Sayfa Yükleniyor...
Alım gücü azalan vatandaşlar, akşam pazarlarını daha doğrusu tezgah altındaki sebze ve meyveleri tercih ederken, Türkiye’deki derin yoksulluğun da temsili oldu
Menemen’deki Asarlık Pazaryerinde tezgah kuran bir esnaf, pazarcıların derinleşen sorunlarına dikkat çekerken, akşam saatlerinde gelip ucuz ürün almaya çalışan vatandaşların arttığını da söyledi. Alım gücü azalan vatandaşların çoğu zaman tezgahın altındaki çürük ürünleri topladığını belirten esnaf, “Gündüz satılmayan mal elimizde kalmasın diye akşamları fiyatı düşürüyoruz, ama o fiyata bile alamayan çıkıyor” dedi. Öte yandan, sayıyla alınan meyve ve sebzelere değinen esnaf, “İnsanlar artık ‘Çocuğum yesin’ ya da ‘çocuğum okula götürsün yeter’ diyor” sözlerini kullandı.
Konuya ilişkin görüşlerine yer verdiğimiz İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen ise “Pazar yerleri Türkiye’deki yoksulluğun özeti! Ayağına giyeceği bir çift çorabı bulamayan insan, meyveyi lüks olarak görüyor… 2 ay içinde yaklaşık 100-150 esnaf pazarcılığı bıraktı ya da bırakma çabasında. Hem çok soğuk hem iş yok yok hem mal pahalı hem vatandaş esnafa fırça atıyor! Ne ekersen onu biçersin derler ya, üretici ektiği emeği biçemiyor” serzenişinde bulundu.
Çarşamba günleri kurulan Asarlık Pazaryerinde çalışan bir esnaf, şunları aktardı: “Vatandaş pazara uğrasa bile alamıyor, gariban kesim hiç alamıyor. Müşteri evine 3 kilo elma, portakal alacağına 1 kilo alıyor, muzu bir buçuk kilo alacağına sayı ile alıyor. İnsanlar artık ‘Çocuğum yesin’ ya da ‘çocuğum okula götürsün yeter’ diyor. Alım gücü azaldığı için çoğunluk pazara akşam gelmeyi tercih ediyor. Üstelik tezgahtan da değil, tezgahın altındakileri topluyorlar. Çürük, çokta iyi olmayan meyve, sebzelerle mutfak alışverişini yapmaya çalışanlar var. Gündüz satılmayan mal elimizde kalmasın diye akşamları fiyatı düşürüyoruz, ama o fiyata bile alamayan çıkıyor. Aldığımız fiyata sattığımız için kimileri akşam gelmeyi tercih ediyor kimileri de o fiyata dahi alamayıp tezgahın altındakileri topluyor.”
Pazar esnafının yaşadığı sorunlara yakından tanık olan İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Pazar esnafı artık ne mal alabiliyor ne de satabiliyor. Ramazan ayına da sayılı günler kaldı, zamlar her yerde. Haliyle pahalılık pazar tezgahlarına da yansıdı. Havaların soğuk olmasından dolayı esnaf zaten pazara çıkmak istemiyor. Hem zarar ettiği için hem de soğuk havalar esnafın umudunu iyice kırdı. Halde ise durumlar daha vahim. Komisyoncular doğru düzgün mal elde edemediği için onların derdi apayrı! Akşam pazarına gelecek olursak… Akşam olunca esnafın elinde mal az kaldığı zaman zarar dahi etse o malı satmak zorunda kalıyor. Beklememesi gereken, bozulacağı düşünülen ya da çokta iyi olmayan mallar, akşam saatlerinde düşük fiyata satılıyor. Hal böyle olunca vatandaş haklı olarak akşamı bekliyor. Pazar yerleri Türkiye’deki yoksulluğun özeti! Bu sorun sadece İzmir’deki pazar yerlerinde ya da hallerde değil, Türkiye’nin genelinde yaşanıyor. Ayağına giyeceği bir çift çorabı bulamayan insan, meyveyi lüks olarak görüyor” eleştirisinde bulundu.
100-150 esnafın pazarcılığı bıraktığını belirten Başkan Erişen, “Beklenen yağışların gelmemesi de mahsulü etkiledi. Gerçi ekip biçen de satamıyor. Üretici, ‘Satamıyoruz’ diye ağlıyor karşımızda. Tüm bu sorunlardan dolayı pazarcılığı bırakan esnafın sayısı yüzü geçti. 2 ay içinde yaklaşık 100-150 esnaf pazarcılığı bıraktı ya da bırakma çabasında. Hem çok soğuk hem iş yok yok hem mal pahalı hem vatandaş esnafa fırça atıyor! Ne ekersen onu biçersin derler ya, üretici ektiği emeği biçemiyor. Sorunlarımız çözülmediği gibi artarak devam ediyor. Bizler de inanın ki ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bu sorun sadece esnafı yaralamıyor, vatandaşı da yaralıyor. Dolayısıyla hem hükümet hem de belediye pazarcının sorunlarına eğilirse hepimiz bu zor günlerden kurtuluruz” çağrısında bulundu.
SULTAN GÜMÜŞ KAYA