Yerli gaz üretiminde başarılı sonuç

Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfi olan Sakarya Gaz Sahası'nda yerli üretim, yılın ilk yarısında ithalat maliyetlerini yaklaşık 350 milyon dolar azaltmayı başardı


  • Oluşturulma Tarihi : 22.08.2024 12:51
  • Güncelleme Tarihi : 22.08.2024 09:51
  • Kaynak : AA
Yerli gaz üretiminde başarılı sonuç haberinin görseli

Dört yıl önce yapılan bu büyük keşfin ardından Türkiye, karasularında yerli kaynak arama ve sondaj çalışmalarına ağırlık verdi. Bu süreçte, milli gemi filosunun oluşturulması gibi önemli adımlar atıldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) envanterine katılan ilk milli sondaj gemisi Fatih, 29 Mayıs 2020'de Karadeniz'deki ilk görev yerine gönderildi ve 20 Temmuz 2020'de Zonguldak açıklarındaki Tuna-1 lokasyonunda ilk derin deniz sondajına başladı.

320 milyar metreküp doğal gaz rezervi

Fatih gemisi, 21 Ağustos 2020'de Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "müjde" olarak açıkladığı bu büyük keşif, Türkiye'nin denizlerde yoğun şekilde yürüttüğü sismik arama ve sondaj faaliyetlerinin ilk somut meyvesi oldu. Erdoğan, 17 Ekim 2020'de Tuna-1 kuyusunda 85 milyar metreküplük bir artışla toplam rezerv miktarının 405 milyar metreküpe ulaştığını duyurdu. 4 Haziran 2021'de Amasra-1 kuyusunda yapılan 135 milyar metreküplük keşfin ardından toplam rezerv miktarı 540 milyar metreküpe çıktı. Erdoğan, Aralık 2022'de ise bu miktarın 710 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı.

Doğal gazın karaya ulaştırılması sürecinde de büyük bir başarı elde edildi. 32 ay gibi kısa bir sürede gaz, Karadeniz'den karaya ulaştırıldı. Boru döşeme ve kara tesisi inşaatı 2021'de başladı ve 20 Nisan 2023'te Zonguldak Filyos Limanı'nda gerçekleştirilen Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni ile gaz akışı başladı. Erdoğan, bu sürecin dünyada genellikle 6-7 yıl sürdüğünü, Türkiye'nin ise bu süreyi 3 yılın altına indirdiğini belirtti.

Keşif, denizlerde yeni arama ve üretim faaliyetlerinin önünü açtı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimin bu hafta itibarıyla günlük 6 milyon metreküpe çıktığını duyurdu. Bu miktar, toplamda 2,6 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılıyor. Üretimin ilk etapta 2025'in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

Yeni keşifler

Karadeniz'de yeni keşifler yapmak için çalışmalar devam ediyor. Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerine son olarak Abdülhamid Han gemisi de katıldı.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, keşif sürecinin dünya çapında en hızlı araştırma ve üretim süreçlerinden biri olarak dikkat çektiğini belirtti. Sakarya Gaz Sahası'nın, yerli kaynak kullanımının artırılmasında ve ithalat faturalarının düşürülmesinde önemli rol oynadığını vurgulayan Arslan, yılın ilk yarısında Türkiye'nin doğal gaz üretiminin yaklaşık 900 milyon metreküpe ulaştığını ve Sakarya Gaz Sahası'nın toplam üretimdeki payının yüzde 70 olduğunu belirtti. 2024 yılı sonunda doğal gaz üretiminin 2 milyar metreküpü aşması bekleniyor, bu sayede Türkiye'nin doğal gaz talebinin yüzde 4-5'i yerli kaynaklarla karşılanabilecek. Bu yılın ilk yarısında yapılan yerli üretim ile ithalat faturası 300-350 milyon dolar civarında azaldı.

Yazarımız Kim ?

AA