- Ekonomi
- 22.05.2025 17:16
WENERGY EXPO-3 bugün İzmir’de kapılarını açtı. Açılışta konuşan Başkan Tugay, enerji politikalarında akılcı, planlı ve yerel değerleri gözeten bir yaklaşım benimsediklerini belirtti
KEMAL ÖZKURT/ İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ, BİFAŞ ve EFOR Fuarcılık iş birliği ile düzenlenen WENERGY EXPO-3. Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, Fuar İzmir’de kapılarını açtı. Türkiye’nin ve bölgenin en etkili ve en büyük temiz enerji fuarı WENERGY, 300’ü aşkın sektör paydaşını uluslararası alıcı ve yatırımcılar ile buluşturmayı hedefliyor. 22-24 Mayıs günleri arasında enerji sektörünün paydaşlarını bir araya getirecek fuarda başta rüzgar, güneş, hidrojen, biyokütle ve jeotermal olmak üzere yenilenebilir enerjinin tüm alt başlıkları, kojenerasyon, üretim, dağıtım ve iletim sistemleri, enerji tesislerinde bakım, onarım ve servis hizmetleri, konularında son teknolojiler, en yeni ürün ve hizmetler sergilenecek. Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kentte yenilenebilir enerji yatırımlarının yalnızca sayısal değil, aynı zamanda çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda şekilleneceğini vurguladı.
İzmir'in kendi kalkınma dinamikleri ve güçlü yatırımcıları sayesinde yenilenebilir enerji alanında özellikle rüzgar enerjisinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan başkan Tugay, "Dünyanın içinde bulunduğu enerji krizi, iklim değişikliği ve çevre sorunları çok yakında su, gıda ve enerji krizleriyle dünyayı zorlayacak. Bu sorunlarla mücadelede dirençlilik artırma sorumluluğu tüm dünyaya aittir. Ancak lokal anlamda da şehirler, bölgeler ve ülkeler dayanışma içinde, bilgi paylaşarak ve iş birliğiyle bu sorunları çözmek zorundadır. Enerji konusu, Türkiye ve İzmir için de dünya genelinde olduğu gibi çok önemli bir meseledir. İzmir, kendi kalkınma dinamikleri ve güçlü yatırımcıları sayesinde yenilenebilir enerji alanında özellikle rüzgar enerjisinde önemli bir potansiyele sahiptir. Güneşte de giderek artan potansiyeliyle Türkiye’nin başkenti olma yolunda ilerliyor. Bu fuarın İzmir’de düzenlenmesi beklenen ve olması gereken bir sonuçtur" diye konuştu.
Sadece fuar olarak değil temiz enerji konusunda politikalar belirlemek için de çaba gösterdiklerini dile getiren Tugay, "Öncelikle altyapı planlama çalışmaları belediyenin faaliyet alanında olup, hızlanacak ve bazı kararların eşiğindeyiz. Tarım alanlarını yok eden güneş enerjisi yatırımlarını değil, İzmir’in sahip olduğu rüzgar enerjisi potansiyelini değerlendirmeliyiz. Bölgemizde çok sayıda küçük ada var, bunlar rüzgar enerjisi yatırımları için değerlendirilebilir. Dünyada gelişmiş ülkelerde olduğu gibi binaların çatılarının kısa zamanda uygun hale getirilip güneş enerjisi yatırımlarının yaygınlaştırılması da gerekmektedir. Jeotermale yönelik ön yargılar var, ancak dünyada jeotermal kaynaklar açısından Türkiye beşinci sıradadır. Bölgemiz de yoğun jeotermal kaynaklara sahip. Bunları doğru değerlendirmeli, akıllı politikalarla yatırım yapmalıyız. Şehrimizin kalkınmasının öneminin bilinciyle, iklim değişikliği, su, gıda ve enerji krizlerinin gelecekte oluşturacağı tehditleri dikkate alarak, bu alanda daha yoğun çalışacağımıza inanmanızı ve güvenmenizi istiyorum" dedi.
Son zamanlarda Avrupa’daki vize sorunları ve daralan pazarların Türkiye’ye ticari ve fuarcılık anlamında ciddi bir akış sağlamadığını belirten BİFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural, “Bu yıl yurt dışı anlamında ciddi çalışmalarımız oldu. Ziyaretçi anlamında özellikle Orta Doğu’dan, İran’dan, Türk Cumhuriyetleri’nden, Azerbaycan’dan; her ne kadar savaş halinde olsa da Ukrayna’dan ziyaretçi çalışmaları yaptık. Şu anda bazı hedeflerimizin hâlâ girişleri devam ediyor, stantlar da mevcut. Ülkemiz, ulaşım, konaklama ve turizm konusunda çok ciddi imkânlar sağlayan bir losyondadır. Bundan hareketle bu bölgenin, İzmir’in ihtisas fuarlarında sadece enerji fuarı değil, birçok fuara ev sahipliği yapacağını planlıyoruz” dedi.
İzmir’in yenilenebilir enerji konusunda başkent olarak konumlandığını söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Burada geliştirilen fikirler ve kurulan iş birlikleri yalnızca bu kenti değil, tüm ülkemizi ileriye taşıyacak güce sahiptir. Türkiye’nin doğal kaynak zenginliği ve kritik madenlerdeki potansiyeli, güçlü mühendislik birikimi ve ihracat tecrübesiyle yenilenebilir enerji teknolojilerinde önemli bir üretim ve ihracat üssü haline gelmesi mümkündür. Bu kaynakları enerji depolama sistemlerinde değerlendirecek yenilikçi teknolojiler geliştirmek çok önemlidir. Ancak bu hedefe ulaşmak için ithal değil, yerli teknolojilere yatırım yapmalı ve sanayimizi bu doğrultuda dönüştürmeliyiz” diye konuştu.
Sanayicinin GES yatırımlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, “Sanayimizin enerji ihtiyacının temelinde fosil yakıtlar yer alıyorken, sanayicinin kendi tüketimleri için kullanabileceği GES yatırımlarının hiçbir engele takılmaması gerekiyor. Yeterince trafo yatırımı yapılmadığı için trafolarda yer yok gerekçesiyle yıllardır sanayicinin geç yatırımları kabul edilmiyor. Güneş var, girişimci var ancak altyapı eksik. Yetkilileri bu konuda acil çözüme davet ediyoruz” dedi.
Fuarın yurt dışında tanınırlığının arttırılması gerektiğini belirten İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, “Temiz enerji gibi sadece bugünün değil, yarının da dünyasını şekillendirecek bir alanda İzmir’de fuar gerçekleşiyor olması, şehrimizin çevreye, iklim değişikliğine ve sürdürülebilir kalkınmaya olan bağlılığının da açık bir ifadesidir. Bu etkinliği hazırlayan ve hayata geçiren bizlerin bundan sonraki görevinin fuarımızın bilinirliğini yurt dışında daha da artırmak olduğunu düşünüyorum. Kentimiz, bu fuar vesilesiyle turizmin dışında teknoloji, sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümü merkezine alan uluslararası bir etkinlikle de bilinirliği daha da artabilir” ifadelerini kullandı.