- Genel
- 08.05.2025 12:59
Chia tohumu; Nane ailesinden çiçekli bir bitki olmakla birlikte Güney Amerika’ya özgü bir türdür. Kolesterolü ve bağırsak fonksiyonlarını düzenlemesiyle birlikte uzun süre tokluk hissi yaratarak zayıflamaya destek olmasıyla bilinir. Peki Chia tohumu nedir? Chia tohumu faydaları nelerdir? Chia nasıl tüketilir? Detaylar haberimizde…
Chia tohumu küçük, siyah ya da beyaz renkli tohumlar şeklinde olup içeriğinde Omega-3 ve birden fazla amino asit barındırır. Bu sebeple tam bir protein deposudur. Chia tohumu nedir? Chia tohumu faydaları nelerdir? Chia tohumu nasıl tüketilir? İşte Chia tohumu hakkında tüm detaylar...
Chia tohumu, Güney Amerika’ya özgü, nane ailesinden çiçekli bir bitki çeşididir. Chia fonksiyonel besinlerde en ön sıralarda yerini korur. Diğer bir çok fonksiyonel besin gibi insan fizyolojisine ve metabolik görevlerine ek faydalar sağlar.
Son yıllarda popülerliği artan Chia tohumu düşük kalorisi ve yüksek posaya sahip olmakla birlikte protein ve kalsiyum içeren güçlü bir besin maddesidir.
Chia tohumları, bitkisel Omega-3 barındırmasıyla birlikte bilişsel performansı yükseltir, kolesterol seviyesini düşürür, kalp ritmini düzenleyerek kalp damar sağlığını korur.
Araştırmalara göre Chia tohumlarının faydaları saymakla bitmiyor. Tohumlar, cilt sağlığına iyi gelirken yaşlanmanın belirtilerini de en aza indiriyor. Chia güçlü kas ve kemik yapısı sağlarken diyabet tedavisinde de kullanılıyor.
Chia, enerji ve metabolizma hızını yükseltiyor. Yapılan bir araştırmaya göre, Chia tohumları tükettikten sonra bir spor etkinliğine yakın bir enerji miktarı ortaya çıkıyor. Öğünlere eklenen chia tohumlarının vücudun yağ dokusunu azalttığı yönde bulgular mevcut.
İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik dokusunu güçlendiren Chia, sahip olduğu bor ile kemiklerin ve kasların sağlıklı büyümesini fayda sağlar. Bitki kökenli protein kaynakları arasında öne çıkan tohumlar, kas gelişimi ve oluşumda önemli bir besin kaynağı olarak görev yürütmektedir.
Chia tohumu tüketim aşamasında sıvıyla temas ederek şişer ve yenilmesi daha kolay hale gelir. Bu yüzden sıvıyla tüketilmesi uygundur. Herhangi bir tat ve kokuya sahip olmadığı için kahvaltı, ana yemek, salata ve ara öğünlerle birlikte karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilir.