Soğuk Ege’yi sardı mahsuller kışa yenildi

Ege Bölgesi’nde geçtiğimiz hafta sonu yaşanan zirai don erkenci ürünlerde etkisini gösterdi. Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde yetişen erkenci üzümde yüzde 70, Selçuk’ta ise erkenci şeftalide yaklaşık yüzde 50’ye varan zarar oluştu


  • Oluşturulma Tarihi : 27.02.2025 09:17
  • Güncelleme Tarihi : 27.02.2025 09:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Soğuk Ege’yi sardı mahsuller kışa yenildi haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER - Tarım ürünleri üreticileri, yaz aylarında yaşanan kuraklığın ardından bu kez de soğuk kış günlerinin etkileriyle mücadele ediyor. Zirai don, bitkiler üzerinde ciddi zararlar bırakabilen ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyen en önemli doğal afetlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle gece sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte açık alanda yapılan tarımsal üretimde büyük riskler oluşuyor. Meyve ağaçlarının henüz uyku döneminde olması bazı türler için riskleri azaltsa da erkenci ürünler ve bazı sebzeler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde İzmir’in merkez ve kıyı ilçelerinde hafif, iç kesimlerinde ise orta kuvvette zirai don hadisesi beklendiğini açıklamıştı. Geçtiğimiz hafta sonu boyunca İzmir genelinde hava sıcaklıkları gece saatlerinde eksi 2 dereceye kadar düştü. Soğuk hava dalgası, üreticileri endişelendirirken, zirai donun etkileri de belirginleşmeye başladı. İzmir’in şeftali üretim deposu olan Selçuk’ta erkenci şeftali zirai dondan etkilenirken Manisa’da ise erkenci üzümler dalında kurudu.

YÜZDE 70 KAYIP

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, hafta sonu yaşanan zirai donun erkenci üzümleri olumsuz etkilediğini belirterek, “Yeni yeşeren yaprakların tamamı kurudu. Erkenci üzümlerde tahmini yüzde 70 oranında kayıp var. İlçe Tarım Müdürlüğü henüz hasar tespiti için sahaya çıkmadı, ancak ben bölgeyi dolaştım ve ciddi zarar olduğunu gördüm” dedi. Erkenci üzümün yanı sıra dağlık bölgelerde yetişen dünyaca ünlü Manisa Sultani çekirdeksiz üzümün de soğuktan etkilendiğini dile getiren Ülgen, “Sultani üzümde merkez ovalarımızda bir sorun yok fakat Dadağlı Mahallesi, Duranovası ve Çayırovası bölgelerinde sultani üzümde önemli hasarlar var. Henüz kesin tespit yapılmadı ancak büyük oranda zarar olduğunu tahmin ediyoruz. Sultani üzümler Mart ayı sonunda yeşillenmeye başlıyor. Bu dönemde merkez ovalarda yaşanabilecek don olayları Sultani üzüm için büyük bir risk taşıyor” diye konuştu.

ERKENCİ ŞEFTALİ ZARAR GÖRDÜ

Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, henüz kapsamlı bir arazi çalışması yapılmadığını ancak erkenci şeftalilerin don olayından etkilendiğini gözlemlediklerini aktardı. Erkenci şeftalide tahmini yüzde 50 oranında zarar olduğunu söyleyen Erdallı, “Pazar günü yaşanan soğuk özellikle sert çekirdekli meyveleri vurdu. Gözlemlerime göre, erkenci şeftalilerde yüzde 50’ye yakın zarar söz konusu. Şeftalinin yanı sıra badem de soğuktan zarar gördü. Ancak asıl risk, Mart ve Nisan aylarında yaşanacak soğuklarla birlikte ortaya çıkacak. O dönemde yaşanabilecek ani don olayları, şeftali, nektarin, erik ve kayısı gibi meyve ağaçlarına büyük zarar verebilir” dedi.

ASIL TEHLİKE MART VE NİSAN’DA

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, şu an için kiraz ve şeftali ağaçlarının büyük bir risk altında olmadığını belirterek, “Ağaçlar hâlâ uyku halinde. Ancak açık alanda yapılan tarımda kırağı ve don etkili oluyor. Bu durum özellikle sebzeleri tehdit ediyor. Soğuk hava daha çok Mersin, Antalya ve Adana’daki üreticileri olumsuz etkiledi. Şu an geceleri sıcaklıklar düşüyor, gündüzleri ise 8-10 derece civarında seyrediyor. Asıl tehlike, Mart ve Nisan aylarında havaların ısınmasıyla ağaçların uyanmasından sonra yaşanacak. O dönemde 3-4 saat süren ani bir soğuk bile kiraz ve şeftali ağaçlarını olumsuz etkileyebilir” diye belirtti.

İNCİR ZARAR GÖRMEDİ

İncir bahçelerinde don olayının şu ana kadar görülmediğini ifade eden Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu, “Gece sıcaklıkları 0 dereceye kadar düştü ancak tarlalarda don oluşmadı. Önümüzdeki günlerde de don yaşanmamasını umut ediyoruz” diye konuştu.

KIŞLIK SEBZELER SOĞUKTAN ETKİLENMEDİ

İzmir’in Torbalı ilçesi, Türkiye’nin kışlık sebze üretiminde önemli bir yere sahip. Brokoli, pırasa ve karnabahar gibi ürünlerin yetiştirildiği bu bölgede, hafta sonu yaşanan soğuk hava dalgası mevcut ürünlere ciddi bir zarar vermedi. Çünkü birçok sebzenin hasadı daha önce tamamlanmıştı. Eğer bu soğuklar Ocak ayında meydana gelseydi, henüz tarlada olan ürünler için büyük risk oluşturabilirdi. Özellikle pırasa ve kereviz gibi sebzeler, soğuk havayı ve kırağıyı seven bitkiler olduğundan, erken dönemde yaşanacak don olayları üretimi olumsuz etkileyebilirdi.

 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ