- Ekonomi
- 20.07.2025 12:49
Sayfa Yükleniyor...
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği verilerine göre, yılın ilk yarısında Türkiye’den 973 milyon 820 bin dolarlık su ürünleri ihraç edildi.
Türk su ürünleri sektörü, 2025 yılının ilk yarısında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artırdı. Böylece sektör, ocak haziran dönemi gelirini 934 milyon 121 bin dolardan, 973 milyon 820 bin dolara yükseltti. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğinden elde edilen verilere göre, sektör 2023'te 1,7 milyar dolar olan ihracatını 2024'te 2 milyar 19 milyon 646 bin dolara ulaştırarak rekor kırdı. Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında ise 78 ülkeye 132 bin 500 bin ton ürün sattı.
En fazla ihracatını 302 milyon 962 bin dolarla levrekten sağlayan sektör, çipuradan 273 milyon 690 bin dolar ve Türk somonundan 217 milyon 109 bin dolar gelir elde etti. Bu dönemdeki ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 17 artıran Türk somunu, en fazla ihracatı yükselen ürün olarak belirlendi.
Bununla birlikte sektörün en çok ürün gönderdiği ülke Rusya oldu. Rusya’yı İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere izledi. Türk su ürünleri sektörü, yıl sonunda 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek yeni rekor kırmayı hedefliyor.
Söz konusu verileri değerlendiren Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörde ihracatın olumlu seyrettiğini ifade etti. Akdeniz balıklarının dünyanın en lezzetli balıkları olduğunu belirten Kızıltan, konuşmasına şöyle devam etti: "Yurdun üç tarafının denizlerle çevrili olmasını avantaja çevirerek ihracata katkı sunmaya devam ediyoruz. İhracatımız tonaj olarak gerilemesine rağmen ihracat birim fiyatımız yaklaşık yüzde 20 arttı. Dolayısıyla ihracat gelirimiz arttı. İlk 6 ayda 1 milyar dolar civarında hedefimiz vardı ve buna çok yaklaştık. İkinci altı ayda da buna benzer performans öngörüyoruz. Toplam 2 milyarın üzerinde su ürünlerinden Türkiye genelinde üyelerimizin ihracat yapacağını öngörüyoruz."
Dünya genelinde su ürünlerinin fiyatında artış yaşandığını anlatan Kızıltan, bunun nedeninin özellikle rakiplerin üretimlerinin sabit kalması veya bir kısmında düşüş olması olduğunu aktardı. Kızıltan, arzın Avrupa'da azalmasından dolayı Türkiye'nin üretimiyle avantajlı seviyeye geçtiğini vurgulayarak burada Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği desteklerin çok önemli olduğunu anlattı.
Kızıltan, Karadeniz'in Türkiye'nin su ürünleri ihracatına katkısını hızla artırdığını ifade etti. Türk somunu ihracatındaki artışın önemine değinen Kızıltan, yılın ilk yarısında 32 bin ton Türk somonu üretildiğini ve bu alanda hasatların temmuz ayında bittiğini aktardı. Kızıltan, değerlendirmelerinin devamında şu ifadeleri kullandı: "Bu balığın ve dondurulmuş olan ürünlerin yıl sonuna kadar tamamının satılacağını öngörüyoruz. Bunun da yaklaşık 500-600 milyon dolar civarında Karadeniz'deki üreticilerimize ihracat geliri olarak yansıyacağını öngörüyoruz. Türk somonu dediğimiz aslında alabalığın bir türü. Burada pazar imkanları geniş. Balığın bir süre sonra tamamının fileto yapılması veya işlenmesi sonucunda birçok yeni pazara ulaşılacağını öngörüyoruz. Karadeniz'de özellikle bu konularda yapılacak yatırımlarla 2032 yılına, en geç 2035 yılına kadar 1 milyar doların üzerinde bir Türk somonu geliri olacak Türkiye'nin."