Sayfa Yükleniyor...
Bir konuda karar vermeden önce o kararın doğru mu yoksa yanlış mı olduğunu merak ederiz. Bunun için istihare duasına başvururuz. Peki İstihare duası nasıl yapılır? devamı haberimizde…
Hayatımızın bazı dönemlerinde bir çıkış yolu arayıp bulamayız. İşte böyle zamanlarda Allah’a ve dualara daha çok yöneliriz. Bir insanlar hayatımızı birleştirmek üzereyken, yeni bir işe başlayacakken veya karar vermemiz gereken herhangi bir durumda ikileme düşebiliriz. İşte bir karar verme aşamasında da başvurduğumuz ilk yöntemlerden biri İstihare duasıdır. Genellikle evlenmek üzere olan kişilerin o kişi hayırlı mı yoksa hayırsız mı diye merak etmesi üzerine uygulanan İstihare duasının belirli bir yöntemi vardır. İşte sizler için derledik. Hayırlı kararlar almanız dileğiyle…
Müslümanlar arasında önemli bir karar almadan önce Allah’a yönelerek yardım istemesine istihare duası denir. İstihare duası özellikle, evlenmek isteyen kişilerin karar verme sürecinde bir rehber olarak uyguladığı dua olarak bilinir.
(Buhârî, Teheccüd, 25; Da'avât: 48; Tirmizî, Salât, 237)
İSTİHARE DUASI ANLAMI
İstihare duası anlamı ve diğer detaylarını haberin devamında göreceksiniz.
“Ey Allah’ım! Senin ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum ve kudretine sığınarak senden kudret istiyorum ve senin sınırsız lütfundan bana ihsan etmeni istiyorum; çünkü sen, her şeye kadirsin, ben bir şeye kadir değilim. Sen bilirsin, ben bilmem, Sen bilinmeyenleri bilirsin. Allah’ım! Senin ezelî ilminde, yapmayı düşündüğüm bu iş benim dinim ve dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Eğer bu iş senin ezelî ilminde, benim dinim ve hayatım hakkında ve işimin akıbeti hakkında -erken veya geç olmasında- şerli ise onu benden geri çevir, beni de ondan vazgeçir ve benim için nerede olursa olsun yalnızca hayırlı olanı takdîr et, sonra beni ona râzı kıl.” (Tirmizî, Salât, 349; Buharî, De’avât, 48;)
Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente al-lâmu'l-ğuyub. Allahumme in kunte ta'lemu en-ne hâza'l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta'lemu enne hâzâ'l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye'l-hayra haysu kâne summe ardınî bihi.
İSTİHARE DUASI NASIL YAPILIR?
İstihare duası 2 rekât namazın ardından okunmaktadır. Eğer namaz kılamayacak durumdaysanız Allah'a ham edip, istihare namazı duası okuyabilirsiniz. Namaz kılmadan da istihare duası okunabilir. Fakat namazın ardından okunmasının daha hayırlı olduğu bilinmektedir.
İstihare duasında doğrudan Allah'a yalvararak; işlerin hayırla sonuçlanabilmesi, hayırlı olup olmaması yönünde ilham alınmayı ve hangi işin daha hayırlı olacağını tarzında farklı amaçlarla dua ederek yardım istenmektedir. Kur'an-ı Kerim'de geçen istihare duası da pek çok işte hayırlı geldiği söylenir. 2 rekât anamazın ardından aşağıdaki istihare duası okunmalıdır. En hayırlı gün, önceki gecesi ve o günün gecesinde (Cuma, perşembe ve perşembe gecesi) istihare duası okunması çok daha hayırlı olacaktır.
İSTİHARE NAMAZINDAN SONRA HANGİ DUA OKUNUR?
Namaz kılabilecek durumda olanlar için İstihare namazı; Birinci rekâtta Fatiha suresi ve Kafirun suresi okunur. İkinci rekâtta ise Fatiha suresinin yanı sıra ihlas suresi okunur ve iki rekât namaz tamamlanır. İstihare namazını bitirdikten sonra istihare duası okunur. Arapçası okunan istihare duasının yanı sıra Türkçesi de okunabilir. Namazı bitirip secdeden kalkmadan Türkçe meali de okunup, kıbleye dönerek uyunur. Âlim kişilere göreyse "Muhakkak ki doğru uygulayıp, gönülden isteyenlerin, Allah dualarını kabul edermiş." Dualarınız kabul olsun.
İSTİHARE UYKUSUNA NASIL YATILIR?
İstihare duası, özel bir dua ve ibadet şekli olmakla birlikte aşağıdaki adımlar izlenerek yapılır ve bu şekilde istihare uykusuna yatılır.
NİYET: İstihare namazına niyet etmek önemlidir. Kalbinizde karar vermek üzere Allah’tan yardım istediğinizi samimiyetle niyet edin.
NAMAZ VAKTİ: İstihare namazını, gecenin son üçte biri, yani yatsı namazından sonra kılmak tavsiye edilir.
İSTİHARE DUASI: İki rekat namazın ardından, özel olarak istihare namazını okumak gereklidir. Bu dua, Allah’a karar konusunda yardım isteme amacını taşır.
DUA VE İSTEK: İstihare duasını okuduktan sonra, kalbinizle Allah’a yönelip, istediğiniz konuda yardım ve rehberlik talep edebilirsiniz. Allah’tan hayırlı bir yol göstermesini isteyin.
SONUÇ: Allah’ın size en hayırlı olanı yönlendirmesini bekleyin.
İSTİHARE DUASINDA HANGİ RENK NE ANLAMA GELİR?
İstihare uykusuna yatıldığında görülen rüyanın doğru yorumlanabilmesi için istihare duasında hangi renk ne anlama gelir bunu bilmek gerekir. İşte görülen renklerin anlamları…
İbni Abidin, istihare eden kimsenin dileğinin uygun olup olmadığına işaret olarak şöyle bir kayda yer verir: “Yatmadan önce dua okunur ve abdestli olarak kıbleye yönelerek yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görülürse o işin hayır olduğuna, siyah ve kırmızı görülürse de şer olduğuna işaret eder. Şerli olandan kaçınmak gerekir.” (İbni Âbidin, 1/461)
Bu haber de ilginizi çekebilir: Amentü duasının faziletleri nelerdir? Amentü duası ve anlamı
Haber Merkezi