- Ekonomi
- 29.03.2025 11:20
Merkez Bankası, 30 gün vadeli ve toplam 50 milyar lira nominal değerinde likidite senedi ihraç ihalesi düzenledi. TCMB, bu yöntemi en son 2007 yılında kullanmıştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 30 gün vadeli ve toplam 50 milyar lira değerinde likidite senedi ihracı için ihale açtı.
Geçtiğimiz cuma günü, TCMB'nin 91 güne kadar vadeli likidite senetleri ihraç etmeye karar verdiği duyurulmuştu.
Bu kapsamda, 50 milyar lira tutarındaki TRM240425T14 ISIN kodlu senet için ihale süreci başlatıldı.
Valörü yarın olan tahvil için teklifler saat 11.00-11.45 arasında kabul edilecek.
21 Mart itibarıyla sistemde 674,1 milyar lira likidite fazlası olduğu kaydedildi.
TCMB, döviz alımları sonucu piyasada oluşan fazla Türk Lirası’nı çekmek amacıyla uyguladığı bu yönteme en son Temmuz 2007’de başvurmuştu. Peki likidite senedi nedir, özellikleri nelerdir? İşte detaylar...
Likidite senedi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından piyasadaki fazla likiditeyi (yani fazla parayı) çekmek için ihraç edilen kısa vadeli borçlanma senetleri olarak açıklanabilir.
Likidite senetlerinin kullanıldığı durumlar ve kullanım amaçları ise şu şekilde:
Piyasadaki fazla parayı azaltmak: TCMB, piyasada fazla Türk Lirası olduğunda enflasyonist baskıyı kontrol altına almak için bu senetleri ihraç edebilir.
Para politikasını sıkılaştırmak: Döviz alımları veya başka nedenlerle piyasaya fazla TL sürüldüğünde, bu fazla likiditeyi çekmek için kullanılabilir.
Kısa vadeli faiz oranlarını yönetmek: Merkez Bankası, faizleri kontrol etmek için likiditeyi düzenleyerek bankalar arası piyasada dengenin korunmasını sağlayabilir.
Likidite senetlerinin özellikleri arasında şunlar yer alır:
TCMB tarafından ihraç edilir
Genellikle 30 gün veya 91 gün gibi kısa vadeli olur
Bankalara yönelik olup, bireysel yatırımcılara satılmaz
Faiz getirisi olan bir borçlanma senedidir
En son 2007 yılında kullanılmıştır.