Tüketici örgütleri Ramazan ayında yapılan alışverişe dikkat çekti

Tüketici örgütleri, vatandaşları ramazan ayı nedeniyle yapacakları alışverişlerde dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Özellikle ürün fiyatlarını ve son kullanma tarihlerini kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca gereksiz miktarda alışveriş yapmaktan kaçınılması konusunda da uyarıyorlar. Bu tür tedbirlerin, tüketicilerin sağlığını ve bütçesini korumak adına önemli olduğunu belirtiyorlar. Ramazan ayının özel alışveriş ihtiyaçlarına yönelik olarak, bilinçli ve planlı alışveriş yapmanın önemine dikkat çekiyorlar. Bu şekilde, tüketicilerin daha sağlıklı ve ekonomik bir alışveriş deneyimi yaşayabileceklerine işaret ediyorlar.


  • Oluşturulma Tarihi : 03.03.2024 12:04
  • Güncelleme Tarihi : 03.03.2024 09:04
  • Kaynak : AA
Tüketici örgütleri Ramazan ayında yapılan alışverişe dikkat çekti

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, vatandaşlar iftar ve sahur alışverişlerine başladılar. Bu dönemde mutfak alışverişlerinin yanı sıra, içinde çeşitli gıda ürünlerinin bulunduğu ramazan kolileri de talep görüyor.

Pek çok market ve e-ticaret platformu, çeşitli kampanyalarla ramazan paketlerini satışa sunarken, paketlerin fiyatları da içerdikleri ürünlere göre değişiklik gösteriyor. Ramazan kolilerinde genellikle meşrubat, makarna, bakliyat ürünleri, salça, sıvı yağ, çay ve şeker gibi temel gıda maddeleri yer alıyor. Bazı paketlerde ise iftariyelikler olarak sucuk, kaşar peyniri, kavurma, hurma, zeytin, helva ve reçel gibi ürünler bulunabiliyor.

Şirketler, çalışanlarına, hayır kurumları ise ihtiyaç sahiplerine dağıtmak üzere bu tür kolileri tercih ediyorlar.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, yaptığı değerlendirmede, ramazan alışverişi yapan vatandaşların, ürünlerin farklı satış noktalarındaki fiyatlarını önceden araştırması gerektiğini belirtti. Fiyat karşılaştırmasının önemine vurgu yapan Küçük, bazı işletmelerin ramazan döneminde fiyatları artırabileceğine dikkat çekti. Yoğun talebin, işletmeler tarafından suiistimal edilebileceğini ifade eden Küçük, ihtiyacımız kadar alışveriş yapmanın önemine vurgu yaptı.

Küçük, alışverişe çıkmadan önce vatandaşların mutlaka ihtiyaç listesi hazırlamasını önererek, bu liste sayesinde ihtiyaca uygun alışveriş yapabileceklerini belirtti.

Ayrıca, iftar için gidilen restoranda fiyat tarifesine dikkat edilmesi gerektiğine de değinen Küçük, marketlerde son dönemde etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılıklar olabileceğini dile getirdi. Bu konuda şu uyarılarda bulundu:

"Satın alınan ürünün etiket fiyatıyla kasa fiyatı arasında bir fark olduğunda hangi fiyat daha düşükse tüketici onun uygulanmasını isteme hakkına sahiptir. İlgili kanun ve yönetmeliklerde tüketiciler lehine gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Mutlaka etiketlerdeki fiyatlarla kasadan geçen fiyatları kontrol edip eğer etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında bir fark varsa işletmeye itiraz edip hangisi düşükse fiyatın onun uygulanmasını istemelidir."

Küçük, yerel yönetimlerin, Ticaret ile Tarım ve Orman bakanlıklarının bu konudaki denetimleri sıklaştırması gerektiğini vurgulayarak, denetimlerin caydırıcı etkisi olduğunu ifade etti.

Restoran ve lokantaların kapı girişlerinde ve masa üzerlerinde fiyat tarifelerini bulundurma zorunluluğunu hatırlatan Küçük, iftar için gidilen yerlerde bu düzenlemenin uygulanıp uygulanmadığının da kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Aykırı bir durum tespit edilmesi halinde gerekli mercilere şikayette bulunmanın önemine vurgu yaptı.

Ayrıca, vatandaşların aldıkları ramazan kolilerinde ürünlerin son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol etmeleri gerektiğine dikkat çeken Küçük, şunları ekledi:

"Son kullanma tarihine az bir süre kalmış ürünlerin ramazan kolilerine konulabildiğini görüyoruz. Ramazan kolisini aldığınızda son kullanma tarihi geçmiş ürünleri fark etmeyebilirsiniz. Bu durum ayıplı mal kapsamına girer. Eğer ürünün son kullanma tarihi geçmiş veya çok az bir süresi kalmışsa, yine işletmeye maddi zararımızın giderilmesi için başvurabiliriz. Satın aldığımızı tarihi elimizdeki fişle ispatlayabiliriz. İşletmeler bu durumu kabul etmezse, tüketici hakem heyetlerine başvurabiliriz."

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, ramazan kolisi hazırlayan vatandaşlar ve şirketlerin, koli içine konulan ürünleri dikkatlice kontrol etmelerinin önemine dikkat çekti. Koçal, "Kolilere, son tüketim tarihi geçmiş ve kalitesiz ürünlerin konulmamasına özen gösterilmelidir. 'Hayır' yapalım derken vatandaşın sağlığını riske atmayalım." ifadelerini kullandı.

Koçal, ramazan döneminde fırsatçıların ürünlere yüksek fiyatlarla satma eğiliminde olabileceğine dikkat çekerek, gıda alışverişi yapmadan önce hangi üründen ne kadar alınacağının planlanması ve en uygun fiyatın nereden sağlanabileceğinin araştırılmasının önemine vurgu yaptı.

Planlı alışverişin önemine değinen Koçal, şu hususlara dikkat çekti:

"Alışverişlerinizi planlı, bilinçli ve bilgili yapmanız, bütçeniz ve sağlığınız için büyük önem taşır. Perakende olarak satılan ürünlerin ambalajlarında veya kaplarında, vatandaşların ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatı ile birlikte üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiketler bulunmalıdır. Etiketlerin olmaması durumunda, aynı bilgileri içeren listelerin kolayca görülebilir ve okunabilir şekilde uygun bir yere asılması gerekmektedir. Tarife ve fiyat listesinde belirtilen fiyatların dışında ek hizmet ücreti veya herhangi bir ad altında başka bir ücret talep edilmesi halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde açıkça belirtilmesi zorunludur."

AA

Yazarımız Kim ?

AA