belirtirken, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) iki hafta önce açıkladığı 2025–2026 sezonu tahmininde Türkiye genelinde 2 milyon 450 bin ton zeytin, 310 bin ton zeytinyağı üretimi öngördü. Soma İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayati Aslan ise ilçede rekoltenin geçen sezona göre yüzde 30 ila 40 oranında azaldığını belirterek “Bu yıl yok yılı. UZZK’nın açıkladığı 310 bin tonluk tahmin ancak çıkar” diye konuştu. İklim değişikliğinin yağlanma oranlarını da düşürdüğünü vurgulayan Aslan, “Eskiden 4 kilodan 1 kilo yağ çıkarken bu yıl 6 kilodan 1 kilo elde ediyoruz. Yağışların gecikmesi ve sulama sıkıntıları üretimi etkiledi” dedi.

REKOLTEDE YÜZDE 40 DÜŞÜŞ
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) rekolte tahminiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Aslan, “Bu yıl Soma genelinde yüzde 30 ila 40 oranında bir düşüş yaşadık. UZZK’nın açıkladığı 310 bin ton zeytinyağı rekoltesi ancak çıkar diye düşünüyorum. Çünkü bu tahminler masa başında yapılmıyor, sahaya çıkılıyor. Bizim de ortalama 10-12 bölgede tuzak kurma ve sayım çalışmamız var. Bütün bahçeleri bölge olarak biliyoruz. Bazı ağaçların gelecek sene ürün verip vermeyeceği şimdiden belli oluyor. Belli bir döngümüz var. Zeytin zaten bir bolluk yılı bir de yok yılı geçirir. Bu sene yok yılındayız” diye konuştu.
İKLİM YAĞLANMAYI DÜŞÜRDÜ
İklim değişiklikleri nedeniyle zeytinde yağlanma oranında bir düşüş yaşandığını da belirten Aslan, “Yağlanma biraz düştü. Şu anda mesela yağ oranımız 6 kiloda 1 kilo çıkıyor. Eskiden bu dönemlerde 4 kiloda 1 kilo yağ çıkıyordu. Bu durum yağışlardan kaynaklanıyor. Yağmurlar bu sene daha yeni yeni yağmaya başladı. Zeytin sineği zararı bile bu sene geç oldu. Biz eskiden ağustos ayında tuzakları asar, ilaçlama ilanları vermeye başlardık. Bu sene bu süreç biraz daha geç ilerliyor. Ayrıca su da büyük bir faktör. Sulamada sıkıntılarımız var. Soma özelinde bazı tarlalarımızda kullanabilecek suyumuz yok. Bir de bu sene Devlet Su İşleri (DSİ) kuraklıktan dolayı suyu biraz kesti. O da etkili oldu. İklim senaryolarında bu kışın sert geçeceği söyleniyor. Sert geçecek olursa, ağacın soğuklanma ihtiyacı karşılanır. O anlamda sıkıntımız olmaz” ifadelerini kullandı.

SOMA ZEYTİNİ MARKALAŞMA YOLUNDA
Soma’da zeytin ve zeytinyağı üretiminde son yıllarda önemli bir ivme yakalandığını belirten Aslan, ilçenin artık markalı üretim ve tanıtım odaklı bir rotada ilerlediğini ifade etti. Aslan, “Biz Soma zeytinyağını ön plana çıkarıyoruz ama bunu yaparken markalı ürünlerle çıkmamız gerektiğini düşünüyoruz. Her yıl bu işe gönül vermiş üreticileri destekliyoruz. Bu sene üreticiler çoğalınca herkes hasat festivali yapmaya kalktı. Biz de belediye başkanımız ve kaymakamımızla birlikte önümüzdeki yıl ortak, planlı ve herkesin mutlu olacağı bir festival yapmaya karar verdik” dedi.
ÖDÜLLÜ MARKALAR ARTIYOR
Soma’dan çıkan birçok markanın ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller kazandığını söyleyen Aslan, “Antikas markamız çok sayıda ödül aldı. Bunun dışında organik üretim yapan Kesoğlu, İstanbul’da Altın Madalya alan Omera ve İtalya’da ödül kazanan Uysallar gibi markalarımız var. Toplamda 20’ye yakın ödülümüz bulunuyor. Bu markalarla gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

ORGANİK ÜRETİMDE YENİ DÖNEM
Organik üretim konusunda da adımlar attıklarını ve ilk organik zeytinyağı sıkım tesisinin faaliyete geçtiğini belirten Aslan, “Daha önce organik zeytinyağı sıktıracak yer bulamıyorduk. Şimdi tamamen organik üretim yapan bir fabrikamız var. Bu işletme sadece organik sıkım yapıyor. Ayrıca kahvaltı salonu konseptiyle tüketiciye doğrudan ulaşıyoruz. Üretim resmi şekilde devam ediyor. Tek üreticimiz kaldı ama inatla sürdürüyoruz, katma değer de yaratıyoruz” diye konuştu. Son iki yılda Soma’da zeytinyağı sektörüne büyük yatırım yapıldığını belirten Aslan, “Geçen sene ile bu sene arasında tam 6 yeni zeytinyağı fabrikası kurduk. Bunların hepsi Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle yapıldı. Toplamda 17 fabrikaya ulaştık. Artık yeterli seviyeye geldik, bundan sonra mevcut tesisleri geliştirmeye odaklanacağız” dedi.
İÇ PAZARDA SATIŞ SÜRÜYOR
Soma zeytinyağının şu an iç pazarda değerlendirildiğini aktaran Aslan, ihracat talebi bulunsa da düşük fiyatlar nedeniyle satış yapılmadığını ifade ederek konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Bu sene yok yılı, iç piyasaya yetecek kadar yağımız var. Yurt dışından 50 bin ton, 5 bin ton gibi talepler geliyor ama fiyatlar düşük olduğu için vermiyoruz. Aynı fiyata içeride de satabiliyoruz. Dökmeden ziyade şişeleme ve markalı üretime yöneliyoruz. Böylece hem katma değer yaratıyoruz hem de Soma markasını koruyoruz.”
Kaynak : HABER MERKEZİ