- Ekonomi
- 21.05.2025 09:25
İSO temmuz ayı meclis toplantısında MB Başkanı Kavcıoğlu’nun sanayicilerle ilgili sözlerine Ege’nin sanayi patronu Yorgancılar, “Türkiye’nin kalkınması sanayiciden geçiyor” diyerek tepki gösterdi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (MB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) temmuz ayı meclis toplantısında sanayicileri hedef alan açıklamalarına tepki gösterdi. Sanayicilerin özellikle krediye erişim konusunda yaşadıkları sıkıntılara dikkat çeken Başkan Yorgancılar, “Sanayici şu açıdan çok önemli eğer bir ülkede üretim varsa, ihracat varsa, istihdam varsa bunun tek çözümleri üretimden geçiyor, sanayicilikten geçiyor. Bunun mutlaka desteklenmesi lazım. Moral verilmesi lazım. Yani üretim yoksa kalkınmak hayaldir diyorum” dedi.
BAŞKANIN SÖZLERİNİ DOĞRU BULMADIM
MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarını değerlendiren Yorgancılar, şu ifadelere yer verdi: “Merkez Başkanının mecliste konuştuğu sözlerini doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Merkez Bankası’nın kuruluşunda ana görevi para politikalarını düzenlemek, fiyat istikrarını sağlamak diye çok açıkça bir ifade var. Merkez Bankası Başkanımızın açıklamalarını, bütün kamuoyu ne söylenecek ne ifade edilecek veya ne tür bir uygulama yapılacak diye bütün gözler üzerinde. Dolayısıyla Merkez Bankası piyasaya güven veren bir kurum. Ama Sayın Başkanın ‘Elimde liste var, stokçuluk yapıyorsunuz, faizler şöyle, şu kadar’ gibi söylemlerin uygun bulmadığımı söylemek istiyorum.”
BİZ KARAR VERİCİ POZİSYONDA DEĞİLİZ
Sanayicilerin krediye erişim konusunda sıkıntılar yaşadığına vurgu yapan Yorgancılar, politika faizinin yüzde 14’te kaldığının altını çizdi. Yorgancılar, “Bugün piyasadaki banka faizleri yüzde 30’dan başlıyor, firmanın kredibilitesine göre 35-40-45-50’ye kadar faiz isteyen bankalar var. Öbür tarafta geçen hafta açıklanan bir uygulama ile kamu alacaklarının gecikmesi yıllık yüzde 30’a yükseltildi ama politika faizimiz hala yüzde 14’te. Bunun en büyük sıkıntısı enflasyonda. Bakın Türkiye 20 yıldır faiz konuşmuyordu, stokçuluğu konuşmuyordu, krediyi bulup-bulamamayı konuşmuyordu ama bugün konuşmamızın tek sebebi enflasyonun yüksek çıkmasından kaynaklanıyor. O açıdan dünyada ne yapıldığına baktığımızda Rusya savaşa girdiğinde gördü ki parasının değeri düşüyor faizleri bir anda yükseltti, istediği seviyeye getirdikten sonra faizleri etap etap düşürmeye başladı. Bizim de aynı şekilde bunu uygulamamızın doğru olduğunu düşünüyorum ama tabi biz karar verici konumunda değiliz sadece düşüncelerimizi, olması gerekenleri ifade ediyoruz” diye konuştu.
ÜRETİM YOKSA KALKINMAK HAYALDİR
Ülkenin kalkınmasının önemine de değinen Yorgancılar, sanayicilerin bu noktadaki varlığına ayrı bir parantez açtı. Yorgancılar, “Dünya ticaretinde-talebinde bir yavaşlama söz konusu. Geçen yıl 5 bin 200 küsurlarda olan endeks bugün 2 bin 700’lere indi. Ama geçen sene 14 bin 500 dolara Çin’den gelen bir konteyner bugün 11 bin 500 dolarlara indi. Yani endekste yüzde 70’e yakın bir düşüş varken, bu navlun fiyatlarına yansımadı, bu da petrolün artmasından kaynaklandı. Ayrıca enerji fiyatlarındaki artıştan, asgari ücrete yapılan artışlar ile doğalgazdaki artışlardan dolayı sanayicilerin maliyetleri artmış durumda. Ara malı hammaddeye gelince; bunlarda da yine genel olarak hem yurt içinde hem yurt dışında dövizle fiyatlandığı için dövizdeki oynamalar kur artışlarından dolayı otomatik olarak sanayici olumsuz olarak etkileniyor. Sanayici şu açıdan çok önemli eğer bir ülkede üretim varsa, ihracat varsa, istihdam varsa bunun tek çözümleri üretimden geçiyor, sanayicilikten geçiyor. Bunun mutlaka desteklenmesi lazım. Moral verilmesi lazım. Yani üretim yoksa kalkınmak hayaldir diyorum. Türkiye’nin büyümesine baktığımızda da sanayi üretim endeksinin arttığı yıllarda Türkiye’nin büyümesi de yukarıya doğru pozitif olarak gelişmiştir” dedi.
BUGÜN PİYASADA PARA YOK
Yorgancılar, “Yüzde 14 politika faiziyle kredi veren bir banka yok. Sadece kamu bankalarında var o da fatura karşılığında veriyor. Türkiye’deki sanayici, esnaf ve tüccar eğer kredi limitlerinde açık varsa oradan karşılamaya gayret ediyor. Ama sanayicimiz, esnafımız ve tüccarımız sadece kamu bankalarıyla çalışmıyor, tüm bankalarla çalışıyor. Yani öyle yüzde 14-15 ile bugün piyasada para yok” ifadelerini kullandı.
ARTIK TL İLE BİR ŞEY SATAN YOK
Sanayicinin satın aldığı her şeyi dövizle ödediğini söyleyen Yorgancılar, artık kimsenin TL ile satış yapmadığına vurgu yaptı. Yorgancılar, “Sayın Merkez Bankası Başkanının ifadeleri içerisinde sanayiciler düşük kredi faizlerle döviz aldı şeklinde sözler yer alıyor. Döviz alması için bir insanın döviz borcu olması lazım. Makine alıyorsunuz hem yurtiçinden hem yurtdışından dövizle, ham madde alıyorsunuz dövizle, artık TL ile bir şey satan yok. Her ay aldığımız ürünler zamlanıyor. Buradan şu çıkıyor, sürekli olarak maliyetler yukarıya doğru artıyor. Kur korumalı mevduat bu yılın sonuna kadar geçerli olacak. Buradaki farklar aslında bakıldığında dövizin artış hızıyla kur korumalı mevduatın getirisini hesaplamak gerekiyor ama Ocak ayından bugüne kadar getirilere baktığımızda devletimiz yüzde 70’lere yakın faiz ödemiş gözüküyor” şeklinde konuştu.
KAVCIOĞLU NE DEMİŞTİ?
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, şu ifadelere yer vermişti: “Elimizde liste var. Hem dolar al hem de kredi yok de. Ucuz kredi alıp döviz alamazsınız, bu kaynak üretime gitmeli. 150 milyarlık paket açtık, 2 yıl ödemesiz, yüzde 9 faizli. 35 yıllık bankacıyım böyle finansman görmedim. Kümes hayvancılığı için geliyorlar. Çip için, yüksek teknolojili ürünler için gelin.”