Sayfa Yükleniyor...
TÜSEDAD Şubat ayı çiğ süt üretim maliyetlerini açıkladı. İki farklı hesaplama metodu ile açıklanan rakamlar referans fiyatlarıyla yüksek üretim maliyetleri arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor
Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), Şubat ayı çiğ süt üretim maliyetini açıkladı. TÜSEDAD, tarafından çiğ süt üretim maliyetini iki farklı hesaplama metodu ile açıklanırken yapılan her iki maaliyet hesabında da Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından açıklanan çiğ süt tavsiye satış fiyatı arasındaki farkı gözler önünde serdi. Düve yetiştirme maliyeti dahil ve düve yetiştirme maliyeti hariç olarak iki farklı hesaplama ile maliyet hesap edilirken, Şubat ayında her iki hesaplama metodunda da fiyatlar arttı. -Düve yetiştirme maliyetine göre yapılan hesaplamada çiğ süt üretim maliyeti son bir ay içinde 71 kuruş artarak 15,79 liradan, 16,50 liraya yükseldi. Düve yetiştirme maliyeti hariç yapılan hesaplamada ise çiğ süt üretim maliyeti son bir ayda 61 kuruş yükselerek 16,85 liradan, 17,46’ya çıktı.
Ulusal Süt Konseyi’nin Ocak ayında 13,5 lira olarak açıkladığı çiğ süt referans fiyatı ile TÜSEDAD’ın yaptığı iki faklı maliyet hesabının karşılaştırılması durumumda, süt üreticisinin ürettiği her bir litre sütte ne kadar zarar ettiği net bir şekilde ortaya koyuyor. USK’nın referans fiyatı ile yapılan her iki maliyet arasındaki fark 4 liraya kadar yaklaşıyor. Özellikle düşük referans fiyatlarıyla yüksek üretim maliyetleri arasındaki uçurum, sektördeki sıkıntıların derinliğini gözler önüne seriyor ve süt üreticilerinin geleceği konusunda endişeleri arttırıyor.
GURBET YAVUKLU